Evin dekorasyonu yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, zemin bölgesinde kullanılacak malzemenin kalitesi ile başlamaktadır. Yüzeyde yapılacak seçimler daireye gösteriş katmakta ve lüks kategorisine evinizi sokmayı başarmaktadır.
Geçmiş yıllarda yerini mineflo, şimdilerde ise laminant olarak kullanılmakta olan zemin ürünü geçmişte daha kalın ve tamamen ahşaptan üretilen parke malzemesi olarak bilinmektedir. Günümüzde halen bir çok evde kullanılmakta olan parke temizliği nasıl yapılır sorusunu, hala kullanıcılar tarafından sorulmaktadır ve dikkat edilmesi gereken noktalara sahiptir.
Ahşap doğasından ötürü, zamanla kullanıma da bağlı olmak üzere, ilk günkü halini kaybedecek ve bakıma ihtiyaç duyuracaktır. Temizliğini yapmış olsanız bile yenileme, cila gibi ekstra maliyetler gerektirebilir. Ancak ahşaba zamanında ve doğru dokunuşlar yaparak kullanım süresini arttırmanız mümkündür.
Sizlere bu yazımızda ahşap zemin ve parke temizliği nasıl yapılır sorusuna cevap bulmanızda yardımcı olacağız.
Ahşap Yüzey Temizliği ve Bakımı
Cilasız olarak üretilmiş olan ahşap malzemelerin, zeminde kullanımı ve bakımı daha rahat olmaktadır. Çünkü ahşap parke gibi cila ihtiyacı bulunmamaktadır. Öncelikle gözünüzü korkutmamak için kolay yöntemlerle başlıyoruz. Daha sonrasında cilalı zeminlerde temizlik konusuna değineceğiz.
- Vakum gücü yüksek süpürge ile zemini iyice süpürün. Uzun süredir temizlik yapmıyorsanız aynı işlemi tekrarlayın, gözle görülür toz kalmayana kadar süpürme işlemini sürdürün.
- Kovaya doldurduğunuz temiz su ile sileceğiz. Su sıkmalı kova üzerinde bulunan haznede, süpürgenin ucunu iyice sıkın ve nemli hale getirin. Ardından tüm alanı silmeye başlayın.
- Temizlediğiniz ürün ahşap olduğu için her ne olursa olsun az su kullanmaya dikkat edin. Suya dayanıklı özelliği bulunsa bile suyu azaltın. Çünkü olası su problemlerinde kullanıcı hatası denilerek, garanti dışında kalacağınızı unutmayın.
- Kimyasal kullanmak istiyorsanız, ahşap yüzey temizleme için hazırlanan özel ürünler tercih edin. Bu ürünler zeminin renginin korunmasına yardımcı olacak ve zarar vermeyecektir.
- Eğer temizleme işleminden sonra tamamen temizlendiğine inanmıyorsanız, en zor aşamaya geçiyoruz. Elinize temiz bez alarak sileceksiniz. Küçük bir kova içerisine su ve suyun 1/4’ü olacak şekilde ahşap zemin temizleyici koyarak, elinizle silmeye başlayın.
Kış aylarında iseniz ve ev soğuksa; kuru bir bez ile yerleri silmeniz gerekecektir. Uzun süre ahşap üzerinde kalacak su, zemine zarar verebilir.
Parke Zeminlerde Temizlik
Cilalı parke zeminlerde temizlik yapmak, üst kısımda anlattığımız yöntemden daha zorlu geçecektir. Çünkü su miktarını minimum seviyede tutmanız önemlidir. Su dışında uygulayabileceğiniz farklı yöntem bulunmadığı için, özenli olmanızda fayda bulunmaktadır.
- Temizliğe başlamadan önce cilalı ahşap yüzeyler için temizleyici kimyasal ürün satın alınız. Çamaşır suyu kullanmak gibi bir hatayı kesinlikle yapmayın. Beyazlatıcı etkisi olduğu için zemine mutlaka zararı dokunacaktır.
- Satın aldığınız ürünün kullanım talimatlarında söylendiği şekilde, kova içerisine karışımı hazırlayın.
- Temiz bezi kovaya batırın ve iyice sıktıktan sonra, silmeye başlayın.
- Eğer silmek istediğiniz alan oldukça büyükse, ucunda mikrofiber bez bulunmakta olan, temizlik süpürgelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca bez seçimlerinizi mikrofiber içerikli ürünlerden kullanmanız, işlerinizi kolaylaştıracaktır.
Kullanımda ve Temizlikte Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları
- Laminant parkeler, eski tip parkelere göre daha suya ve çizilmelere karşı dayanıklıdır. Cilalı parkelerde temizlik yaparken kullandığınız süpürgenin ucunun yumuşak olmasına ve yavaş hareketlerle silmeye özen gösterin. Olası çizilme durumlarından kurtulun.
- Leke yapacak içecekler döküldüğünde acele edin ve sonra temizlerim demeyin. Kuruduktan sonra çıkarması zor olacak ve iz bırakma ihtimali yükselecektir.
- Evinizde kedi ve köpek gibi evcil hayvan bakıyorsanız, tırnak bakımına özen gösterin. Hayvanlar gezdiği sürece zemini çizeceklerdir.
- Tam anlamıyla temizlik yapmak istiyorsanız, odadaki mobilyaları dışarı çıkarın ve eşit miktarda hijyene oranına ulaşın.
- İnsanların yürüdüğü alanlar diğer zemine göre daha hızlı aşınacaktır. Bu bölgelerde uzun halı kullanabilirsiniz.
Cevap Yaz