Kış ayında insanlar çok kolaylıkla hasta olabiliyor bu sayede kışın yapılacak olan belirli çaylar vardır özelikle çalışanların sürekli tüketmesi gerekmektedir. Bu kış bitki çayları evlerden eksik etmeyiniz . Evinize ilaç girmesin. Nezle, soğuk algınlığı, organik bir sebebe dayanmayan uykusuzluk, yemek sonrası rahatlama isteği her zaman karşılaşılan rahatsızlıklardır. Soğuk kış aylarında evde yapılabilen çaylar ile bitkilerden alacağınız şifa sizleri uzun süre hasta etmeden sağlıklı bir şekilde yaşamanıza imkan sağlayacaktır.
Ama kullanacağınız bitkilerin hijyenik şartlarda hazırlanmış, çuvallarda saklanmayan, kaç yıllık olduğu belli ürünler olduğuna dikkat etmelisiniz. Sağlığınız için kullandığınız bitki zararlı olabilir. Dolayısıyla, öncelikle bilinen firmaların, gerekli analizleri yapılmış poşet çaylarını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Kalite için bu yeterli sizlere ve kullanacağınız bitki çaylarının üretiliş tarihleriyle birlikte son kullanma tarihlerine bakiniz.
Sonbahardan itibaren hava soğur ve kışın dondurucu hale gelebilir. “Ne yapsak acaba daha çok ısınırız” diye düşünebilirsiniz. Kat kat giyinip, sıcak bir şeyler içmek isteriz. Bitki çayları sıcak içebileceğiniz sağlıklı bir alternatiftir. Kışın soğuk havaların sizi yenmesine izin vermeyin, kış çaylarından yararlanın
Evde Kış Çayı Tarifi
- Ihlamur ( 2 poşet)
- Papatya (2 poşet)
- Ada çayı (2 poşet)
- Karanfil (3-4 adet)
- Tane karabiber (3-4 adet)
- Zencefil (3-4 ince dilim)
- Bir tutam kekik
- Orta boy bir elmanın kalın soyulmuş kabuğu
En az yarım litre sıvı alabilecek bir cam kanaya veya porselen demliğe koyunuz. Parça iyi kalite tarçın varsa, küçük bir kabuk parçası da ilâve edilebilir. Üzerine 5 su bardağı kaynar su ilâve edip 15-20 dakika kadar çay gibi demleyiniz. Süzüp içiniz. Tatlandırıcı olarak fincanınıza 1-2 kaşık bal ilâve edebilirsiniz. (ŞEKER KULLANMAYINIZ) Bal kullanmanızı tavsiye ederiz.
Zencefil Kış Çayı İçerisinde MutlakaBulunmalı
Kış çaylarının belki de en sağlıklılarından biri de zencefille yapılan özel bitki çayları. Tadı çoğu kişiye çok lezzetli gelmese de zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Kalp sağlığını koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Köklerinde bulunan proteaz sayesinde sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca mide bulantısını baskılıyor ve gaz sorununu ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor. Portakal ya da limonla tatlandırarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir zencefil çayı demleyebilirsiniz. Portakallı zencefil çayını şekersiz olduğu müddetçe istediğiniz miktarda içebilirsiniz.
Kış Çayı Sevmem Diyenlere Sıcak Çikolata Önerisi
Sıcak çikolata söz konusu olduğunda, en çok dikkat edilmesi gereken detaylardan biri hiç kuşkusuz kalori değeri. Elbette ki yapılışı sırasında kullanılan malzemeler, kalori değerini oldukça yükseltebiliyor. Ancak hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde sıcak çikolata yapmak da mümkün. İçeceğinizi hazırlarken, tam yağlı sütler yerine, yağ oranı düşük, protein kalitesi yüksek soya sütü, badem sütü ya da az yağlı inek sütünü tercih edin.
Bu sayede günlük kalori miktarınızı dengeliyorsunuz. Laktoza karşı bir duyarlılığınız olması durumunda ise badem veya soya sütü tercih edebilirsiniz. Sütün içerisine ekleyeceğiniz çikolatada da tercihiniz mutlaka bitter olmalı. Siyah çikolata yüksek miktarda kanama önleyici etkisi sayesinde kan basıncını dengeliyor. Sıcak çikolatanıza son olarak da keçiboynuzu tozu ekleyebilirsiniz. Keçiboynuzu, yapısındaki galik asit sayesinde antialerjik ve anti bakteriyel etki sağlıyor. Bu etki de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor .
Bitki Karışımlı Evde Kış Çayı Dinç Tutuyor
Son 2 senedir korona hastalığından dolayı ortalık kırılırken bu belaya yakalananlardan biride ben oldum. Kaçtık ancak sonunda bir şekilde bizide buldu. Zorlu geçen 1 haftalık süreçte yatakta yatmadan ayakta geçirmemi sağlayan en büyük etkenin hazırladığım kış çayı olduğundan eminim. Yukarıda tarifini vermiş olduğum çay; şifasını kanıtlamış olan neredeyse tüm bitkileri içerisinde barındırıyor. Durum böyle olunca da ortaya çıkan ürün sağlık açısından vücutta fazlasıyla etki gösteriyor.
Benim sizlere tavsiyem hazır olarak satılanları almamanız ve ürünler her aktarda rahatlıkla bulunduğundan gidip alarak belirlenen oradan karıştırmanız ardından kaynatmanız. Böylelikle hem hazır çaylar içerisinde bulunan çeşitli kimyasallardan uzak kalacak hem de şifayı maksimum seviyeye çıkaracaksınız.
Cevap Yaz