Kahve, sudan sonra dünyada en çok tüketilen ikinci içecektir. Günün her saatinde kahve tüketebilirsiniz. Tabi ki her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kahvede çok fazla tüketildiği de vücudunuz farklı tepkiler verebilir. Bu nedenle günde 2 ya da 3 fincan Türk kahvesi sizin için ideal olacaktır. Tabi oda kahvaltıdan sonra çünkü doktorlar kahvaltıdan önce kahve tüketiminin doğru olduğunu düşünmüyorlar. Şimdi de kağıt ve kalemleriniz hazır ise tadı ile damaklarımızı şenlendiren kahve tüketiminin faydalarından bahsedelim.
Gizemi ile Sizleri Şaşırtan Kahve
Şeker ile kakule karışımı olan Türk kahvesi oldukça hoş bir ikramdır. Hem Türk kahvesi hem de diğer kahvelerin zararlı olup olmadığı uzun süreli tartışmalara konu olmuştur. Şimdi ise sizlere bu konulara verilen cevapların, sağlık uzmanları tarafından teyit edilmesi ile kahvenin bedenlerinize sunmuş olduğu faydalardan bahsedelim.
Karaciğerde Hatırı Olan Bir Fincan Kahve
Kahve karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Karaciğer hücrelerini, siroz ve karaciğer yanmasına karşı koruyucu etkisi vardır. Bunların yanı sıra karaciğer kanseri oranı %35 oranında düşürdüğü kanıtlanmıştır. Ancak, yanında mutlaka bir bardak su içilmelidir, çünkü vücut sağlıklı bir şekilde emilimini gerçekleştirmesi için önemlidir.
Kahvenin Zihin Açıklığı Üzerindeki Etkisi
Kahvenin içindeki kafein miktarı hızlıca vücuda etki ettiği için beyinin aktif çalışmasına neden olur. Zihin açıklığı veren kahve, noradrenalin ve dopamin salgısını arttırır. Böylelikle konsantrasyon gerektiren işlerde daha başarılı olabilirsiniz.
Metabolizmayı Hızlandırıcı Etkileri
Kahve mide suyunu teşvik ederek yediklerimizi daha hızlı sindirmemize yardımcı olmaktadır. Midenin düzenli çalışması ve sindirim sistemini desteklemesi açısından günde 3 ve ya 3 fincan kahve tüketilmelidir. Böylelikle metabolizmanın çalışma hızı %10 artmaktadır.
Bağırsaklarımız Koruyu Etkileri
Bir fincan kahve, bağırsak floramınızı korumaya yardımcı olarak, Probiyotik gibi çalışmasını sağlar. Bu da bizi birçok hastalıktan koruyarak, bağırsak hareketlerimizi düzene sokar.
Alzheimer Hastalığına Olan Etkileri
Bilimsel olarak yapılan çalışmalara göre düzenli kahve tüketen insanların bu hastalığa yakalanma oranının oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Beyin ve hafızanın daha aktif çalışmasına neden olduğu için sinir ve beyin sistemimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.
Kan Şekerini Dengeleyici Etkileri
Kahve içinde Klorojenik Asit bulunmaktadır. Yapılan araştırmaların göstermiş olduğu bir sonuç var ki Klorojenik Asitin antioksidan etkisinin olduğu ve bu etkinin de hücrede kalıtsal aynı zamanda çevrede kaynaklanan hasarları önlemede ve kimi zamanda etkisini azaltmada ciddi bir rol oynadığını göstermektedir. Sade ya da sütlü kahve mutluluk ve doygunluk hissi verir. Bu da kan şekerinizi düşmemesine yardımcı olur. Böylece tatlı yeme hissini ortadan kaldırır.
Kahvenin Yanında Tüketilmemesi Gerek Besinler
Portakal suyu; kahveyle birlikte tüketildiğinde çok fazla asit almanıza neden olur. Bu da daha sonra size rahatsızlık verebilir.
Tereyağı; kahvenin yanında çok fazla türetilirse tansiyon sorunları yaşayabilirsiniz. Çünkü çok fazla yağ ve antioksidan almış olursunuz.
Kahve Tüketiminde Dikkat Etmesi Gereken 4 Şey
Doğu Habeşistanlı çoban Kaldi, keçilerin bir ağacın meyvelerini yediğini ve çok enerjik olduğunu görür. Kahvenin keşfi bu şekilde oluşmuştur. Günümüzde kahve petrolden sonra dünya borsasında en büyük Pazar payına sahip ikinci sıvıdır.
1.Kahve, gün içinde en uygun saatte tüketilmelidir. Kahve için en uygun saat sabahın erken saatleri ya da öğlene doğru tüketilmelidir. Uykudan önce içilen kahve enerji verir.
2.Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir insanın günde 4 bardak kahve tüketebilir. Daha fazlası sinire ve gerginliğe neden olmaktadır.
3.Gün içinde, aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi olduğunda çok fazla kahve içmeyiniz. Vücudun dengesini sağlaması için kahveden çok sıvı tüketilmelidir.
4.Yemek yerken nasıl ki porsiyonlarımıza dikkat ediyoruz. Kahve içerken de fincanın büyüklüğü önemlidir. Çünkü vücudun tek seferde çok fazla kafein alması dengesini bozabilir. Aşırı yorgunluk ve halsizliğe yol açacaktır.
Cevap Yaz