Derin dondurucu özelliğine sahip dolaplar sayesinde çoğu kişinin ihtiyacı görülmektedir. Ancak daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyanlar ve sürekli olarak mevsimi dışında taze ürün tüketmek isteyenler, buzdolabının yanına ekstra derin dondurucu satın alarak kullanmaya başlarlar. Önceden stoklanan yiyecekler, dayanma süresine göre aylarca derin dondurucuda tazeliğini koruyabilir. Genellikle ülkemizde kurban bayramında evlere gelen kilolarca kırmızı et hemen tüketilemeyeceği için, bozulmaması adına dondurucuda saklanır. Dolabında buna alanı yetersiz kalacağı için derin donduruculara ihtiyaç duyulur.
Derin dondurucularda saklanan yiyecekler bazen unutularak, bozulur. Durum böyle olunca da her yiyeceğin bozulmasından sonra ortaya çıkan kötü koku problemi yaşanır ve dolaba siner. Oluşan kötü kokulardan kurtulmanın çeşitli yöntemleri bulunur ve derin dondurucunun belirli periyotlarla temizlenmesi gerekir. Bu makalemizde sizlere, derin dondurucu temizliği nasıl yapılır ve bakımı hakkında bilmeniz gerekenler konusunda fikir vereceğiz.
Daha sağlıklı besin saklamak ve unutulduktan sonra oluşan kötü kokuyu temizleyerek, eski haline döndürmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Derin Dondurucu Temizleme
Bu ürünler ilk olarak piyasaya sürüldüğü yıllarda, oldukça talep görmüş ve halen ihtiyaç duyulan beyaz eşyalar arasında yerini almıştır. 2 adet modele sahip olan derin dondurucuların “No-Frost” özelliği bulunanlar, buzlanma yapmaz ve temizlik aşamasında bizlere kolaylık sağlar. Diğerlerine nazaran fiyat bakımından biraz daha pahalı olsada hem besin dayanıklılığı, hem temizlik hem de sağlık açısından tercih edilmektedir. Diğer modeller ise zamanla buzlanma yapacak ve belirli aralıklarla mutlaka eritme işlemi uygulanması gerekecektir.
Sizlere buzlanma yapan derin dondurucuların nasıl temizlendiği konusunda yardımcı olalım.
- Satın aldığınız ürün zamanla buzlanma yaptıysa muhtemelen no-frost özelliği bulunmamaktadır ve hemen temizlenmesi gerekmektedir. Eğer temizliğini yapmazsanız içerisinde hava dolaşımına engel olacak ve besinlerin bozulduğunu göreceksiniz.
- Öncelikle içerisinde bulunan ürünleri boşaltmanız gerekiyor. Buzların erimesi uzun süreceği için ürünlerin çözünmemesi gerekmektedir. Diğer buzdolabınıza alarak saklamaya başlayın.
- İçerisini tamamen boşalttıktan sonra fişten çıkarın ve makinenin kapağını açık bırakarak buzların erimesini bekleyin. Buzlar erirken suya dönüşeceği için alt kısmına havlu veya dökülme haznesi bulunuyorsa kova koyarak, su baskınının önüne geçin.
- Buzlar erirken suların toplanacağı kovayı arada kontrol edin ve dolmak üzereyse hemen boşaltın.
- Hafif erime olduktan sonra az beklemek isterseniz, makinenizle birlikte gelen veya spatula yardımıyla kazıyarak hızlandırabilirsiniz. Yalnız plastik olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
- Sıcak hava üfleyen saç kurutma makinesi gibi yardımcı araçlar kullanmayın. Su ile teması halinde bozulma veya elektrik çarpması gibi durumların önüne geçerek, önleminizi alın.
Buzlar eridikten sonra kötü kokuya sebebiyet veren ve buzun içerisine saklanan, zamanla bozulan, yemek artıklarıda ortaya çıkacaktır. Bunları çöpe attıktan sonra son temizliği yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.
- Kimyasal ile temizlemenizi pek tavsiye etmiyoruz. Ancak yine de bazı kişiler tamamen temizlemek için bu yönteme başvurabilir. Genel temizlik amaçlı spreyleri makinenin içerisine sıkarak temiz bezle silebilirsiniz. Ya da sıcak su bulunan kovaya, bezi batırarak sıcak su ile temizleyebilirsiniz.
- İç hazneyi Kuru bez ya da havlu kağıt yardımıyla tamamen kurulayın.
- Makinenin içerisinden çıkardığınız rafları veya saklama alanlarını çeşmenin altında elde yıkayın.
- Tamamen kurulanan makinenizin içerisinde bulunan bölümlerden sonra ürünlerinizi geri yerleştirerek, makinenin fişini takın ve dondurmasını bekleyin. Temizlik tamam !
Ekstra Bilgiler
- Yaptıklarınızdan sonra kötü koku problemi devam ediyorsa, makineyi tekrar boşaltın ve içerisine bir bardak dolu kahve yerleştirin. Bu şekilde çalışırken 24 saat boyunca bekleyin ve ardından kötü kokuların gittiğini göreceksiniz.
- Kimyasal ile temizlik yapmayın dememizin sebebi, besinler ile temasta bulunabilme ihtimali yüzündendir. Sağlığınızı korumak adına sıcak suyla temizlik yeterli olacaktır.
- Kimyasal ürün kullanacaksanız, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi ürünleri tercih etmeyin. Kullanma kılavuzuna göz atarak, tavsiye edilen ürünler arasından seçiminizi yapın.
- Yaz günlerinde derin dondurucu temizliği yapmak, makinenin temizlikten sonra içerisindeki nemin daha hızlı kuruyacağı için mantıklı olacaktır.
Cevap Yaz