İncir, içerdiği yararlı enzim ve içerikler sayesinde oldukça etkili ve şifalı bir besindir. Nereyse her sıkıntıya çare olan incirin yaşı kadar kurusu da bir o kadar yararlıdır. Bugün sizlerle kuru incirin faydaları üzerine konuşmak istiyorum. Ben çok tükettiğim gibi siz sevgili okurlarımın da sürekli tüketmesini ve bu yararlı meyveden yararlanmasını istiyorum.
100 gramında yaklaşık 75 kalori bulunan kuru incir, taze ve kurutularak yenildiği gibi bazen reçel veya komposto olarak da sevgili hanımlarca değerlendiriliyor. Her şekli yararlı olan incirin, kurusu apayrı bir yere ve öneme sahiptir.
Kemik gelişimi ve dişlerin sağlıklı, sağlam bir forma kavuşması için gerekli olan kalsiyum ve fosforun en çok bulunduğu besinlerden olan incir, oldukça yararlıdır. Özellikle Ramazan ayının içerisinde olduğumuz şu günlerde iftar soframızda mutlaka olmasını düşündüğümüz kuru incir faydaları ile sizlere uzun ömrü garanti edecektir. Gün içerisinde kaybettiğiniz enerjinizin yerine gelmesi için hızlı çözüm olmaya çalışacaktır.
İnsan beyni oksijen dışında besin olarak sadece glikoz kullanabiliyor. Glikoz da sadece kuru incirde ve kuru üzümde bulunuyor. Yani beynimizin tek gıda maddelerinden olan kuru incir, oldukça iyi bir yere sahip. İyi bir zekâ ve taze bir beyin için günde en az 10 adet kuru incir yemeniz oldukça faydalı olacaktır.
Yapılan araştırmalarda en yüksek penifenol oranını gösteren incir, kanser önleyici gıdadır. Penifenol, kanser yapıcı maddeleri etkisiz kılarak kanseri inler. Kuru incir ile siz de kansere dur demelisiniz.
İçeriğinde bulunan flesin etken maddesi ile gut hastalığına karşı şifa niteliğindedir.
Bunun gibi daha pek çok yararı olan kuru inciri yanınızdan eksik etmeyin.
Kış Aylarında Seçiminizi Kuru İncir’den Yana Yapın !
Kuru incir özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. İçerisinde protein, vitamin ve mineraller bulunan kuru incirin en büyük faydası hücre yenilenmelerine olan katkısıdır. Sonbahar ve kış aylarında yakalandığımız soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkları önlemede yardımcı olan kuru incir sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İçerisinde bulunan benzaldehit maddesi kanserli hücrelerin büyümesini durdurmaya yardımcıdır. Bu faydalı kış meyvesinin içinde magnezyum, fosfor, B1 ve B2 vitaminleri bulunur.
Çoğunlukla Ege Bölgesi’nde yetişen incir taze olduğunda kısa ömürlü olduğu için daha çok kurusu tüketilir. Sindirim sistemine olan katkılarının yanı sıra kuru incir, cildi güzelleştirmeye de yardım eder. Günde 1–2 tane yemek yeterlidir. Fazla tüketimi aşırı kiloya sebep olabilir. Bademle birlikte tüketildiğinde ise sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
Bakterilere karşı koruyucu etkisi bulunan kuru incir içerdiği lifler ile kolesterolü dengelemeye yardımcıdır. Kalsiyum ve fosfor içeriği ise kemik ve diş sağlığında etkilidir. Süt içemeyen kişiler günlük olarak kuru incir tüketebilir. 2–3 kuru incir doğranıp, üzerine kaynar su dökülerek elde edilen karışım çocuklarda müshil etkisi sağlar.
Sade Meyvesi Değil Yaprakları ile Birlikte Kuru İncir Tüketin
İncirin kendisi gibi yaprakları da şifa dağıtır. İncir yapraklarındaki süt, siğile sürüldüğünde siğilleri küçültmeye yardım eder. Ayrıca yaprakların ezilmesiyle elde edilen lapa yara ve çıban tedavisinde kullanılabilir. Kurutulmuş incir yaprakları basur tedavisinde etkilidir. Güneş görmeyen yerde kurutulan incir yaprakları parçalanarak, 2–3 tatlı kaşığı kadar kısmı bir bardak suda yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Bu hazırlanan karışımdan günde 2–3 bardak hemoroit tedavisi için içilebilir.
Ben yazılarımı yazarken okuyucularımı çeşitli noktalara yönlendirmek için gerekli düzenlemeleri yapmaya gayret ediyorum. Çünkü herkesin zevki ve düşüncesi farklı olabiliyor. Mesela ben direk olarak kuru incir yemekten hoşlanmam fakat güzel bir incir tatlısı tarifi bulursam (ki sitemizde mevcut) hemen yaparım ve hiç düşünmeden tabak dolusu yemeye başlarım. Sizlerde bu yöntemi deneyebilir ve şifanın kaynağını bulmuşken kullanmaya başlayabilirsiniz.
Cevap Yaz