Yağ Lekesi Çıkarmanın Kolay Yolları

yağ lekesi

Yaşamak için beslenmek gerekir ve yemeklerin hemen hepsi yağ içermektedir. Yağ lekeleri ile her ortamda karşılaşabilirsiniz. En çok da mutfakta iş yapılırken meydana gelen lekelerdendir. Bir bakarsınız ki masa örtüsüne, halıya, üzerinizdeki önlüğe veya koltuğun üzerine sıçrayıvermiştir. Çalışan biriyseniz bir öğle molasında iken tostunuzu ya da hamburgerinizi, bir lokantada köftenizi, pide ya da dönerinizi, salatanızı yerken hiç farkında olmadan bir damla yağ pantolon, gömlek ya da kravatınıza dökülüverir.

Neyse ki kurtarıcı bazı önlemler geçici de olsa işe yarayacak, hatta daha sonra temizlenmesini de kolaylaştıracaktır. Yukarıda sözünü ettiğimiz durumlarla karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken şey yağın emilmesini sağlamak, bu amaçla kâğıt mendil, havlu, pamuk ya da temiz bir bez ile üzerine bastırmaktır. Bu işlemden sonra üzerine biraz tuz serpildiğini de çoğu kişi duymuş veya uygulamıştır.

Bu kadar sık karşılaşılıyorsa yağ lekesini çıkartmanın kolay yolu nedir, bilmeniz gerekecektir. Yıkanması mümkün bir kumaştan ılık su ve sabunla yıkamak yoluyla yağ lekesini çıkarmak kolay olacaktır. Bir giysiye dökülen yağ damlasına erken müdahale edilmeli, önce tamponlanarak alınmalı sonra üzerine bulaşık deterjanı damlatarak biraz ovulmalı ve çamaşır makinesine atılmalıdır.

Koltuk döşemesi veya halı üzerinde yağ lekesi varsa peçete ya da havlu ile fazla yağ emdirilerek uzaklaştırılmalı, daha sonra deterjanlı suyla silinmelidir.

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekesi son derece kötü bir görüntünün oluşmasına sebep olarak eşyanın kullanımına da mani olur. Giyimden masa örtülerine kadar birçok yerde yağ lekesi ile karşılaşabilirsiniz. Birçok kişi yağ lekesinin çıkmasının zor olduğunu hatta imkânsız olduğunu düşünür. Oysa kurumuş olan yağ lekesini dahi çıkarmak mümkündür.

Yağ lekesinden kurtulmak için pratik bilgileri bilmeniz ve bunları uygularken de uygulama yaptığınız alana göre seçim yağmanız son derece önemlidir. Bu aşamada ise yağı kurumuş olup olmamasına, kumaş türüne göre belirlemenin yapılması gerekir.

Yağ lekesinin çıkarılması işleminde uygulanacak olan yöntemler aşağıdaki listede bulunuyor. Öncesinde ise yağ lekesini çıkarmak için gerekli olan malzemeleri aktardık. Gerekli olan malzemeleri tamamlamanın sonrasında uygulama yöntemini inceleyerek kumaş türünüze göre seçimi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yağ Lekesi Çıkarma İşlemi

Yemek yağ lekelerinin kıyafetlere ve yemek masa örtüsüne bulaşması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yemek yağ lekesinin kumaş üstünden çıkarılması aşamasında ise öncelikle kâğıt havlu ile yağ fazlası alınır. Sonrasında ise karbonat ile (karbonat yoksa nişasta da kullanılabilir) leke kaplanır. Karbonatı leke üstünde yarım saat kadar bekletilir. Sonrasında diş fırçası ile karbonat ovulur. Karbonat yağı çektiği için rengi de yağ rengine dönebilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur.

Bu işlem sonrasında leke çıkmadı ise karbonatı döktükten sonra üzerine bulaşık deterjanı dökerek ovalayın. Bir süre beklettikten sonra yıkama için çamaşır makinesine eşyanızı koyabilirsiniz. Çamaşır makinesinin etkisini arttırmak için ise sirke eklemeniz uygundur. Makinede yıkayacaksanız kumaş cinsine göre yıkama talimatına uygun tercihe yer açmanız önerilir.

Yağ Lekesi Çıkarmak için İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Yağ lekesinin çıkarılması için kullanılabilecek olan malzemeler farklı seçenekler için ayrı gruplar ile aşağıdaki liste yer almaktadır.

  • Kurumuş Yağ Lekesi İçin Gereken Malzemeler

Kurumuş olan yağ lekesini çıkarmak için karbonat, bulaşık deterjanı, diş fırçası, karton gibi malzemelerin yanı sıra küçük lekeler için kulak çubuğu ve kâseye de ihtiyaç duyulur.

  • Normal Kumaştan Yağ Lekesi Çıkarmak İçin Gereken Malzemeler

Yağın dökülme anında müdahale etmek için kâğıt havlu, karbonat, bulaşık deterjanı ve diş fırçası gereklidir.

  • Yünlü Kumaştan Yağ Lekesi Çıkarmak İçin Gereken Malzemeler

Nişasta, bulaşık deterjanı, havlu, kâğıt parçası, soğuk su ve yıkama işlemi için gerekli olacak olan yıkama araç gereçleri yünlü kumaştan yağ lekesini çıkarmak için gereklidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı birçok kumaş çeşidine bulaşabilecek olan yağ lekesini fark ettiğiniz anda müdahale etmeniz daha kolay lekenin çıkmasına sebep olacaktır. Bu durumda sıcak su ile yıkama ise lekenin kumaşa daha çok işlemesine ve lekenin çıkışının da zorlaşmasına sebep olacaktır. Bu işlem sadece yağ lekeleri değil tüm lekeler için geçerlidir.

Kumaş çeşidinize göre uygulama yönteminizi belirleyerek yağ lekenizi kolaylıkla kumaştan çıkararak ürün kullanımına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Narin Kıyafetlerde Yağ Lekesini Çıkarırken Hassas Davranın

Yağ lekesinin kıyafetten çıkarılması aşamasında ise kumaş cinsi son derece önemlidir. Özellikle narin olan kıyafetlerden lekenin çıkarılmasında hassas davranılması gerekir. İpek, şifon ve buna benzer kumaşlarda oluşan yağ lekesini giderilmesinde nişasta, bebek pudrası gibi ürünleri kullanabilirsiniz.

Yağın bulunduğu alana bebek pudrası ya da nişasta dökerek bekletin. Sonrasından pudrayı kumaştan döktürerek durulama yapabilirsiniz. Eğer leke hala duruyor ise işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Yağ Lekesi Çıkarmak için İpuçları

  • Yağ lekesinin çıkarılması işleminde ilk müdahaleyi yaparken mutlaka kâğıt havlu ile yağ fazlasının alınması gerekir. Fakat bu işlem yapılırken kumaşın kâğıt havlu ile ovulmaması önemlidir. Kâğıt havlu ile kumaşın ovulması maalesef daha çok kumaşa işlemesine etki edecektir.
  • Yağ lekesinin yanı sıra diğer tüm lekelerde de ilk müdahalenin hemen yapılması lekenin daha kolay çıkarılmasına destek olmaktadır. Bu sebep ile yağ lekesinin oluşması sonrasından hemen işlemi gerçekleştirmeniz avantaj sağlayacaktır.
  •  Giyimlerde lekenin çıkarılması sırasında kumaşın altına karton koymanız kıyafetin diğer tarafına yağ lekesinin nüfuz etmesine engel olacaktır. Bu işleme yer vermeniz aynı zamanda düz zemin yaratarak lekeden kurtulma aşamasında da avantaj sağlayacaktır.
  •  Leke çıkarma işlemlerinin tamamında olduğu gibi yağ lekesinde de merkeze doğru işlem yapılması gerekir. Dışardan içe doğru yapılacak olan ovalama işlemi sayesinden lekenin daha çok yayılmasının da önüne geçilecektir.

yağ lekesi çıkarma

Yünden Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yemek yağının bulaştığı yünlü kıyafetlerde çıkarma işlemine dikkat edilmesi gerekir. Yün eşyadan yemek yağ lekesinin çıkarılması için öncelikle birinci yöntem denenmelidir. Birinci yöntemin çare olmadığı durumda ise ikince yönteme başvurulması gerekir.

  • Yün Eşyadan Yemek Yağının Temizlenmesinde Birinci Yöntem

Kazak ve benzeri parçalara bulaşan yağ lekesinden kurtulmak için karbonat yağın üstüne dökülerek bir süre bekletilerek sonrasında diş fırçası ile fırçalanarak lekenin çıkarılma işlemine yer açılır. Çok inatçı olmayan yağ lekeleri için karbonat ile uygulamanın yapılması yeterli olacaktır. Eğer karbonat ile yağ lekesinden kurtulmanız mümkün olmadıysa ikinci yönteme başvurabilirsiniz.

  • Yün Eşyadan Yemek Yağının Temizlenmesinde İkinci Yöntem

Yemek yağının yünden arındırılmasında karbonat ile bekletmek tek başına yeterli olmadıysa gene karbonat uygulamasını yapmanın sonrasından bir leğen ya da lavaboyu su ile doldur. Suyun içine bulaşık deterjanı dökerek köpürtün. Karbonatlı olan eşyanızı su içine koyarak bekletin. Bu işlem sırasından yün eşyanızı çitilemeniz eşyanıza zarar vereceği için bu uygulamaya yer vermemeye özen gösterin. Bulaşık deterjanı iyi bir yağ lekesi çıkartıcı olmak ile beraber karbonat ile birleşerek de daha etkin hale gelecektir.

Yün eşyanızdan yağ lekesinin çıkması sonrasında ise durulama işlemi içinde birkaç kez temiz su içine eşyanın konulması gerekecektir. Sıkma ya da benzeri işlem yüne zarar verir. Sonrasından kurutma için büyük bir havlu üzerine eşya serilerek rulo yapılarak kurutma yavaş yavaş gerçekleştirilir.

  • Yün Eşyanın Çekmediğinden Emin Olmak İçin Ne Yapmalı?

Eşyanızın eski haline dönüp dönmediğini anlamak için su içine koymadan önce bir büyük kâğıt parçasına kuru şekli ile çizimini yapabilirsiniz. Havlu ile suyu alınan eşyanızı bu şablon üstüne koyarak eski haline gelene kadar düzeltme işlemini yapabilirsiniz. Eski haline dönem eşyanızı serili olarak kurutmanız gerekir. Yünün asılarak kurutulması son derece yanlıştır.

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekeleri kimi zaman oluştuğu anda fark edilmemektedir. Normal yıkama ve kurutma sonrasında da giyimde ve benzeri ürünlerde yağ lekesinin bulunduğu görülebilir. Kurumuş yağ lekesi olarak ifade edilen bu durum bazen de yıkama işlemine yer açamadığınız ve lekeye müdahale edemediğiniz zamanda da yaşanabilmektedir.

Yağ lekesinin oluştuğu anda çıkarılması elbette çok daha kolay ve hızlı bir yöntemdir. Fakat kurumuş olan yağ lekesi de kumaştan çıkarılabilmektedir. Sonradan fark ettiğiniz yağ lekesinin çıkarılması için öncelikle lekenin bulunduğu alana bulaşık deterjanı dökülür. Hafif ovularak lekeden kurtulmaya çalışılır. Kumaş cinsine göre leke çıkışı da kolaylıkla mümkün olmayabilir. Bu durumda ise karbonat kullanımına yer açabilirsiniz. Diş fırçası ile karbonatı yağ lekesinin üzerine sürdükten sonra bir süre bekletmeniz gerekir. Sonrasında ise soğuk su ya da ılık su ile durulama işlemi yapabilirsiniz.