Birbirinden Lezzetli En İyi Gaziantep Yemekleri – 15 Tavsiye

gaziantep mutfağı

1. Dünya Savaşı’nda kahramanca savaşan Antep, o günden sonra Gaziantep adını aldı. Ancak bu güzel şehrin asıl iddiası, kebabı ve baklavasının da yer aldığı mutfağı!

Ciğer kebabı, karışık patlıcanlı kebap, Ali Nazik kebabı gibi lezzetler, Gaziantep’te hemen her evin sofrasında akşamları bulabileceğiniz lezzetler. Şehre ziyarete gelenler için ise bu kebapları yemek ayrı bir lezzet. Burada yeterince kalırsanız, kebabın gerçekte ne demek olduğunu anlayabilirsiniz.

Bu güzel menüye lahmacunu da ekleyelim. Antep tarzı lahmacun, sarımsakla hazırlanır ve klasik bir lahmacundan çok daha lezzetlidir. Etten sonra tatlıları da ihmal etmeyelim.

Baklavası, katmeri, kadayıfı ve çok daha fazlası. İşte Gaziantep’e geldiğinizde, tadına bakmadan geri dönmemeniz gereken 15 lezzet…

Herkesin Sevdiği 15 En İyi Gaziantep Yemekleri

Beyran

beyran

Listeye çorbalarla başlayalım. Aslında beyran için yalnızca çorba demek, ona haksızlık olur; çünkü bir kasesi bile sizi doyurmaya yetebiliyor. O yüzden Antep’de bir restorana giderseniz, kasedeki çorbanın tamamını bitirmeye çalışmayın. Kuzu eti, pirinç, bol miktarda baharat içeren beyran, Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri.

Muhammara

muhammara

Kahvaltı sofralarında acuka olarak tanıdığımız, ancak Gaziantep mutfağında çok daha lezzetli bir versiyonu olarak karşımıza çıkan muhammara, Türk mutfağına Kafkas halklarından gelmiş bir mezedir. Bayat ekmekleri değerlendirmek için de harika seçeneklerden biridir. Ekmeğin yanı sıra, içinde domates ve biber salçası, ceviz içi ve bol miktarda baharat bulunur. Ekmeğin üzerine sürerek yemesi oldukça keyiflidir. Muhammarayı bir restoranda yiyorsanız, ekmek yerine tırnaklı pide ya da balon ekmek daha iyi bir seçenek olacaktır.

Nefis muhammara tarifi için: Muhammara Tarifi

Patlıcan Kebabı

patlıcan kebabı

Gaziantep için “kebap şehri” desek yanlış olmaz. Et yemekleri, Antep kültürünün vazgeçilmez bir parçası. Burada sebze yemekleri de yer alsa da, sebzeler de genellikle etle buluşarak önünüze geliyor. Patlıcan severler için, onu köfteyle buluşturan ve lavaşa sararak yendiğinde damağınızda özel bir tat bırakan patlıcan kebabı, Gaziantep’te yendiğinde bir başka güzel. Yanında biraz meze de varsa, sofradan kalkmak istemeyecek, tabaktaki her şeyi silip süpüreceksiniz.

Etli patlıcan kebabı nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız: Patlıcan Kebabı tarifimize göz atabilirsiniz.

Firik Pilavı

firik pilavı

Yine et ile hazırlanan başka bir lezzet. Buğday ile hazırlanan firik pilavı, Gaziantep mutfağının öne çıkan lezzetlerinden bir diğeridir. Bu pilav için henüz tazeyken toplanan buğdaylar tercih edilir. Buğday tereyağının lezzeti ile harika bir kombinasyon oluşturunca, ortaya parmaklarınızı da yiyeceğiniz firik pilavı çıkar.

Lebeniye Çorbası

lebeniye çorbası

Gaziantep’e havalar soğukken gittiyseniz, bu şehrin birbirinden güzel çorbalarının tadına bakabilirsiniz. Kokusunu duyduğunuz anda tadına bakmak isteyeceğiniz bir çorba seçeneği olan Lebeniye çorbasının ana malzemeleri; kıyma, süzme yoğurt, buğday ve nohuttur. Çorbanın üzerindeki sosu da ona ayrı bir lezzet katıyor. Malzemeleri buğday çorbasına benzese de, tadının farklı olduğunu söyleyelim.

Ali Nazik

ali nazik

Ali nazik midir onu bilemeyiz ama Alinazik Gaziantep’te mutlaka yenmesi gereken lezzetlerden biri. Patlıcan yatağında etin sözlükteki karşılığı olan Alinazik, bu iki ana malzemenin birbirine ne kadar yakıştığını bir kez daha hatırlatıyor insana. Daha önünüze geldiği anda iştahınız açılacağı için, burada kilo almamak biraz zor olacak.

Tarifi ve yapılışı hakkında detaylı bilgi için göz atmalısınız: Alinazik Kebabı

Küşleme

küşleme

Gaziantep mutfağı denince ilk akla gelen lezzetlerden bir diğeri de Küşlemedir. Gaziantep’te Kebapçı Halil Usta’ya giderseniz, şehrin en meşhur küşlemesini burada yiyebilirsiniz. Gaziantep mutfağına özgü bir lezzet olan küşleme, kuzu etinden yapılan ve evde denemesi pek de kolay olmayan bir yemektir.

Şekerli Pide

şekerli pide

Kıymalı pide, sucuklu pide, pastırmalı pide ya da peynirli pideyi daha önce duydunuz. Peki ya şekerli pide? Pideyi tuzsuz peynir ve şeker ile buluşturan Antep’in bu lezzetli yiyeceği, hem yemek hem de tatlı olarak tercih edilebilir. Tatlı pide olur mu demeden önce, Gaziantep’in meşhur şekerli pidesini denemelisiniz.

Sarımsak Kebabı

sarımsak kebabı

Gaziantep mutfağının en sevilen kebaplarından bir diğeri de sarımsak kebabıdır. Sarımsak ve etlerin şişte, kömür ateşinde pişirilmesi ile hazırlanan ve sarımsağı daha önce hiç denemediğiniz bir versiyonu ile deneyebileceğiniz sarımsak kebabı, üzerinde nar ekşisi ile sarımsağın o mahoş tadını ekşileştirir. Et, bu kebabın iki ana malzemesinden biri olduğu için, et severlerin beğeneceği kesin.

Balcan Doğraması

balcan doğraması

Adını diğer yörelerde pek duyamayacağınız ama Gaziantep’de çok bilinen bir lezzet. Balcan doğraması, bazen Patlıcan doğraması adıyla da bilinir. Yöre mutfağının hemen her yemeğinde olduğu gibi, balcan doğramasında da et vardır. Patlıcan ve kuzu etinin yanı sıra; nohut, domates, biber, baharat, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan bu yemek, kışın sulu yemekten vazgeçemeyenler için iyi bir seçenek.

Bulgurlu Kabak Dolması

bulgurlu kabak dolması

Klasik bir kabak dolması, Gaziantep mutfağında bulgurla da hazırlanıyor. Kabak dolmasını hazırlarken pirinç yerine bir de bulgurla hazırlamayı deneyebilir ya da Gaziantep’e gittiğinizde meşhur bulgurlu kabak dolmasının tadına bakabilirsiniz.

İncik Pilavı

incik pilavı

Pilav, Gaziantep mutfağında bolca seçeneği bulunan bir yemektir. Kuzu ya da koyun inciği pirinç ve patates gibi lezzetlerle buluşturan incik pilavı, etli pilav sevenlerin çok da yabancılık çekmeyeceği ama tadını da unutamayacağı bir lezzet.

Çağla Aşı

çağla aşı

Özellikle baharda Gaziantep’e giderseniz, baharda bolca bulabileceğiniz çağlayı, bir de yemek olarak deneyebilirsiniz. Yoğurtlu terbiyesi ve çağlayı etle buluşturan kasesi ile çağla aşını beğeneceğinizi garanti ediyoruz.

Katmer

Katmer

Gaziantep tatlısı denince akla gelen iki seçenek vardır. Onlardan biridir katmer. Türkiye’nin farklı yerlerinde yiyebileceğiniz katmerlerden çok farklıdır Gaziantep’in katmeri. Antep’in meşhur fıstığı, usta ellerde açılan yufkanın üzerine dökülüyor ve daha sonra buluşmaya kaymakla şeker de eşlik edince, ortaya şahane bir lezzet çıkıyor.

Antep fıstıklı katmer tarifimizi şiddetle tavsiye ediyoruz: Katmer Tarifi

Baklava

Baklava

Kendisini sona sakladık. Yunanlılar baklavanın onlara ait olduğunu iddia ede dursun, baklavanın en güzelini yiyebileceğiniz yer kesinlikle Gaziantep’tir. Şehre adım attığınız anda, ilk tadına bakmanız gereken ve buradan gitmeden önce mutlaka yemeniz gereken bir lezzet varsa, bu kesinlikle baklavadır. Ustaların elinden çıkan çıtır çıtır fıstıklı baklavanın tadı, İstanbul baklavalarından bir hayli farklı!

Ev yapımı baklava tarifi için: Baklava Tarifi