Beslenme Tuzaklarının Yol Açtığı 10 Hastalık

Beslenme Tuzaklarının Yol Açtığı 10 Hastalık

Çağımızın salgın hastalığı obezite den diyabete, yüksek kolesterolden sindirim sistemi hastalıklarına dek pek çok hastalık artık yaşa bakmadan çocuklarımızın da kapısını çalıyor.

Özellikle okul çağındaki çocuklarda daha fazla görülmekte, çünkü çocuklar günlük yaşantılarında pratik ve iştah açıcı görüntüleri ve katkı maddeleri eklenince lezzeti artan fast-food yiyecekleri ve hazır ambalajlı gıdaları sıklıkla tüketmektedirler.

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak hayati önem taşıyor. Aksi halde sağlıksız beslenme ve sağlıksız gıdalar ileride pek çok hastalığa zemin hazırlıyor.

Obezite 3 kat arttı

obezite

En büyük nedeni yanlış beslenme ve hareketsizlik olan obezite son 30 yılda çocuklarda 3 kat arttığını gösteriyor. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklara sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı edinmeyi benimsetmelidirler aksi taktirde bu artışın daha fazla olması kaçınılmaz hal alacaktır.

Diyabet tehdit ediyor

2030 yılına kadar artış göstereceği söylenen hastalık obezite ve bun bağlı olarak ortaya çıkan şeker hastalığı olacağı gösteriliyor. Kilo alımı vücutta şekerin metabolizmasından sorumlu olan insülin hormonunun işleyişinde aksaklıklar olmasına neden olurken yağlanmayı da arttırıyor. Ve vücutta kullanılmayan şeker hem yağlanmaya neden oluyor hemde daha fazla şeker tüketimini tetiklemektedir.

Hiper tansiyon artıyor

Düzensiz ve sağlıksız beslenme sonucu görülen bu hastalık kilo artmasına neden olduğu gibi kan basıncında da yükselişe neden oluyor. Özellikle yüksek tansiyonu bulunan ailelerin çocuklarının beslenmesinde daha tutucu olması beklenmektedir.

Kalp krizi riski

kalp-krizi

Bir kişinin hiç bir risk faktörü altında olmasa bile kalp krizi geçirme olasılığı %1 dir. Kalp krizi geçirme riskini en aza indirmek kişinin kendi elindedir. Sağlıklı beslenme ve aktif yaşam kalp krizini önlemenin en etkili ve klasik yoludur.Fakat göz ardı edilen bazı uygulamalar bu riski en aza indirmektedir. Özellikle annelerin aktif bir iş hayatına katılmaları çocukları hazır beslenmeye daha çok itti ve buda obezitenin ortaya çıkmasını tetikleyen nedenlerden oldu.

Enfeksiyonlara sık yakalanma

Stresli zamanlarda insan vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız. güçlü bir bağışıklık sistemi şüphesiz sağlıklı beslenme ile ilgilidir. Gün içerisinde yeteri miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral alan metabolizma hastalıklarla daha kolay mücadele eder.Yapılan son çalışmalar basit şeker denilen rafine şeker tüketiminin artmasının vücut direncini, akyuvar aktivitesini kısıtlayarak düşürdüğünü göstermektedir. Tam buğday ve tam tahıl ürünlerinin kullanımı basit şeker alımını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Kanser tetikçisi

kanser

çağın hastalığı olarak bilinen kanserin en önemli nedenlerinden biri de obezitedir. Okul çevresinde açıkta satılan, vitamin ve minerallerden yetersiz kaynakların sürekli kullanımı bağışıklık sistemini düşürüyor ve kanseri tetikliyor. Bu nedenle antioksidan denilen sebze ve meyveden zengin ve sağlıklı bir beslenme tarzının çocuklara benimsetilmesi gerekmektedir.

Demir eksikliği yaygın

Demirin vücudumuzdaki en büyük görevi kana kırmızı rengini veren hemoglobinin yapısına girerek akciğerden alınan oksijenin dokulara aktarılmasını sağlamasıdır. Özellikle çocuklarda demir eksikliği yaygın görülen bir sorun haline gelmiştir. Beyin ve sinir sistemi açısından büyük bir öneme sahip olan demir yetersizliğinde saç dökülmesi, zihinsel fonksiyonlarda gerileme gibi sorunlarla karşılaşılması kaçınılmaz.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları

sindirim-sistemi

Kolera adı verilen bir bakterinin bağırsaklara yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.Sıklıkla hazır gıda ile beslenen, sebze ve meyve grubunu yeterli ölçüde almayan, meyveyi posasıyla bütün halde tüketmek yerine suyunu içmeyi tercih eden çocukların bağırsak hareketleri yavaşlıyor ve kabızlık gelişiyor. Bu nedenle her çocuğun günlük toplam 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi gerekiyor.

Büyüme ve gelişmede gerilik

Büyüme ve Gelişme geriliği durumu, yetersiz kilo alan, boyu beklendiği gibi uzamayan, boy ve kilo değerleri genellikle 3. persantil çizelgesinin altında olan küçük çocukları tanımlamak üzere kullanılan bir terimdir.