Vücudumuzda bir çok vitamine ihtiyaç duyarız. Bu vitaminlerden bir tanesi de b12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği yaşam kalitesini düşürmekle birlikte bir çok hastalığa da neden olur. Tedavi edilemezse uzun vadeli hasarlara neden olur. Bundan dolayı b12 vitamini eksikliği olduğunu düşünülen bir kişi derhal doktora başvurmalı doktorun öncülüğünde tedavilere başlamalıdır.
B12 vitamini sinir sisteminin normal bir düzeyde çalışmasını sağlar. Aynı zaman da kırmızı kan yapılanmasında da büyük rol oynar. Tıpkı diğer vitaminler gibi vücutta üretilmez yediğimiz besinlerden almamız gerekir.
B12 vitamini eksikliğine neden olan sebepler yanlış beslenme ve sindirim sistemi hastalıklarıdır. Yanlış beslenmeden kastım B12 vitamini içerisinde bulundurmayan besinler tüketmenizdir.
B12 Vitamini Bulunan Besinler
- Kırmızı Et
- Ciğer
- Süt
- Peynir
- Yoğurt
- Balık eti
- Genellikle hayvanlardan elde edilen gıdaların tamamı
Meyve, sebze, bakla, tahıl gibi gıdalarda b12 vitamini bulunmaz. Et ürünlerinde b12 vitamini değişiklik gösterir. Tavuk etinde b12 vitamini kırmızı etten azdır. Yani tavuk eti yemekle b12 vitamini almış olmayız.
B12 vitamini bakımından zengin olan gıdaları tüketenlerde bile bazen b12 vitamini eksikliği görülür. Bunun sebebi ise sindirim sistemi hastalıklarıdır. Şimdi size bu durumlarda görülen hastalıklarının neler olduğunu aşağıda aktaracağım.
- Pernisyöz anemi: Hastalıklar içerisinde en çok pernisyüz anemi b12 vitamini eksikliğine neden olur. Vücudumuzun bağışıklık hücrelerini kontrolden çıkararak kendi mide hücrelerine saldırması anlamına gelir. Mide çemberinde bulunan paryetal hücre adı verilen hücre grubu b12 vitamini sağlayan intrinsik faktör enzimini üretmek amacıyla görevlidir. Bu hücreler zarar görünce b12 vitamini emilmez ve kana geçmez.
B12 Vitamini Eksikliğine Neden Olan Faktörler
- Atrofit gastrit
- Crohn hastalığı
- Çölyak hastalığı
- Alkol kullanımı
- Mide ameliyatları
- İlaçlar
- Yaşlanma
Bunlar gibi faktörler b12 vitaminin eksikliğine neden olurlar. B12 vitamini eksikliği tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
- Halsizlik ve yorgunluk
- Çarpıntı ve nefes nefese kalma
- Cilt renginde solukluk
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Algı ve hafızada zayıflık
- Kulak çınlaması
- Görme bozukluğu
- Davranış ve hareketlerde değişiklik
- Gerginlik ve depresyon
- Dilde şişkinlik, kızarıklık ve pütürlerin kaybolması
- Saç dökülmesi
- Erken yaşta saç beyazlaması
- Tırnak kırılması
- Kol yada bacaklarda karıncalaşma
- Beyin hasarı veya bunama
Bebeklerde b12 vitamini eksikliği; reflekslerde zorluk, yüzde titreme, belirli bölgelerde tahriş olma ve beslenmede zorluk olarak belirti göstermektedir. Hızlı olarak fark edilmezse zamanla büyüme hızında yavaşlama oluşacağından düzenli olarak doktora kontrol ettirmekte fayda bulunuyor.
Yetişkinlerde b12 vitamini eksikliği ise erken bunama, psikoz hastalığı ve panik atak sonuçlarıyla sonlanabilmektedir. Yazımızın başından beri anlattığımız üzere insanın her döneminde ve yaşantısında b12 vitaminine yüksek derecede ihtiyacı bulunmaktadır.
B12 vitamini eksikliği bazen sürekli takviye edilmesiyle de çözülmeyebilir. Eğer kişinin vücutta b12 vitamini depolanmaması gibi sağlık sorunu bulunuyorsa daha farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Sürekli olarak takip edilmesi gereken tıbbi bir durumdur ve doktor eşliğinde takibi sağlanmalıdır.
Sizde bunlara benzer durumlarla karşılaşırsanız en yakın hastaneden vitaminlerinizin kontrolleri için başvurun. Ciddi sonuçlar ortaya çıkmadan önleminizi alın. Sağlığımız bizim için en değerli varlığımızın kıymetini bilelim. Farklı sonuçlar doğurmadan tedavimizi olalım.
B12 Vitamini Değeri Kaç Olmalıdır?
Sağlığımızı ciddi anlamda etkilemekte olan b12 vitamini eksikliği dikkate alınmazsa zaman büyük problemlere yol açabilmektedir. Vücudumuza almamız gereken günlük b12 vitamini miktarı 3 mcg olmalıdır. Yaptıracağınız test sonucunda göre 200 – 800 pg/mL aralığındaki b12 vitamini miktarı normal kabul edilmektedir. Ancak daha altına inerse zaten farkedeceğiniz üzere problemler ortaya çıkmaya başlar. Hamile olanlar ve emzirenlerin tüketmesi gereken b12 vitamini ihtiyacı fazla olduğundan ekstra takviyelerle arttırılması gerekir. Zaten doktorunuz gerekli önerilerde bulunacaktır.
B12 Vitamini Eksikliği Önlemek Adına Yemek Pişirmeye Dikkat Edin!
Yemek pişirirken yapacağınız hatalar, suyunu dökmek ve tüketmemek, uzun süreli yemek pişirerek besin değerini düşürmek b12 vitamini eksikliği sonucunda varabiliyor. Çünkü yüksek dereceye maruz kalan besin vitaminini hızlı olarak kaybeder. Ayrıca yemek pişerken söylenilen “bütün vitamini suyunda” cümlesi tamamen doğrudur. Bu yüzden haşlama olarak yaptığınız yemeklerini suyunu dökmeyin ve mümkünse tabağın içerisine koyarak servis edin.
Cevap Yaz