Besinleri Saklama Yöntemleri

Besinleri Saklama Yöntemleri

Gıdalarımızı pişirdikten sonra ya da öncesinde saklamak gerekir. Bozulmasını ve lezzetini kaybetmesin diye. Amacımız pişen yemekleri daha uzun süre koruyabilmek ve daha uzun bir süre tüketebilmektir. Bu yöntemler bizim için daha sağlıklı ve daha iyi bir mutfak düzeni oluşturmamıza katkı sağlayacaktır. Biz sizlere hangi gıdalar nasıl ve ne yolla saklanır? Bunlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Besinleri Saklamanız için Bilmeniz Gereken Yöntemler

  • Şekerleme Yöntemi: Besinlerdeki mikropların ölmesi için ve üremelerine engel olmak için yapılan bir yöntemdir. Reçel, meyveli şekerlemeler ve şuruplu tatlılar buna örnektir. Mesela bir reçel yapacağız. Yapacağımız reçelin üzerine şeker dökülerek yapılması o reçeli tatlı yapmasının yanında reçeli uzun süre tüketilebilmek için de cam kavanoza konulur ve oda sıcaklığında bekletilir. Ağzı açık olursa reçelin tadı bozulur.

tuzlama işlemi

  • Tuzlama Yöntemi: Besinlerimizin içindeki mikropların çoğalmasını önlemek için ve besin suyunu ve ortamını değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Tuzlama yöntemi çok eskilere dayanmaktadır. Teknolojinin gelişmemiş olduğu zamanlarda besinler tuzlanarak saklanıyordu. Turşular, peynir, tevek yaprakları tuzlanarak korunuyordu. Tuzlama aynı zamanda yemek yapımında da kullanılır. Özellikle balıklar tuzlanarak pişirilir ise daha lezzetli ve yumuşak oluyor.

sirkeleme işlemi

  • Sirkeleme Yöntemi: bu yöntem genellikle turşularda kullanılan bir yöntemdir. Ekşi besinler için kullanılan bu yöntemde patojen olan ürünlerde bulunan bakteriler sirkeleme yoluyla yok edilebilmekte ve besinler bakteriyelerden korunabilmektedir.

tütsüleme yapma

 

  • Tütsüleme Yöntemi: Bu yöntem çok eskilere dayanmaktadır. Rastgele çıkan bir tekniktir. Av insanlarının avlarını alıp ateşe yakın yere koymaları bu tekniği ortaya çıkarmış ve sonrasında sürekli olarak kullanılmıştır. Bu yöntem ile et ve balıklar daha farklı bir lezzet ile pişmeye başlanmış ve kolay şekilde pişirme yöntemi olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

kavurma

  • Kavurma Yöntemi: Klasik bir yöntemdir. Kavurma işlemi yapılarak etler daha uzun süre buzdolabında saklanabilir. Kavurma işlemi yapılan gıda sadece buzdolabından çıkarılıp çözülür ve ısıtılarak yemeğe hazır hale getirilebilir.

kurutma

  • Kurutma Yöntemi: Bu yöntemin amacı daha çok bakteri oluşumunu engellemek. Besindeki suyun belli bir oranının kurutma yoluyla en aza çekmek ve besinlerin daha çok kullanılması ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktır. Genellikle bu yöntem yazın uygulanır. Bezler serilir ve kurutulacak ürün serilip belli bir süre güneşte bekletilir. Tarhana, fasulye, nohut, domates ve mısır bu yöntem ile yapılan besinlerdir.

konserve

  • Konserve: Konserve genellikle savaşlarda daha çok kullanılmaktadır. Besinler kapalı bir cam ya da tenekeye konularak ve tabi içine besinlerin bozulmaması için bazı şeyler eklenerek yapılan bu yöntem patörize edilen ürünler olarak son zamanlarımızda yardımımıza koşuyor. Konserve yöntemi günümüzde hazır olarak her yerde mevcuttur.
  • Kar İçine Gömme: Kış aylarında yapılan bu yöntem bir nevi mevsimden yararlanmaktır. Buzdolabı ortaya çıkmadığı zamanlar yapılan bu yöntem ile besinler hem dondurulur hem de besin de güzel bir lezzet ürün edilir idi. Karın olmadığı zamanlarda da patates ve havuç da toprağa gömülürdü. Aynı işlemi toprak bünyesinde barındırdığı ürünler ve serinliği ile gerçekleştirirdi.
  • Işınlama Yöntemi: Ultraviole ışınları ile mikropları etkisiz hale getirme yöntemi olarak bilinmektedir.
  • Bal ya da Zeytinyağı içinde Saklama Yöntemi: Ballın öyle bir etkisi vardır ki yıllar geçse bile bozulma süresi yoktur. Buzdolabının olmadığı zamanlarda genellikle katı gıdalar bal içinde ya da zeytinyağının içinde saklanır imiş. Eski zamanlarda bal ve zeytin yağı yemeklerde kullanıldığı gibi saklama ürünlerinde de kullanılırdı.

pişirme

  • Pişirme Yöntemi: Ekmekler eskiden elde yapılırdı. saclarda yapılan bu pişirme yöntemi ile bir sürü yufka ekmek ya da ekşili ekmek yapılır ve bir köşede yenilmeyi beklerdi. Yufka ekmeğin bozulması olmadığı için ve uzun süre tüketilebildiği için bu yöntem tercih edilirdi.

vakumlama

  • Vakumlama Yöntemi: Bu yöntem tek başına kullanılan bir yöntem değildir. Vakumlama yöntemi kuru gıdalarda daha çok kullanılır. Vakumlama aracı vardır. çeşitli torpaları mevcuttur. Gerektiğinde yıkanıp tekrar kullanılabilmektedir. Bezelyeler, yapraklar, barbunya ve arta kalan kadayıfı bile vakumlayarak saklayabilirsiniz. Bu yöntem ile fazla yer sıkıntısından da kurtulabilmekte. Etler ve kıymalar da vakumlanarak dolaba atılabilir. Fakat ıslak besinler vakumlanamaz.