Dünya’nın en sağlıksız yiyecekleri üzerine yapmış olduğumuz uzun araştırmalar netleşti. Yaşamınız boyunca uzak durmanız gereken 65 tane sağlıksız besin nelermiş sizler için topladık. Dikkat edeceğinizi düşünerek bu makalemizde hepsini sıralıyoruz. Yeryüzünde yememeniz gereken ve sizlerin ömrünü kısaltmayı ciddi anlamda başaran dünyanın en sağlıksız yiyecekleri listesine göz atın ve önünüze geldiğinde direk olarak bir kenara bırakın.
Geçtiğimiz günlerde ekibimiz olarak kahvaltı yaptıktan sonra kahvemizi içmeye karar verdik. Arkadaşlarımızdan bir tanesi kahvesinin içerisinde badem sütünü döktü. Kendini “sağlıklı bir hareket yaptım” diyerek övmeyi ihmal etmedi. Aklından tek geçen ise “Benim için kötü yiyecek yoktur” olduğundan grubumuz olarak emindik. Ancak yaptığının ne kadar doğru olup olmadığını araştırmaya başladık ve herkes öğrensin diye Dünya üzerinde insanların genellikle tüketmekte olduğu besinleri sağlıksız olanlarını derledik.
Gıda üreticilerinin sağlıklı olarak piyasaya sürdüğü yapay malzemelerde donatılmış ve gereksiz koruyucularla uzun süre dayanıklı olmasını sağlayan böylelikle raf ömrünü uzatarak satıştan kar elde ederek insanların sağlığını düşünmeyen hareketlerine bir nebze engel olabilmek adına makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz. Öğünleriniz içerisinde basit bir kahvaltı bile oldukça sağlıksız olabilir. Tükettiğiniz besinlere mutlaka dikkat etmenizi ve doğal yollarla beslenmenizi öneriyoruz.
Fazlasıyla Sağlıksız: Kahve Kreması
Sağlıksız İçerik : Transyağlar, suni boyalar ve şeker
Piyasada satılmakta olan birçok markanın kahve kreması hidrojene edilmiş soya fasulyesi ve pamuk tohumu yağı olarak bilinen transyağlarla doludur. En çok satılmakta olan bir marka üzerinde yapılan araştırmada, içerdiği bir maddenin 45 yaş altındaki yetişkinlerin hafızasını zayıflattığını kanıtlayan korkunç bir içeriğe sahip olduğu yönündedir. Bileşenin fazla tüketimi kalp rahatsızlığı riskini maksimum seviyeye çıkarmaktadır. FDA’nın 2018 yılında bu ürünü yasaklayacağı yönünde açıklamaları olmuştur.
Kahve kreması yerine her sabah evinize gelen taze inek sütü ve şekersiz bitki bazlı sütleri tercih edebilirsiniz. Gerçek bir lezzet arıyorsanız kahve kremasından vazgeçerek süt tercih edebilir ve bağımlılığınızı bırakma yönünde ilk adımı atabilirsiniz.
Tüketmeyin: Beyaz Unlu Ekmek
Sağlıksız İçerik : Azodikarbonamid gibi ağartma kimyasalları
Beyaz buğday ununun içermiş olduğu azodikarbonamid kimyasalı plastik hamur kremi gibi ekmek hamurunu kabartmak için kullanılmaktadır. Potansiyel sağlık riskleri bulunanlar (astım, alerji ve kanser dahil olmak üzere) hakkında yapılan araştırmalarda bu maddenin besin kaynağı olmasının engellenmesi gerektiği söylenmektedir. Ülkemizde engellenmesini beklemek yerine tüketmeyi bırakmanızı tavsiye ediyoruz.
Beyaz buğday unu yerine tam buğday ununu tercih edebilir hem sağlıklı tüketim yapmış hem de obezitenin önüne geçmiş olabilirsiniz.
Sağlıksız Hazır Meyve Suları
Sağlıksız İçerik : Lifsiz meyve ve yüksek fraktozlu mısır şurubu
Yüzde yüz meyve suyu gibi açıklamalarla ürünlerini pazarlayanları hemen bir kenara bırakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Mısır şurubu içermekte olan bu meyve sularını unutun, tamamen doğal olarak gözüken meyve suları bile bir fincan başına 36 gram şeker içerebiliyor. Bu şeker ne kadar doğal olsa da vücudunuz şeker olduğunu bildiği için fazlasını sevmeyecektir ve size zarar vermeye başlayacaktır. Aşırı kilolu insanların yağlı göbeğe sahip olmalarının en büyük etkenlerinden biri meyve suyu tüketiyor olmaları gösterilmektedir.
Meyve suları yerine evinizde yapabileceğiniz detoks sularını veya dilimlenmiş meyvelerden oluşan doğallığından emin olduğunuz sıkma meyve sularını tercih edebilirsiniz.
Diyet Soda & Kola
Sağlıksız İçerik : Karamel boyası, aspartam ve Bisfenol A
Yapay renklendiriciler, alevlenmeyi önleyici maddeler ve bel çevrenizi genişletmeyi başaran sahte şekerleri maksimum seviyede içermektedir. Diyet gazlı içecekler en sevdiğimiz rahatlatıcı içecekler arasında yer alabilmektedir. Yapılan araştırma üzerine konuşacak olursak piyasada satılmakta olan tüm diyet soda ve kolalar; aspartam, glikoz seviyelerini yükselten ve karaciğeri aşırı yükleyen yapay tatlandırıcılar içermektedir. İçeriğinde bulunan ve karamel boyamada kullanılan madde, fareler üzerinde yapılan deneyde beyin tümörlerini arttırdığı ve kanser riskini yükselttiği yönündedir.
Bu ürünlerin tamamında aspartam maddesi bulunacağından alternatif olarak bir içecek söyleme şansımız yok gibi gözüküyor. Detoks çaylarını veya bir fincan sade kahveyi tercih edebilirsiniz.
Dondurulmuş Yemekler
Sağlıksız İçerik : Yüksek Isı, İltihap Yağı
Dondurulmuş kalamar, tavuk, patates gibi aklınıza gelebilecek her türlü yiyecek yüksek yağ ve kalorinin yanı sıra yüksek iltihapa sebep olabilecek glikasyon ürünlerini içermektedir. Hayvansal kökenli ürünler yüksek sıcaklıkta pişirildiğinde oksidatif stres, iltihaplanma gibi hastalara öncülük edebilmektedir.
Dondurulmuş ürünler yerine fırınlarınızda taze ürünleri pişirebilir ve tüketmeye çalışabilirsiniz. Izgarada mantıklı bir seçim olabilir. Vücudunuzu seviyorsanız buzluğunuz sokmamanız gerektiğini unutmayın.
Sosis
Sağlıksız İçerik: Nitratlar ve nitritler, yüksek ısı pişirme yöntemleri
Aşağıdaki ve yukarıdaki ürünlerin hepsini bir kenara bırakın ve sosisi listenin en başına yazın. Yıllardan beri yapılan araştırmalar neticesinde sosisin dünyanın en zararlı yiyeceği olduğu söylenmektedir ve bu doğru bir yaklaşımdır. İşlenmiş etler en sağlıksız ürünüler olarak ön plana çıkmaktadır. Doymuş yağlı kırmızı etten yapılmakta olup yüksek seviyede glikasyon ürünlerini içermektedirler. İşlenmiş ürünler yüksek sıcaklığa maruz bırakıldığında ise kanserojen nitrosaminlere dönüşebilmektedir.
Bunun yerine doğal olan ve kasaptan satın alabileceğiniz kırmızı et tüketimine özen gösterebilirsiniz. İşlenmiş ürünlerden %80 daha az nitrit oranına sahip olmakta beraber nitrozamin kullanımını en alt seviyeye çekebilirsiniz.
Şekerli Tahıl Ürünleri (Gevrekler)
Sağlıksız İçerik: Butilated Hydroxytoluene (BHT), Butylated Hydroxyanisole (BHA), rafine edilmiş karbonhidrat ve şeker
Şeker kaplaması diye bir şey yoktur ! Şeker tamamen vücuda zarar veren bir üründür. Şekerin fazla tüketilmesi obezitenin yanı sıra diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. İçindekiler kısmına yazan maddeler birçok Avrupa ülkesinde yasaklanmış olup, kanserojen olduğu kanıtlanmıştır.
Doğal fıstık ezmesi gibi ürünler tercih ederek vücudunuzu korkunç kimyasallardan koruyabilirsiniz.
Dondurulmuş Mezeler
Sağlıksız İçerik: Sodyum, trans yağlar
Gıdayı serbest bırakmak ve dondurmak uzun süre dayanması için bulunmuş olan en müthiş yoldur. Ancak üreticilerin bunu daha fazla uzatabilmek adına eklemiş oldukları koruyucularla ürünleri zararlı hale getirmeyi başarmaktadır.
Bunun yerine; organik, düşük sodyum içeren ve daha az şekerli ürünleri tercih edebilirsiniz. Trans yağ içermediğinden emin olmak kaydıyla.
Restaurant Tatlıları
Sağlıksız İçerik: Sodyum
Tatlı denince aklınıza ilk gelenin şeker olduğunu farkındayız. Doğru düşündüğünüzden emin olabilirsiniz. Sodyum ve şeker maksimum seviyede olduğundan hazır olarak satılmakta olan o lezzetli tatlılar herkesin hoşuna gitmektedir. Ancak fazlasıyla zararlı olduğunu göz önünde bulundurmalı ve tüketmeden önce bir kez daha düşünmeniz gerektiğini unutmayın.
İlla tatlı tüketmeniz gerekiyorsa 1 küçük kaşık şerbet tüketebilir ve dişlerinizi rahatlatabilirsiniz.
Beyaz Şeker
Sağlıksız İçerik: Şeker (!)
Amerika’da yapılan araştırmada insanlar günde 50 gramdan fazla şeker tüketmekteydi. Bunun 10 gram olması gerekirsen 5 katı kadar olması obezitenin neden bu kadar artış gösterdiğinin en büyük ispatı olarak gösterildi. Önceliklie tavsiyemiz şekere elveda diyin ve sıfır şeker diyet listesine göz atın.
Akıllı bir alternatif seçmek yerine şeker tüketmeyi bırakın ve her ne kadar zararlı olsada tatlandırıcı ile kendinizi memnun edin.
Şekerli Krema
Sağlıksız İçerik: Trans yağlar (kısmen hidrojene bitkisel yağlar), titanyum dioksit, karamel rengi, suni renkler, propilen glikol
Doğum günlerimizi kutlamak hepimizin hakkı. Bu özel günlerin vazgeçilmezi pastaların olmazsa olmazını hepimizi biliyoruz. Üzerinde ve içerisinde bulunan kremalar (özellikle süslemek için kullanılıyor) beyaz görünümü ile aldatmaktadır. İçeriğinde bulunan bir çok kanserojen besin ve renklendirici sayesinde beyaz rengine kavuşmaktadır. Yapay boyalar ile bu halini almaktadır. Böbrek sağlığınıza dikkat etmeniz gerektiğinden kesinlikle tüketmenizi tavsiye etmiyoruz.
Bitter çikolata ve meyveler yardımıyla birkaç saniye içerisinde kendinize özel süsler hazırlayabilir ve olası sağlık problemlerinizi en alt seviyeye indirgemiş olursunuz.
Pankek Şurubu
Sağlıksız İçerik: Yüksek fruktozlu mısır şurubu, karamel boyası
Daha önceki başlıklarımızda anlattığımız üzere mısır şurubu kalıcı karaciğer hasarlarına sebep olabilmektedir. Kanserojen olduğu bilinmekte olan karamel boyası ile birleşince ortaya insan vücuduna hasar veren pankek şurubu karışımının temem maddeleri ortaya çıkıyor.
Pankek şurubu yerine seçim yapmanızı istediğimiz ürün ise akçaağaç şurubudur. Lezzet daha konsantre olduğundan kalori ve şekerden tasarruf ederek sağlık açısından önemli bir adım atmış olursunuz.
Şişelenmiş Smoothie İçecekleri
Sağlıksız İçerik: Lifsiz Meyve
Sabah kahvaltılarını renklendirmekte olan bu içecekler zararlı karışımlarıyla insan sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Beslenme konusunda yetersiz kalarak fazla şeker ve kaloriyi insan vücuduna yüklemektedir. Kan şekeriniz yükselerek zamanla diyabet gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
İlla tüketmek istiyorsanız ev yapımı, üretimi kendinize ait taze sıkılmış meyvelerden oluşanını tercih edebilirsiniz. Koruyucu ve şeker içermeden afiyetle tüketebilirsiniz.
Kömürleşmiş Et
Sağlıksız İçerik: Yüksek ısı
Izgara beslenme için mükemmel bir seçimdir. Eti pişirmekten biraz daha ileriye götürdüğünüzde heterosiklik aminler veya HCA, etteki kreatin, şekerler ve amino asitler ızgaranızın yüksek sıcaklıklarına tepki gösterdiğinde değişiklik göstermektedir. Çok ızgara tüketimi kanser riskini arttırarak pankreas ve prostat riskini yükseltmektedir.
Riski azaltmak için etinizi biberiye gibi baharatlarla renklendirebilir ve yüksek ısı altında pişirirken yanmamasına özen gösterebilirsiniz. Kararmış olan et ve köfte gibi ürünleri tüketmemeniz gerekmektedir.
Fast-Food
Sağlıksız İçerik: Ftalatlar
Nasıl telaffuz edileceğini bile bilmediğinizi farkındayız. İçeriğinde bulunan ftalatların ne olduğunu mutlaka bilmeniz gerekiyor ki sizin sağlığınıza ne kadar zararlı olduğunu farkına varabilesiniz. Plastik yiyecek ve içecek ambalajlarında kullanılan bu bileşen tüm fast-food restaurantlarının yiyeceklerinde barınmaktadır. Özellikle kahvaltıda fast-food tüketimi gününüzü yorgun geçirmeniz için bir yol olacaktır. İltihapların artması ve yüksek kilo artışı fast-food tüketmemeniz için yeterli bir sebeptir.
Fast-food yiyecekleri oldukça lezzetli olduğundan en azından tüketiminizi ayda 1-2 kereye düşürebilirsiniz. Her gün tüketim ilerleyen süreçte başınızı ağrıtacaktır.
Enerji İçecekleri
Sağlıksız İçerik: Sakroz, glukoz, kafein
Şu anda en çok tüketilmekte olan enerji içeceğinin formülünü ortaya çıkarmak için aldığı Bunsen brülörlerinin sayısı bir hayli yüksektir. Bu tıbbi içecekler, yoğun bir fincan kahve ve yüksek dozda şeker içermekte olan kafein içeriğiyle birleşerek basit bir kimyasal karışım olmaktan öteye gitmemektedir. Yapılan araştırma sonucunda enerji içeceklerinin normal sodanın dişlere vermiş olduğu zararın yüzde 15 daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu nokta büyük endişeye kapılmadan önce karaciğerinizide ne kadar fazla zarar verdiğini unutmayın. 2016 yılında yapılmış olan bir araştırmada her hafta 5 adet enerji içeceği tüketmekte olan bir kişinin 1 ay sonunda akut hepatit geliştirdiği gözlemlemiştir.
Bunun yerine yeşil çay gibi sizi rahatlatıcak ve sağlıklı olan içecekleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Hazır Kek
Sağlıksız İçerik: Trans yağlar ve şeker
Piyasada satılmakta olan neredeyse tüm hazır kekler soya yağı katkılı kalbe fazlasıyla zararlı transyağlarla üretilmektedir. Şeker miktarı fazlasıyla yüksek olan hazır keklerin diyabet hastalığına yol açtığı gözlemlenmiştir. Ayrıca hazır keklerle birlikte meyve suları içen kişinin fazlasıyla şeker tükettiği için kilo artışı ve hazımsızlık problemi yaşayacağı kesin olarak gözükmektedir.
Hazır keklerin yerine doğal ürünlerle yapılmış olan ev yapımı kekleri tercih edebilir. Ceviz, meyve ve fındıktan oluşan kekleri afiyetle tüketebilirsiniz.
Kepekli Pirinç
Sağlıksız İçerik: Arsenik
Bunu ye! Bunun yerine: Isabel Smith Nutrition’ın kayıtlı diyetisyen ve kurucusu olan Isabel Smith, MS, RD, CDN, pirincin arsenik seviyelerinin önemli olduğunu kabul etmekle birlikte, tükettiğimiz tüm tahılları ve nişastayı değiştirerek risklerin kolayca azaltılmasını garantiliyor.
Kahverengi pirincin sayısız sağlık faydasına rağmen (sindirim yavaşlatan lif ve metabolizma hızlandırıcı selenyum) arsenik seviyeleri tüketmemeniz için geçerli bir sebep olarak ön plana çıkmaktadır. Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yapılan son analizler neticesinde arsenik maddesinin sevilen kahverengi pirincin içeriğinde endişe verici seviyede olduğu söylenmiştir. Uzun süre boyunca arsenik seviyesine maruz kalma, cilt, mesane ve akciğer kanserlerinin dışında kalp rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Arsenik, tanenin en dış katmanlarına sızdığından, lif bakımından zengin kahverengi pirinçte kalır, ancak parlak beyaz pirinçte kalmaz.
Tüketmiş olduğumuz tüm tahılları ve nişastayı değiştirerek risklerin kolayca azaltılmasını sağlayabilirsiniz.
Kahvaltı Bisküvitleri
Sağlıksız İçerik: Trans yağ (Kısmen hidrojene soya fasulyesi ve pamuk tohumu yağı)
Sıfırdan bisküviler yapmak sonsuza kadar sürebilir ancak paketlenmiş çeşitlerin çoğunluğu, trans yağlarla doludur. Bu yapay yağ pişmiş ürünleri daha uzun süre dayanıklı hale getirmek için icat edilmiş olup, kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.
Bunun yerine ev yapımı bisküviler yapabilir ve trans yağın tehlikelerinden kurtulabilirsiniz. Tadını daha yumuşatmak için tereyağı tavsiyemizdir.
Barbekü Sos
Sağlıksız İçerik: Yüksek fruktoz mısır şurubu
Barbekü sosu, son zamanlarda oldukça tüketimi artış göstermekte olan ve yiyeceklere barbeküde pişirilmiş havası katan en iyi çeşniler arasındadır. Şişelenmiş olan bu ürünlerin içerisinde yüksek miktarda şeker ve çeşitleri ilave edilmektedir. İki çorba kaşığında 15 gram şeker olmasının yanı sıra yüksek fruktozlu mısır şurubuda bulunuyor. Barbekü sosu ile pişirilmiş bütün bir tavuk üzerine dört paket şekeri dökmekle eş oranlıdır.
Barbekü sosu yerine illa bir sos kullanmak istiyorsanız daha sağlıklı olduğu belirtilen hardalı tercih edebilirsiniz. Domates salçası, sirke, sıvı duman ve baharatlarla kendi düşük şekerli sosunuzu üretebilmeniz seçenekler arasında yer alıyor.
Diyet Dondurma
Sağlıksız İçerik: Polisorbat 80
Kremsi sütten üretilmekte olan diyet dondurmaların içeriğini oluşturabilmek için, üreticiler kremsi sütün lezzet ve doku eksikliğini giderebilmek için kimya laboratuvarına başvururlar. Bir katkı maddesi olan polisorbat 80, diyet dondurmanın bağımlılık yaratan kremsi dokusunu oluşturur ve uzun raf ömrüne yardımcı olur. Bunları yaparken sağlığınız hiçe satılmaktadır. Kolon kanserinin hücrelerinin gelişmesinde başrol oynamaktadır.
Bu ürünleri tüketmek yerine diyet dondurmanızı evde sağlıklı bir şekilde yapmayı tercih edebilir, sitemizdeki tarifleri inceleyebilirsiniz.
Sporcu İçecekleri
Sağlıksız İçerik: Şeker, suni boyalar
Sporcu içecekleri maç sırasında tüketmekte olan genellikle mavi ve sarı renkte olan içeceklerdir. Beslenme etiketlerine baktığınızda sağlık açısından herhangi bir zararının olmadığı gözüksede midenize değil karın bölgenizin yana doğru genişlemesini sağlamaktadır. Yüksek derecede şeker içerdiğinden geçici olarak karın tokluğu yaşatmaktadır. Suni boyalarla birlikte kanserojen olduğu gözlemlenmiştir.
Sert egzersizler sonucunda kaybedilen suyu geri getirmek için Hindistan cevizi suyunu tercih edebilirsiniz.
Hazır Köfteler
Sağlıksız İçerik : Yüksek fruktoz mısır şurubu, karamel boyası, soya yağı
Spagetti ve köftenin içerisinde 8 gram şeker olduğunu söylesek inanırmısınız ? Hem de bir kaşığında. Yüksek derecede mısır şurubu içermekte olan bu gıdaları tüketirseniz diyabet hastalığına doğru ilk adımları atmış olursunuz. Soya protein konsantresinden imal edilmesi kanserojen maddeleri içermenin yanı sıra karamel boyasının katıldığının göstergesidir.
Yerine kasap köfte ve ev yapımı anne köftesi seçeneklerini kullanabilirsiniz. Daha sağlıklı olacağından tüketirken rahatça öğün geçirebileceksiniz.
Doritos
Sağlıksız İçerik : Monosodyum glutamat
Doritos paketini açtığınız zaman bütün hepsini tüketmek istediğinizi farkındayız. Yeme sırasında oldukça bağımlılık yapmakta olup, bittikten sonra pişmanlık duyabilirsiniz. Doygunluk vermemesine rağmen çoğu kişi atıştırma olarak seçmekte ve kısa bir süre sonra açlık hissine kapılmaktadır. İştah artışına sebep olarak obeziteye sebebiyet verebilir. Uzun süre ağzınızda tadının kalmasının sebebi ise yediğiniz sırada bırakmak istememeniz için içerisine katılan katkı maddesidir. Doritos karşısında kendinizi savunmasız hissetmenizin sebebi budur.
Yerine patates kızartması bile seçmenizin daha sağlıklı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mısırdan elde edilen Doritos’un içerisine katılan kimyasallardan dolayı mısır vitaminlerini kaybetmektedir.
Cheetos
Sağlıksız İçerik : Monosodyum glutamat
Aslında çoğu insan cheetos tüketirken ne kadar sağlıksız olduğunu farkında. Ancak lezzeti sayesinde kendini sevdirmeyi başaran bu cips çeşidi ağzınızda hızlı bir şekilde eridiği için, beyninize fazla kalori almadığınız mesajını göndermektedir. Bunun üzerine doygunluk hissiniz azalmakta olup iştahınız artmaya başlar. Elinize aldığınız paketi bitirmeden bırakmak çekirdeği çitlerken bırakmak kadar zor hale gelecektir. Cheetos Dünya’daki en çok bağımlılık yaratan 10 gıdanın içerisinde yerini almıştır.
Cheetos tüketmek yerine cheddar peynirli krakerler tercih edebilirsiniz. Böylelikle almış olduğunuz kalori vücudunuzu yanıltmaz ve daha doymuş hissedersiniz.
Oreo
Sağlıksız İçerik : Palmiye yağı, alkali işlenmiş kakao, yüksek fruktoz mısır şurubu
Son zamanlarda ülkemizde oldukça sevilmeye ve tüketilmeye başlayan Oreo sandığınız kadar sağlıklı değildir. Palmiye yağ ile güçlendirildiğinden fazlasıyla bağımlılık yapmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda hayvanların Oreo bağımlısı olduğu gözlenmiş ve uyuşturucu etkisi yarattığı söylenmiştir. Oreo yedikten sonra rahatlama olması kaçınılmazdır. Herşeye rağmen sevmeye devam edecekseniz en azından daha az tüketmeye özen göstermelisiniz.
Oreo yerine daha sağlıklı olan çikolatalı, yulaflı, hindistan cevizli bisküvitler yapabilir ve doğal yollarla tüketerek sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.
Konserve Çorba
Sağlıksız İçerik : Sodyum
Sağlıklı ve hafif bir yemek olarak bildiğimiz çorba, gerçekten diğer besinlere göre tam bir diyet sabotajcısı olarak karşımıza çıkıyor. Konserve çorbalar içeriş olduğu sodyumla birlikte tüketildiğinde yorgunluk hissi yaratacaktır. Ayrıca fazla miktarda tuz içeren bu çorbalar vücudunuzda biyolojik süreçlerin gelişmesini yavaşlatacak ve bazen engelleyecektir. Böbrekler ve sindirim sisteminizi yavaşlatmak istemiyorsanız konserve çorba kesinlikle tüketmeyin.
Hazır ve konserve çorbalar yerine ev yapımı tarhana tüketebilirsiniz. Vitamin ve besin bolluğu sayesinde tok kalmanızı sağlayacak ve sağlıklı bir öğün geçirmenize yardımcı olacaktır.
Bulyon
Sağlıksız İçerik : Palmiye yağı, karamel boyası
Yukarıda belirtilmiş olan içerikler bulyon küpünde bulunmakta olan maddelerden sadece iki tanesidir. Palmiye yağı hakkında düşüncelerimizi daha önceden belirmiştik ve ne kadar zararlı olduğunu söylemiştik. Doymuş yağ, düşük bitkisel yağlarla karıştırıldığında ortaya kötü kolesterolü azdırmakta olan maddeler ortaya çıkmaktadır. İçermekte olduğu kanserojen karamel boyası özellikle çocuklarda hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlara sebebiyet verebilir.
Bulyon yerine organik tavuk veya et suyunu yapabilir, yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hem daha lezzetli olacak hem de sağlıklı besin yemenin keyfini çıkaracaksınız.
Muffin
Sağlıksız İçerik : Soya yağı, şeker, mono ve digliseridler
Fırınlarda taze ve günlük olarak karşımıza çıkan bu keklerin içerisinde neden en az iki adet koruyucu madde olduğunu biliyormusunuz ? Tamamen yalan olan bu söylemler ürünün uzun süre taze kalması için koruyucu maddelerle doldurularak, uzun süre tazeliğini koruması sağlanmaktadır. Günlük yağ tüketiminizin neredeyse yarısını içeren muffin kahvaltılık bir ürün kesinlikle değildir. Bir adeti 400 kalori civarında olup normal bir insanın bir tanesiyle doyması mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla daha fazla tüketim yapılacak ve vücudunuza şeker, yağ, karbonhidrat yüklemesini farketmeden hızlandıracaksınız. Soya yağı ve transyağlar ise diğer zararlı maddeleri olarak ön plana çıkmaktadır.
Muffin yerine evde yapmış olduğunuz meyveli, cevizli, fındıklı tazecik kekleri sabaha kahvaltınızda afiyetle tüketebilir ve güne enerjik başlayabilirsiniz.
Mac & Cheese Makarna
Sağlıksız İçerik : Sodyum
Yüksek derecede tuz içermekte olan bu makarna türü genellikle marketlerde sosuyla hazır olarak satılmaktadır. Fazla tuz tüketimi kalp sağlığınızı bozarak, hipertansiyon hastalığına sebep olmaktadır. Dolayısıyla tüketmemeniz için yeterli sebep olarak ön plana çıkmaktadır.
Bunun yerine kepekli makarna ile yapılmış sebzeli peynirli makarna tarifini uygulayabilir ve aradaki lezzet ve hafiflik farkını hemen hissedebilirsiniz.
Dondurulmuş Pasta
Sağlıksız İçerik : Trans yağlar (kısmen hidrojene soya yağı)
Pasta kekinde bulunmakta olan transyağlar kalp rahatsızlığınızı tetikleyecektir. Tüketmenin mantıksız olduğu bu besinler doymuş yağ sayesinde damar tıkanıklığına sebebiyet verir. Azalan kan akışı sonucunda, beyin fonksiyonlarının yavaşlaması ve cinsel iktidarsızlık problemleri ile karşılaşılabilir.
Dondurulmuş pastaların yerine ev yapımı pastaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Pasta yapmak oldukça eğlenceli olup marketten satın alacağınız pastayı istediğiniz gibi süsleyebilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Splenda Tatlandırıcı
Sağlıksız İçerik : Sukraloz
Splenda’nın sıfır kalori olduğu sizi onu tüketmeye yönlendiriyor olsa da vücudunuz üzerinde sıfır etkiye sahip olmadığı gerçeğini unutmayın. Binlerce kişi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda splenda kullanımının besleyici olmamasının yanı sıra kilo alımını arttırdığı ve kardiyolojik problemlere yol açtığını gözlemlemiştir. Bu gerçekle karşı karşıya kalmamak için yapay bu besinleri tüketmemeniz mantıklı bir durum olarak görülmektedir.
Splenda yerine taze günlük süte katarak tüketebileceğiniz çiçek balını tercih edebilirsiniz. Antioksidan özelliğinin yanı sıra alerjileri minimum seviyeye getirmede yardımcı olacaktır.
Sosisli Sandviç
Sağlıksız İçerik : Sodyum fosfat, mısır şurubu, sodyum, sodyum nitrit
Sosisli sandviç yememenizin için en geçerli nedenin sosis olduğunu hepimiz farkındayız. Yüksek miktarda tuz ve kanserojen ürünler içeren sosislere çeşitli soslar katılması sağlıksız olmasını en üst seviyeye çıkarmaktadır. Zaten sağlıksız olan mayonez, ketçap gibi ürünler neredeyse her sosisli sandviç içerisinde kullanılmaktadır. Sürekli olarak tüketilmesi yüksek kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kemik erimesi ve yaşlanmanın hızlanmasına sebep olmaktadır.
İlla et tüketmek istiyorsanız sosisli yerine bonfile dilimli et dürüm seçeneğini düşünebilirsiniz. Sosisliye nazaran daha maliyetli olsa da en azından sağlığınız korunmaya devam edecektir.
Çin Yemekleri
Sağlıksız İçerik : Sodyum
Neredeyse her çin yemeğinde fazla miktarda kullanıldığından bu lezzetli besinler aşırı derecede sağlıksız hale gelmektedir. Fazla sodyum tüketiminin kronik yorgunluğa, damar tıkanıklığına, sindirim sisteminin çökmesine ve böbrek rahatsızlığına sebep olduğu görülmüştür.
Çin yemekleri yerine kendi yörelerimizin organik besinlerle donatılmış yemeklerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Zaten bizim yemeklerimiz bu kadar güzelken aşkı başka yerde kesinlikle aramayın.
Şarküteri Etleri
Sağlıksız İçerik : Aşırı sodyum
Şarküterilerde satılmakta olan paketlenmiş ve ince dilimlenmiş olan etleri tüketerek hayatınızı tehlikeye atmakta olduğunuzu unutmayın. Aşırı derecede tuz eklemesi yapılarak dayanıklılığı arttırılan bu ürünlerde kalp rahatsızlığını tetiklemeyi başarmaktadır.
Bunun yerine mahalle kasabınızdan satın aldığınız lezzetli etlerle donatılmış ve ince dilimlediğiniz sebzeli sandviç tüketimini gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle daha kaliteli beslenmiş ve protein tüketiminizi dengelemiş olacaksınız.
Paketlenmiş Yulaf Ezmesi
Sağlıksız İçerik : Karamel boyası ve kısmen hidrojene yağ
Belinizin genişlemesinde büyük rol oynamakta olan şekeri bırakarak diyete başlarsınız. Diyet yapanların çoğu bazı öğünlerinde ve özellikle kahvaltılarda yulaf ezmesi tüketilmesinin sağlıklı olacağını düşünmektedir. Bu yüzden markete giderek satın alırlar. Ancak unuttukları içerdiği karamel boyası ve hidrojene yağ ile vücutlarına zarar verecek olmalıdır. Yulaf ezmesini paketlenmiş almayın ve sağlığınızı korumaya devam edin.
Paketlenmiş yulaf ezmesi yerine sağlıklı bir kahvaltı yapmayı seçebilirsiniz. Ekmeğin olmadığı tamamen doğal ürünlerden oluşan kahvaltı çok daha fazla diyetinize katkıda bulunacaktır. Bundan şüpheniz olmasın.
Bayram Şekerleri
Sağlıksız İçerik : Yapay renklendirme, eklenmiş şeker, doymuş yağlar
Şekerin tüm etkileri bu ürünler üzerinde artarak devam etmektedir. Bayram şekeri tüketiminin en kötü özelliği ise bir taneden sonra yetersiz kalınması ve birkaç adet tüketimi olmaktadır. Özellikle küçük çocukların farkında olmadan tüketmeleri, ilerleyen yaşlarda obezite, diş eti rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olmaktadır. En azından çocuklarınızdan uzaklaştırmanızı öneriyoruz.
Yerine ev yapımı mevsim meyveleri ile tatlandırılmış organik meyveli sütleri yaparak tüketmeye başlayabilirsiniz.
Paketlenmiş Kek Karışımları
Sağlıksız İçerik : Trans yağlar (kısmen hidrojene yağlar), yapay tatlar ve yapay renkler
Marketlerde satılmakta olan kutulanmış kek karışımları kimyasal maddelerin yanı sıra transyağlar içermekte olup, sağlığınızı kötü bir şekilde etkilemektedir. Sıfırdan tüm malzemeleri satın almak yerine hızlıca yapmak oldukça kolay gibi gözüksede vücudunuza vereceği zararları bilseniz kesinlikle tüketmeyi seçmezsiniz.
Bunun yerine, satın alacağınız ve içerisine ne koyduğunuzu bildiğiniz daha lezzetli kekler yapabileceğinizden şüpheniz olmasın. Sizlere yardımcı olabilmekte için kek tarifleri kategorimize göz atmanızda fayda görüyoruz.
Pişirilmiş Hamur Ürünleri
Sağlıksız İçerik : Potasyum bromat (bromatlı un)
Muhtemel bir insan kanseri riskine sebep olmakta olan bromatlı un ürünü, hamur kaynaklı tümörlerin oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Böbrek yetmezliği ve hücre bozulmasına neden olan bu ürünler neredeyse tüm dünya ülkelerinde yasaklanmaya başlamıştır. Ülkemizde nadir olarak satılmakta olan ürünleri evinize asla sokmayın ve satın almayın.
Bunun yerine un satın alarak dilediğiniz ürünleri her evde bulunan fırın yardımıyla pişirebilir ve kıvamını tutturabilmek için bizlerden yardım alabilirsiniz.
Pet Şişe Su
Sağlıksız İçerik : BPA (Bisfenol-A)
Çoğu tamamen sağlıksız dolum tesislerinde imalatı yapılmakta olan şişe su markaları ülkemizde her geçen gün artmakta olup, denetimlerin ne kadar yetersiz olduğunu hepimizin farkında olduğu bir durumdur. Ayrıca plastik şişelere doldurulan bu sular, zamanla plastiğin içerisinde bulunan kimyasalları kendi bünyesine katarak insan sağlığını tehdit etmektedir. Hormonal değişikliklere sebep vermesinin yanı sıra üreme yollarına bozukluklara neden olmaktadır. Güneş ile uzun süre temas halinde olan pet şişe su göğüs kanseri riskini en yüksek seviyeye çıkarıyor.
Pet şişe su yerine cama doldurulmuş olan su tüketimini tavsiye edebilirsiniz. Test yapılan ürünlerden çoğunun çeşmeden akan şebeke suyundan daha sağlıksız olduğu tercih edilmiştir. Marka seçimine özen göstermelisiniz.
Kurutulmuş Meyve
Sağlıksız İçerik : Sülfit, Eklenmiş Şeker, Bitkisel Yağ, Meyve Suyu İnfüzyonları
Hazırlanan gıdaları taze tutmak için kullanılan sülfitler genellikle kurutulmuş meyve aperitiflerinde kullanılır. American College of Nutrition Journal dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, boğaz şişme, migren gibi hastalıklar, sülfitlere tepki vermek için yüksek oranda risk altındadır. (anafilaksi ve hayatı tehdit eden reaksiyonlar nadirdir). Ayrıca şeker eklenmiş kuru meyvelere dikkat etmelisiniz. Kurutulmuş meyveler, hidratlı muadillerinden daha yüksek bir şeker konsantrasyonuna sahiptir ve gerçekten de kan şekerini karıştıran maddelere ekstra ihtiyaç duymazlar. Ek olarak birçok kurutulmuş meyve, iltihaplı bitkisel yağlarla kaplanır ve nispeten sağlıklı bir aperatif için gereksiz ek kaloriyi ve yağı barındırır.
Bunun yerine: Kurutulmuş meyvelerinin hepsinin yüzde yüz sülfat içermediğini söyleyen organik meyve satan kuruyemişçilere yönelin.
Amerikan Peyniri
Sağlıksız İçerik : Sodyum Sitrat ve Fosfat
Süpermarketlerde satılmakta olan Amerikan peynirleri, diğer peynirlere nazaran süt içermeyen katkı maddeleriyle doldur. Sağlığa zarar vermekte olan ufacık dilimler, kötü niyetli renklendirici ile doldurulmaktadır. Kas spazmı ve böbrek sendromlarına neden olabilen zararlı içerikler sodyum sitrat ile oluşturulmaktadır. Et ve üst ürünlerinin kristalleşmesini önlemek amacıyla katkı maddeleri yüklenmektedir.
Organik süt ürünlerinden yapılmış peynirleri veya kaşarı tercih edebilirsiniz. Yağ oranı azaltılmış light olarak tabir edilen peynirler sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.
Buğday Ekmeği
Sağlıksız İçerik : Şeker, Rafine edilmiş beyaz un
% 100 Kepekli Buğday olmadığı sürece, “buğday” ekmeğinin beyaz versiyonundan daha iyi olduğunu düşünerek aldanmayın. Çoğu fırının, sağlıklı rafine un ile karıştırılmış küçük miktarda gerçek tam tahıl içermesi kanıtlanmış olan bir gerçektedir. Bize şaşırtıcı gelen şey, iki dilimli porsiyonda aslında gerçek buğday ekmeğinden 2 gram fazla şeker olmasıdır. Üreticiler, tahıl ile yapılan ekmeğe eklenen şeker miktarını arttırdığından tüketiciler, hala tatlı beyaz ekmek tadını, “sağlıklı” tüm tahıl yemek hissi ile ararlar.
Bunun yerine daha sağlıklı olduğuna karar verdiğimiz %100 kepekli undan oluşan ekmekleri evde yapabilirsiniz. Son zamanlarda herkesin evinde bulunmaya başlayan ekmek yapma makineleri ile ekmeğinizi yapmanın keyfini yaşayın.
Yapay Çikolata Kaplamalı Gıdalar
Sağlıksız İçerik : Polisorbat 60
Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmakta olan emülsiyon yapıcı gıdalar olarak bilinen yapay çikolatalar insan sağlığını her geçen gün tehdit etmeyi sürdürmektedir. Mısır, hurma yağı ve petrolden yapılan bu ürün genellikle fırın ürünlerinin üzerinde bulunmaktadır. Hayvanlarda ve insanlarda kansere sebebiyet verdiği görülen 1,4 dioksan maddesini içermektedir.
Yapay çikolatalı kaplamalı gıdalar yerine gerçeklerini bulabileceğiniz ürünleri tercih etmenizde fayda görüyoruz. Nasıl anlayacağınız hakkında bir fikrimiz bulunmadığından gözünüzün tutmadığını satın almamanız gerekiyor.
Hazır Turşu
Sağlıksız İçerik : Polisorbat 80, Sodyum Benzoat
Doğal olarak yeşil renkte satılmakta olan salatalıklar, turşu kavanozlarına girmeden önce sarı renkte bulunmaktadır. Yeşil rengi almasını, yapay renklendiriciler ile yapmakta olan üreticiler, çeşitli emülgator ve polisorbat 80 bileşeni yardımıyla, hayvanlarda kansere sebep olan bu maddeleri hazır turşu kavanozlarının içerisine doldurmaktadır. Yapılan deneyler sonucunda bazı turşu kavanozlarının içeriğinde mitokondriye zarar veren sodyum benzoat gözlenmiştir.
Bunun yerine annelerimizin evde hazırlamış olduğu turşuları kullanabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Daha lezzetli olduğunu ikisini aynı anda yedikten sonra anlayacağınızdan eminiz.
Sakız
Sağlıksız İçerik : Şeker Alkolleri, Suni Tatlandırıcılar
Sakız çiğnemek yıllardan beri ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde alışkanlık haline gelmiş olan bir davranıştır. Sakızı çiğneme ve yutma sırasında vücudumuza birçok zararı bulunmaktadır. Sakız çiğnerken midemiz sürekli olarak bir yeme işlemi gerçekleştirdiğimizi sandığı için sindirim sistemi çalışmaya başlar ve mideniz zamanla asit salgılar. Sakız çiğnedikten kısa süre sonra acıkmamızın sebebi bundan kaynaklanmaktadır. Sakız çiğnemenin en büyük tehlikesi ile yuttuktan sonra başlayacaktır. İnce bağırsağınıza giden sakızların içinde bulunan şeker alkolü, bakterilerin fermantasyonu için mükemmel bir ortam oluştur. Bunun sonucunda daha fazla şişkinlik ve gaza sebep olacaktır.
Sakız çiğnemek yerine bulabilirseniz, ayçiçeği tohumlarının tercih edebilirsiniz. Lezzetli oldukları kadar doğal ve vücudun birincil yağda çözüneni olan antioksidan E vitamini içi muhteşem bir kaynaktır.
Hazır Kurabiyeler
Sağlıksız İçerik : Transyağlar, yüksek früktoz mısır şurubu, yapay lezzet ve karamel boyası
Piyasada satılmakta olan, özellikle marketlerde uzun süre tazeliğini koruyan hazır kurabiyeler içerdikleri transyağlar ve katkı maddeleri sayesinde uzun süreli tüketimde, kansere sebep olabilmektedir. İçerisinde bulunan fazla şeker ve karamel boyası vücut dengesini bozmakta, diyabete neden olmaktadır.
Hazır kurabiyeler yerine, içerisine ne konulduğundan emin olduğunuz ev yapımı olanları tercih edebilir, kendi damak tadınıza uygun kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Yağı Azaltılmış Fıstık Ezmesi
Sağlıksız İçerik: Şeker, hidrojene bitkisel yağ, sodyum
Az yağlı olduğu söylenen besinlerin sizi aldatmasına kesinlikle izin vermeyen. Az yağlı fıstık ezmesi kesinlikle sağlıklı bir besin değildir. Kendi başına yerfıstığı, protein ve lif için iyi bir kaynak olsa da, düşük yağlı ezmeler içerisinde kullanılan maddeler size zarar verebilmektedir. Tatsız bir ürün olan yer fıstığını böylesine güzel hale getirebilmek için aşırı derecede şeker eklemeleri yaptıklarını aklınızdan çıkarmayın.
Hazır satılan fıstık ezmeleri yerine, doğal olarak kabuklu satılanlarını tercih edebilir ve kendinize iyi bir ara öğün hazırlamış olursunuz.
Vejetaryen Hamburger
Sağlıksız İçerik : Suni aroma, disodyum inosinat ve Karamel Boyası
Bir vejetaryen burgeri bulduğunuzda içerisinde suni tatlandırıcılar ve karamel boyası katıldığını kesinlikle aklınızda çıkarmayın. Bu iki maddeyi tükettiğinizde diyet yaparken zarar görebilir ve sağlığınızı risk altına sokabilirsiniz.
Kendinizi hamburger yemek gibi bir şartlandırma yaptıysanız, doğal ev yapımı köfteden hazırladığınız ve içerisine istediğiniz eklemeleri yaptığınız burgerleri tercih edebilirsiniz.
Hızlı Yulafezmesi Paketleri
Sağlıksız İçerik: Şeker
Ülkemizde yoğurt ile karıştırılarak yeme şansı bulduğumuz ve tek açımlık paketlerde satılmakta olan yulaf ezmesi paketleri sandığınız kadar masum değil. Özellikle sindirim sistemi sorunu çekenlerin ve diyet yapanların mutlaka öğünleri arasında bulunması gerektiği söylensede içerisine eklenmiş olan ekstra şekerler vücudunuza zarar verebilir. Ayrıca plastik bardak içerisinde bulunan bu gıdalar uzun süre rafta beklediğinde farklı kimyasal bileşenlere maruz kalabiliyor.
Bizim sizlere tavsiyemiz doğal olarak satın aldığınız yulaf ezmesini istediğiniz gibi eklemeler yaparak tüketmeniz ve en azından kimyasal maddelerden vücudunuzu korumak olacaktır.
Hazır Limonata
Sağlıksız İçerik: Şeker, Yüksek Fruktoz Mısır Şurubu ve Gıda Boyası
Çoğu limonata üreticisinin tariflerinde bulunmakta olan tek dozluk şeker üzerine, hayvan testi deneylerinde kullanılan ve hipaktivite, böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi rahatsızlıklara sebep olan gıda boyasını içeceğin içerisine katarlar. Böylelikle insanların ilgisini çekecek güzellikte sarı rengi elde etmiş olurlar.
Bunun yerine biraz su, doğal limon suyu ve şeker ile sağlıklı ev yapımı limonata yapabilirsiniz. Limonatanın içerisine biraz nane katarak vitamin ve lezzet seviyesini arttırabilmeniz mümkündür.
Pasta Süsleri (Sprinkles)
Sağlıksız İçerik: Şeker, Kısmen Hidrojene Bitkisel Yağ, Yapay Renklendiriciler, Karnauba Mumu
Fazlasıyla lezzetli ve sevimli görünen bu süsleri herkes ilk gördüğünde yemek istemektedir. Pastanızın üzerine bir tutam serptiğinizde neredeyse bir oturuşta tamamını yiyebileceğiniz kadar ilginizi çeken ürünler ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak bu sevimli süslerin gerçekten yapay içeriklerle dolu olduğunu unutmayın ve tüketmeyi bir kenara bırakın.
Bunun yerine pastanıza çikolata, badem gibi daha sağlıklı besinler ekleyerek süslemeler yapabilirsiniz. Böylelikle lezzetten kaybetmeyip daha güze pastalar yapabilmeniz mümkün hale gelecektir.
Meyveli Yoğurt
Sağlıksız İçerik: Şeker
Yoğurt reklamlarındaki gülümseyen modellerin hepsi açıkça sağlıklı olan aperatiflerindeki içerik listesine bakmadılar. Piyasalardaki meyve aromalı yoğurtların çoğu, tariflerini şekerle tatlandırarak değerli küçük gerçek meyveleri içerir. Sizce parlak tondaki tarifler taze meyvelerden elde edilmenin bir sonucu mu ? Bizce değil. Tamamen meyve suyu konsantrelerinden elde edilen bu yoğurtların içerisinde bulunan katkı maddeleri, ürünü kanserojen olmaktan ileriye götüremiyor.
Meyveli yoğurdu tercih etmeniz yerine doğal yollarla hazırlanmış ve ev ortamında üretimi tamamlanmış olan taze yoğurdu tercih edebilirsiniz. Şekersiz yoğurt bağırsak bakterilerinin de yaşamasını zorlaştıracak ve sindirimi kolaylaştıracaktır.
Şişelenmiş Kahve
Sağlıksız İçerik: Şeker
Son zamanlarda üretimi artış gösteren ve bilinen markalar tarafından raflarda yerini almış olan soğuk kahveler sıcak olanlara nazaran çok daha sağlıksız ve zararlı. Kahvenin içermiş olduğu kafeinin zararlarını biraz önce sizlerle paylaşmıştık. Şişelenmiş olan ürünlerin ise daha zararlı olmasının en büyük nedeni içermiş oldukları şekerden kaynaklanmaktadır.
Bunun yerine, yüksek kalori içermeyen ve ekstra şeker ilavesi yapılmamış sade kahve seçeneklerini değerlendirerek güne sert bir başlangıç yapmanızı tavsiye edebiliriz. Siz yine de kahve yerine iyi bir kahvaltı yapma fikrini düşünün.
Donmuş Balık Ürünleri
Sağlıksız İçerik: Sodyum Tripolifosfat (STPP)
Düşük kaliteli balıkların, nemi muhafaza etmelerine ve çözülme sırasında atılan su miktarını azaltmalarına yardımcı olmak için, üreticiler balığı sodyum tripolifosfat (STPP) banyosunda ıslatırlar. STPP, şüphelenilen bir nörotoksin ve tescilli böcek öldürücüdür. Ancak tüm bunlara rağmen Dünya Sağlık Örgütü “genel olarak güvenli” olarak kabul ettiği için kullanılması devam etmektedir.
Balıklara STPP eklemenin diğer olumsuz yan etkileri, yiyeceklerin sodyum düzeylerini önemli ölçüde arttırmaktır; bu, ilk etapta balık tüketmenin sayısız, olumlu, kalp sağlığı yararlarına karşı koyabilir. Ayrıca İç Hastalıkları Arşivi’ndeki araştırmalara göre, kronik böbrek hastalığı olan veya kalp rahatsızlığı olan hastalarda artmış kardiyovasküler hastalık riski taşıtmaktadır.
Bunun yerine sizinde aklınıza geldiği üzere donmuş balık ürünlerinden vazgeçin ve taze balıkları istediğiniz şekilde pişirerek tüketmeyi sürdürün. Balığın sayısız faydasından ve vitaminlerinden vücudunuzu yoksun bırakmayın.
Tahıl Karışımlarından Oluşan Tatlılar (Granola Bar)
Sağlıksız İçerik: Şeker, Mısır Şurubu, Sorbitol, Soya Yağı, BHT
Granola uzun zamandır sağlıklı yaşam ile ilişkilendirilmektedir. Fakat bu tatlıların içerisinde konulan tüm atık tahıllardan kimse bahsetmiyor. Ayrıca şeker, mısır şurubu ve sorbitol gibi zararlı bileşenlerden oluşan tatlılar, sağlıksız ve kanserojen olarak ön plana çıkmaktadır.
Bunun yerine fıstık, bal, pirinç ve keten tohumu karışımından elde edeceğiniz leziz tatlıyı tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Vücudunuzu kazanması gerektiklerinden mahrum bırakmayın.
Margarin
Sağlıksız İçerik: Soya Yağı, Palmiye Yağı, Mono & Digliseridler.
Çocukluk zamanlarımızda çoğumuzun annesi ekmeği üzerine margarin ve üzerine reçel şeklinde hazırlaması basit bir tarifler bizleri mutlu etmeyi başarmaktaydı. Annelerimizin o zamanlarda margarinin ne kadar zararlı olduğunu bilseler asla bizlere bunu yedirmeyeceklerinden hiçbirimizin şüphesi yok. Satılmakta olan margarinlerin içerikleri, her geçen gün denetimsizlik seviyesinin artmasıyla daha sağlıksız hale geliyor ve kötü huylu kolestrolü arttırarak, kanser riskimizin yüksek seviyeye çıkartıyor.
Margarin yerine doğal yollarla yapılmış tereyağını tercih edebilir, eritmek amacıyla kullanacaksanız zeytinyağını kullanabilirsiniz. Şunu unutmayın ki yağlar arasında en hafif ve sağlıklısı zeytinyağıdır.
Salata Sosları
Sağlıksız İçerik: Yüksek Fruktoz Mısır Şurubu, Soya Yağı
Salata sosları diyet yapmakta olan kişilerin öğlen veya akşam yemeklerine renk katmak, kendilerini ödüllendirmek gibi sebeplerden dolayı kullanmakta olduğu besinler arasında yer almaktadır. Ancak sadece 2 çorba kaşığı salata sosunun lezzetli bir donut kadar şeker içermekte olduğunu bilseler bu yaptıklarından hızlı bir şekilde vazgeçeceklerinden eminiz. İçerisinde sağlıksız soya yağının kullanılması, salata soslarını bir daha soframıza misafir etmememiz için geçerli bir sebep olarak görülüyor.
Salata sosları yerine zeytinyağı, balzamik sirke, limon suyu, bal ve hardal dörtlüsünden oluşan karışımı salatanıza ilave ederek lezzetli bir sos elde edebileceğinizden şüpheniz olmasın.
Meyve Kokteyli
Sağlıksız İçerik: Yüksek früktozlu mısır şurubu
Alkol dolu olmadığı için meyve kokteylinin büyük boy margarita’dan daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Aslında, lif içermeyen meyvelerdeki yüksek fraktoz mısır şurubu ile daha kötü olabilir. Artı, mısır şurubu birçok çeşit meyve kokteyli paketlemek için kullanılır, bu da sözde sağlıklı bir aperitifin herkes için fakir bir tercih haline getirilmesi ile endokrin sorunlarına ve obezite ile ilişkilendirilmiştir.
Bunun yerine: Sadece meyve yiyin. Daha sağlıklı olması ve büyük boy bir süpermarket rafında yıllardır beklemiyor olması geçerli bir sebep olarak aklınızda bulunsun.
Protein Kalıpları (Protein Bar)
Sağlıksız İçerik: Şeker, Suni Tatlandırıcılar, Karamel Boyası, Polisorbat 60
Vücut geliştirme sporuyla uğraşmakta olanların antrenman öncesi ve sonrasında tercih etmekte oldukları protein kalıpları ne yazık ki fazlasıyla şeker ve kanserojen maddeler içermektedir. Potansiyel olarak toksik bileşikler oluşturan emülgatör içeriğiyle sağlık tehlikesi riskini en üst seviyeye çıkarmaktadır. Kilo artışı, kardiyolojik risk ve bel çevresinde genişleme gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Bunun yerine, şeker ilavesi yapılmamış ve koruyucularla donatılmamış, peynir, haşlanmış yumurta, çiğ badem tüketimi yapabilirsiniz. Fazlasıyla protein alırken sağlığınızı hiçe saymamış olursunuz.
Şekersiz Reçel
Sağlıksız İçerik: Yapay Tatlandırıcılar
Her ne kadar kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olsa da, yapay tatlandırıcılar üzerinde yapılan araştırmalar sukralozla şekerlendirilmiş gıdaların, şekerle şekillendirilmiş gıdalara göre daha fazla kalori alımı yaptırdığı doğrulanmıştır. Tatlandırıcılar ayrıca uyku kalitesini düşürerek, bağırsak sağlığını kötüleştirebilir. Kilo almanızda etkili bir madde olacaktır.
Şekersiz reçel yerine fıstık ezmesini, muz ve çilek gibi taze meyvelerle renklendirmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca ne yediğinizi bilir ve yediğinizden tat alabilirsiniz.
Şekersiz Çikolata
Sağlıksız İçerik: Sükraloz, maltitol
Amerikan Diyet Rehberi’ne göre günde en az 50gram şeker tüketmemiz gerekmektedir. Şekersiz çikolata gibi ürünlerin içerisine katılacak olan yapay tatlandırıcılar, bağırsak problemleri yaratarak müshil olmanızda rol oynayabilir. Fazla tüketim halinde kilo almanız şekerli ürünlere göre daha fazla risk taşımaktadır.
Bir üst maddede bahsettiğimiz gibi şekersiz çikolata yerine daha sağlıklı olduğuna inandığınız meyveli ürünleri tercih edebilir, çikolatadan vazgeçemiyorsanız bitter çikolata keyfini yaşayabilirsiniz.
Tavuk Nugget
Sağlıksız İçerik: Trans yağ, Digliseridler, Karajenan
Tavuk nugget tam olarak bir fast food ürünüdür ve ne kadar zararlı olduğu yıllardır kulaktan kulağa geziyor olsada lezzetli ve hızlı bir seçim oluşu insanları ondan uzaklaştırmaya yetmemiştir. Yediğiniz nuggetlar aslında bir besin değil, kimyasallarla donatılmış sentetik bir üründür. Tavuklu uzaktan yakından alakası olmaması bir kenara uzun süre derin dondurucuda bekleyen bu ürünler tavuk etinde bulunan organik ürünlerin değişime uğrayıp zararlı hale gelmesine sebep olmaktadır.
Nugget yerine taze tavuk göğsü parçalarını yumurta ve galeta unu ile kapladıktan sonra fırında kızartmaya başlayın. Lezzetli bir tarif çıkacağından kesinlikle şüpheniz olmasın.
Rus Salatası
Sağlıksız İçerik: Aşırı Yağ
Rus salatası meze olarak bilinmekte ve ülkemizde fazlasıyla sevilmekte olan bir yiyecektir. Farklı sebzelerden oluşmakta olan rus salatasının kıvamını tutturabilmek için fazla derecede mayonez ve yağ ilave edilir. Zaten yağlı olan mayonezi tüketmek sağlıklı olmadığı gibi, rus salatasıyla beraber aşırı derecede alım yapmış olacaksınız.
Rus salatası yerine, yoğurtlu mezeleri tercih edebilirsiniz. Haydari, cacıki, atom gibi mezeler çok daha az kalorili ve hafif olacağından şüpheniz olmasın.
Hazır Çorba
Sağlıksız İçerik: Sodyum
Öğle ve akşam yemeklerinizde hafif bir yiyecek tüketmek herkes isteyebilir. Özellikle böyle düşünceye sahipseniz aklınızdan ilk geçecek sıvı olduğu için çorba olacaktır. Ancak hazır çorba tükettiğinizde içinde buluşan çeşitli kimyasallara maruz kalarak vücudunuzda yarardan çok zarar vereceğinizi unutmayın. Hazır çorbaların içerisinde fazla miktarda tuz bulunduğundan farkında olmadan vücudunuza alımını yapacaksınız.
Hazır çorbalar yerine, restaurantlarda hazırlanmakta olan çorbaları veya ev yapımı farklı çorba tarifleri seçebilmenizi tavsiye ediyoruz.
Son olarak çorbadan bahsetmişken nefis çorba tarifleri sayfamızı ziyaret edin ve kendinize uygun olanları evinizde yaparak sağlığınızı korumayı sürdürün.
- Sağlıksız yiyecekler makalemizin sonuna geldik. Dünya üzerinde bulunan en sağlıksız yiyecekleri sizlerinde dikkat edeceğiniz umarak konumuzu noktalıyoruz.
Sizlere daha öncesinde dünyanın en sağlıksız besinleri listesinde 9 adet ürünü sıralamıştık. Ancak bunlar yetmedi ve hepsini oluşturmamız, sizleri bilgilendirmemiz gerektiği hususunda ince bir düşünceye kapıldık. Umarım yaşamınız mutlu ve sağlıklı geçirebilmeniz için katkıda bulunmuş oluruz..
1 Yorum