İlaç kullanırken Greyfurt kullanımı konusunda tüm dünya bilim adamları aynı kararlıkta uyarılarına devam ediyor. Greyfurt ilaçları zehire çeviren bileşenleri içermesinden dolayı ilaç kullananların greyfurt tüketiminde hekim onayı almaları gerekmektedir. Bu durumdan doğan ölümlerin oranı 520 oranlarında seyretmektedir. Kanadalı bilim insanların yaptığı açıklama greyfurtun ilaçlarının etkilerinin 0525 oranında daha fazla yükselttiği bu durumun 20 yıl öncesinden tespit edildiğidir. 2008 yıllarında greyfurtla alınmaması gereken ilaç sayısı 18 iken günümüzde 25’in üzerinde ilacın etkisini artırarak zehire dönüştürüyor. Bu durumu şöyle anlatmak gerekiyor bir bardak greyfurt suyu ile alınan bir ilaç 10 ilaç alma ile eş değerdir.
Greyfurt, besleyici bir meyve olarak sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir. Ancak, bazı ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, greyfurt tüketmeden önce ilaç kullanımınız hakkında doktorunuza danışmanız önemlidir.
Greyfurtun ilaç etkileşimleri konusu son yıllarda sıkça araştırılmaktadır. Bazı ilaçlarla etkileşime giren greyfurt, ilaçların etkilerini artırabilir veya azaltabilir. Bu durumda, ilaçların dozajı ve etkisi kontrolsüz hale gelebilir ve ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, doktorlar genellikle ilaç kullanırken greyfurt tüketmemeyi önerirler.
Greyfurtun ilaçlarla etkileşimi, greyfurtun içindeki kimyasalların, karaciğerin bazı enzimlerinin aktivitesini değiştirerek ilaçların vücutta daha uzun süre kalmasına neden olmasından kaynaklanır. Bu etki, birçok ilaçta görülür, özellikle kalp ve tansiyon ilaçları, antidepresanlar, kolesterol düşürücüler ve antihistaminikler gibi birçok ilaçta etkileşime girebilir.
Greyfurt İlaçların Etkilerini Nasıl Artırıyor?
Öncelikle ilaçlar bağırsaklarda ve karaciğerler de yer alan CYP450 enzimi ile parçalanarak vücuttan atılmaktadır. Bu enzim ince bağır sağımızda bulunan P-450 3A4 isimli bir bileşen greyfurt suyu içince yok oluyor bu sebeple ilacın parçalanması uzun sürüyor bu süre içinde kanda birikerek zehirlenmelere yol açıyor.
Grreyfurtta bulunan narinjin ve psoralen ince bağırsakta yer alan enzimleri yok ederek zehirlenme durumuna sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar bir bardak yani 250 ml greyfurt suyunun bu etkiye neden olacağı ortaya konmuştur.
Hangi İlaç Grubu İle Greyfurt Yenilmemelidir?
Greyfurt sağlık açısından önemli bir meyve olmasına rağmen bir çok açıdan da zehir etkisine neden olabilecek dikkatli kullanılması gereken bir meyvedir. Yüksek oranda toksik etki yaratan ilaç grupları;
- Tansiyon ilaçları
- Psikiyatri, uyku ve Epilepsi ilaçları
- Kolesterol İlaçları
- Empotans tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Mide ve bağırsak ilaçları
- Alerji-grip-nezle -sinüzit ilaçları
- Kalp ilaçları
- Kanser ilaçları
Kısaca anlatmak gerekirse greyfurt yerken basit bir ağrı kesici bile alacaksanız bu durumda ince hekimine danışmalısınız. Tedavi olacakken daha büyük sorunlar yaşamamak için uzman önerisi dikkate alınmalıdır.
Bu durumda bir normal miktarda ilaçlarla birlikte alınan greyfurt suyu mide ve bağırsak kanaması, solunum durması ve ani ölümlere yol açabilecek kadar da tehlikeli olabiliyor. Evet ilaçla birlikte alındığında kötü sonuçlar doğurabilen bu meyvenin hiç mi faydası yok diyecek olursanız elbette faydaları da o kadar fazladır. Sonuçta doğanın bize hediye ettiği besinin bir çok sıkıntıya şifa olduğu bilinmektedir.
Greyfurtun Faydaları
Özellikle C vitamini açısından oldukça zengin olan greyfurt doğru kullanım ile birlikte tam bir şifa kaynağı haline gelebiliyor. Kalp dostu olan Omega diyeti greyfurttan yararlanılarak yapılmaktadır. Zayıflamayı desteklediği de bilinmektedir. Greyfurt bir çok meyveden daha yüksek oranlarda C vitamini içermektedir. Grip ve nezle dönemlerinde ilaçlar ile birlikte asla greyfurt tüketilmemesi gerekmektedir.
Cevap Yaz