Pişirme işlemini yapmamızın nedeni yaptığımızın yemeği daha lezzetli kılmak için yapılan işlemlere denir. Zararlı mikroorganizmalardan korumak amaçlı yapılan bu işlem gerek belirli ısı gerekse de kaynatılarak yapılır.
Gıda pişirme yöntemleri dörde ayrılır. Suda, buharda, yağ da ve kuru ısı da.
Bunların dışında tütsüleme, mikrodalgada pişirme, turşu ile pişirme gibi yöntemler de ek olarak kullanılabilmektedir.
Biz size bugün gıdaları suda pişirme yöntemleri ve alt başlıklarını anlatacağız.
Gıdaları Suda Pişirme Yöntemleri
Gıdaları su da pişirme işlemi neden yapılır? Öncelikle gıdalarımızın lezzetli olmasını istiyorsak suda haşlarız. Özellikle de etlerin yumuşacık olmasını istiyorsak öncesinde onu suyu çekene kadar bu teknik yapılır.
· Ön Haşlama Tekniği
Bu uygulama genel olarak etlerde kullanılan bir yöntemdir. Etin daha yumuşak olması için yapılan bu yöntemde et soğuk suya konulur ve suyu çekene kadar kaynatılır. Bu yöntemden sonra kullanılacak gıdalar soğuk sudan geçirilmez. Ön haşlama yöntemi kolay gibi görünmesine karşın oldukça usta gerektiren ve zor olan bir tekniktir. Bu yöntem sadece su ile yapılmaz. Yağ ile de ön haşlama tekniği kullanılmaktadır. Kemiklerin gözenek yapısını açmak için bu teknik kullanılır. Çok tuzlanan etler için de bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır.
· Hafif Ateşte Haşlama Tekniği
Bu yöntemle yapılmak istenen ise gıdada bulunan nişasta, selüloz, lif ve protein yapısını yumuşatmaktır. Eti ya da gıdayı daha kolay sindirmemize katkı sağlamak ve kolay çiğnenmesini sağlamaktır. Besin zehirlenmesine neden olabilecek mikroorganizmaları öldürmek için de bu teknik tercih edilir. Daha çok balık ve deniz ürünlerinde kullanılan bu yöntemde ısı ve zamanlama çok önemlidir.
· Haşlama Tekniği
Bu işlemin amacı da diğer tekniklerdeki gibi gıdanın sindirilmesini kolaylaştırmak, zararlı mikroorganizmaları öldürmek ve gıdayı yumuşatmaktır. İki çeşit haşlama yapılır. Birinci olarak soğuk suda bekletilen gıdanın kaynatılması işlemi diğeri ise yiyeceklerin suyun içine atılıp direk kaynatılması işlemidir.
Sebzelerin renginin korunması için yapılan bu teknik genelde sebzeler ve dondurulmadan önce hazırlanan gıdalarda kullanılır.
· Kısık Ateşte Az Suda Pişirme İşlemi
Bu tekniğin amacı da diğerleri ile aynıdır. Buradaki amaç yavaş yavaş pişirmektir. Bu teknik uygulanırken su kaybı olacağı için işlem kapalı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bu yöntemde suyun seviyesi iyi ayarlanmalıdır. Çok su konulursa lapa olabilir az su konulursa da çiğ kalabilir. Bu yöntem genelde pirinçler için kullanılır.
· Kendi Suyu İle Pişirme Tekniği
Yöntemin amacı aynıdır. Ayrıca besinin içindeki kaybı en aza indirgemektir. Bu yöntemle gıdaya su eklenmediği için ve buharlaşma işlemi gerçekleşmediği için besin daha lezzetli hale getirilir.
Bu yöntemde zaman ve ısı önemlidir. Bu teknik uygulanınca kapak kapalı olmalıdır.
Gıdanın türüne göre arada bir karıştırma işlemi yapmak ve piştiğini anlamak için kapak açılmalıdır. Fakat çok fazla kapağın açılması gıdanın lezzetini bozabilir.
Genellikle ette kullanılır ve sonrasında tekrar ısıtılma dan yenilen gıdalar için uygundur.
Cevap Yaz