Yemek yemeyen çocukların kendilerine göre geçerli çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Öncelikle bunları anlamak, kendinizi onların yerine koymanızı isteyeceğim. Daha sonrasında ise sizlere sunacağım bazı sebeplerin alt analinizi ciddi bir şekilde araştırarak çözüme kavuşturacağız. Çocuğunuz yemek yemiyor ve kendi kendinize “ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsanız aradığınız cevabı yazımızı okuduktan sonra bulmuş olacaksınız.
Anne baba olmak hayli zordur. Hamilelik döneminden doğuma, çocukluktan erişkim bir birey olana ve hatta sonrasında dahi sorumluluklar asla bitmeyecektir. Sağlıklı bir birey olabilmesi adına hamilelik döneminde dikkat ettiğiniz beslenme alışkanlıklarına doğumdan sonra dikkat edilmesi gerekmektedir.
Fakat bazen çocuklar hiç tatmadıkları halde bazı yemekleri yemeyi reddederler. Bir süre sonra ise bu redler inatlaşmaya dönüşür. Dönem dönem çocuklarınız da iştahsızlık olması doğaldır. Yine de bunun nedenini bir ebeveyn olarak araştırmayı ihmal etmeyiniz.
Yemek seçme, beğenmeme ya da sürekli red fazlası ile her gün ve hatta her öğünde oluyor ise ve ne yapmanız gerektiği konusunda sürekli bocalıyor iseniz işte burası tam size göre. Yemekleri sağlıklı ve vitaminli seçenekler arasında seçmelinsiniz. Şimdi ise yapmanız gerekenlerin neler olduğu hakkında birkaç tüyo vermek isteriz.
Çocuklarınız ile İnatlaşmayın
Çocuklar büyükler ile özellikle de anne ve babaları ile inatlaşmayı severler. Bu neden ile onlar yemek istemediklerinde onlara karşı ısrarcı olmamalısınız. Herkesin içinde ona o tabak bitecek gibi söylemlerde bulunmanız çocuklarınızı inada itebilir. Bu neden ile daha yapıcı ve sevgi dolu bir şekilde tabağı neden bitmesinin gerektiğini konuşarak işe başlayabilirsiniz. Unutmayınız sevgi her şeyi tedavi edebilir.
Yemek yemeyi reddeden bazı çocuklar etrafları tarafından fark edilmek istediklerinden dolayı da bu yolu tercih ediyor olabilirler. Bunun altında yatan sebepleri öğrenmeye çalışmanız belki de onun düşündüklerini öğrenmenizi sağlayabilir. Çocuklar özellikle yemek ve tuvalet konusunda oldukça hassas olur ve bun iki alada da hakimiyet kurmak isterler. Bu yüzden bu iki alana da pek müdahale etmemenizi tavsiye ederiz.
Belki de çocuğunuz size kızdığı için yemeği reddediyordur, böyle düşünmüş müydünüz? İstediği oyuncağı almamanız ya da istediği zaman oyun oynayamadığı içindir. Yemek yememek ile sizi cezalandırdığını düşünebilir çocuklar. Bunu çözmenin yolu ise onlar ile daha sağlıklı iletişim kurmaktan geçmektedir.
Yemek Yemesi için Bir Karşılık Sunmamalısınız
Yemek yemeyen çocuklar istediklerini yaptırabilmeleri için bazı bu yolu seçerler. Siz ona arkadaki neden ne olur ise olsun yemek yersen şunu yaparım, bunu alırım gibi bir vaatte bulunmayınız. Her istediğini bu yol ile yapmasına izin vermemelisiniz. Bu şekilde yemek yemesi için bulunduğunuz her davranış onun yemeği kafasında istediklerine ulaşabilmesi için bir yol olarak görmesine neden olacaktır. Bu neden ile bırakın, ne zaman isterse o zaman yesin.
Abur Cubur Tüketimine Hayır
Çocuklarınızın yemek saatlerini ayarlayarak işe başlayabilirsiniz. Yemek saatlerini belli bir düzene soktuktan sonra faydalı vitaminler ile dolu tabağı ona sunabilir ve bu şekilde yemesini dengeleyebilirsiniz. Bunun dışında ise abur cubur tüketmesine izin vermemelisiniz. Çocuklar beslenme alışkanlıklarını küçük yaşta edinirler. Bu neden ile bu sağlıksız ve hatta zararlı ürünleri tüketmeye alışmamaları gerekmektedir.
Yemek Seçmemelisiniz
Çocuklar hayatın her alanında anne ve babalarını örnek alarak büyürler. Bu neden ile bu süreç içinde çocukların yanında ne yemek seçmelisiniz ne de ben bunu sevmiyorum, yemeyeceğim gibi söylemlerde bulunmayınız. Çocuklarınız her besinden gereken vitaminleri almalıdır. Bu neden ile özellikle de onun yanında asla yemek seçmemelisiniz. Tüm aile fertleri anlaşarak yemek yeme alışkanlığı kazanmaya çalışan çocuğunuzun yanında yemek seçmemelisiniz.
Sizlerde bahsi geçen bu tavsiyeler ışığında çocuklarınıza sağlıklı ve düzenli bir yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Unutmayın, onlar ile inatlaşmak, ödül veya ceza yani yediği veya yemediği yemeğin herhangi bir karşılığını sunmak yok. Küçükken alıştığı düzen onun ileriki hayatını da son derece etkileyecektir. Daha sağlıklı bir ömür sürerek aile boyu mutlu olmanız dileği ile.
Cevap Yaz