Dereotu evde kendi seçtiğimiz saksıda yetiştirilince çok daha lezzetli ve doğal olabiliyor. Bu yüzden yaz aylarının yaklaşmakta olduğu şu günlerde tohumlarını elde edeceğiniz dereotunu saksılara ekin ve kısa süre sonrasında büyümesini bekleyin. Evde yetiştirilen dereotu taze mevsim sebzeleri ile nefis salata içerisinde yerini alacaktır. Girdiği her tarife kendine has kokusunu katan ve güzelleştiren özelliğe sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Hemen herkesin salatalarda ve dolmalarda olmazsa olmazı tabi ki dere otudur. Bide kokusu var tabi ki harika bir koku. Peki, size evde saksıda dereotu yetiştirebileceğinizi söylesem ne dersiniz? Hadi sizi daha fazla bekletmeden nasıl olacağını anlatayım.
Evde Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir?
Evde dereotu yetiştirmek düşünüldüğü gibi çok zor değil üstelik çok kolay. Çünkü sulama dışında hiçbir özel bakım gerekmeyen bir bitkidir dereotu. Gerekli önemli nokta ekilmeden önce 3-6 saat arası ıslak bir peçetenin arasında tohumların beklemesi gerekmektedir. Bu işlemin arkasından bir saksıya toprak doldurulması gerekmektedir.
Toprağın bahçe toprağı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha sonra peçetenin arasından tohumları çıkarıp toprağın üzerine serpilir. Tohumların üzerini kapatmak için 1 avuç daha toprak atılır ama toprak çok ince olmalıdır ki tohumlar hava alsın. Tohumlar yağmur suyu gibi sulanmalıdır. Bunun için bitmiş bir cam sil kabını yıkadıktan sonra kullanabilirsiniz. Tohumlar sulandıktan sonra saksının üst Kısımını streç filimle ile kapatalım. Her gün havalandırma yapmamız gerekmekte.
Tohumlar yaklaşık olarak bir buçuk iki haftaya kadar çimlenmeye başlayacaktır. Çimlendikten sonra streci kaldıralım. Dereotu yaklaşık olarak 10 cm olduğu zaman üst tarafından budanması gerekmektedir. Sürekli dereotu olmasını isteyenler arada tohumları yine peçete arasında beklettikten sonra aynı saksının üzerine serpiştirebilirsiniz.
Ayrıca dereotu ile yapılan yemek tarifleri ile sitemizi takipte kalarak bu aromatik bitkiyi daha fazla kullanım şekillerde kullanıyor olmanın rahatlığını yaşarsınız.
Dereotu Neye İyi Gelir?
Sağlık açısından bir çok faydası bulunan dere otu şimdilerde teraslarını ve balkonlarını hobi bahçesi olarak kullanan kişilerin saksıda yetiştirdiği yeşilliklerden biridir. Bunların yanı sıra evde dereotu yetiştirme yolunu öğrenen bir kişinin her zaman elinin altında olacağı için çoğu yediğine katacak ve aşağıdaki insan vücuduna etkilerini kendi üzerinde deneyimlemiş olacaktır. Dereotunun bir çok faydası bulunmaktadır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
Sindirime faydaları
- Mide ağrısına
- Mide kramplarına
- Ülsere
- Gaz sancılarına
Kolesterolü düşürücü etkisi
Yapılan araştırmalara göre dereotu %20 oranında kolesterolü düşürdüğü görülmüştür. Düzenli bir şekilde kullanıldığında kolesterolü düşürdüğü belirtilmiştir.
Şeker düşürücü etkisi
Dereotu şeker hastalarının kan şekerine yardımcı bir bitkidir. Kan şekerini dengede tutar.
Antioksidan etkisi
Dereotu daha çok sigara tüketen kişilerin vücudundaki sigaranın verdiği hasarları önlemek için doktorlar tarafından önerilmektedir.
Antimikrobiyal etkisi
Yapılan araştırmalara göre mikroplar üzerin dede etkisi büyük. Mikrop gelişimini engellediği belirtilmiştir. Sizlerde dere otunu beslenme listenize ekleyerek daha sağlıklı bir yaşam elde edebilirsiniz. Doğanın bizlere sunduğu bu mucizeler ile sağlıklı hayatlarınız olsun.
Benim bu aralar favorim olan ve neredeyse her sabah kapımın önündeki pastaneden aldığım, afiyetle yediğim dereotlu poğaça tarifi ile sizleri mutlu etmek istiyorum. Sahurda veya sabah kahvaltılarında herkesin gözü bu poğaçada olacak ve dereotu sayesinde efsane lezzete kavuşacaktır.
Cevap Yaz