Hastalıklarda Beslenme

Hastalıklarda Beslenme

Zamanında yapılan hatalı beslenmeler sonucunda hastalanan kişilerin geri kalan yaşantılarında beslenme sürecine dikkat etmeleri gerekebiliyor. Özellikle diyabet benzeri hastalıklarda ciddi diyetler yapılması ve bazı besinlerin asla tüketilmemesi gibi sonuçlar oluşabilir. Bunları önlemek adına daha öncelerde yaşa göre beslenme yazımızda sizlere çağrılarda bulunmuştuk. Ancak iş işten geçtiyse hastayken beslenme konusunda da sizleri bilgilendireceğiz.

Diyabet hastalarının beslenme konusu detaylı olduğundan ve tüm hasta bireylerin bu şekilde hareket etmesi gerektiğini düşündüğümden sizlere diyabette beslenmenin yollarını sunacağım. Bu yazıyı sadece diyabet hastalarına adadığımı asla düşünmeyin. İşin başında anlatıyorum ki; kafanız karışmasın!

Yine günlerin uzaması nedeniyle, akşam yemeği saati 20.30 – 21.00’ları bulabilmektedir. Dolayısıyla geç saatlerde yenilen ağır yemekler, gece boyunca kişiyi rahatsız etmektedir. Seçimlerinizi balık ızgara beyaz et ızgara veya zeytinyağlı sebzelerden yana yapın hem sindirmek acısından hem de akşamları yediğiniz yemekler sizi uyurken rahatsız ediyorsa yağ oranı düşük yiyecekler yemelisiniz.

Yaz aylarında sürekli tüketilen (gazlı içecekler, soda, meyve suyu, kola, vb.)benzeri içecekler yazın çok tüketildiği için reflü hastalığı belirtisi oluşmaktadır. Reflü hastalığına en iyi gelen şey su içmektir.

Diyabette Beslenme

Şeker hastaları veya hastalık belirtileri olanlar kesinlikle yaz aylarında kendilerini aç bırakmamalıdır. Ara öğünlerde sürekli yemeleri gereken şeyler vardır. Ayrıca yazın yemek saatlerini atıştırmalıklarla geçirmeleri çok yanlıştır. Örteneğin öğlen yemeği yerine karpuz, üzüm tarzı atıştırmalıklarla öğünlerini geçirmeleri doğru değildir. Meyveyi sadece yemekten sonra tüketmelerini önerilir. Çok fazla meyve kilo alımına neden olur.

Hipertansiyon ve Beslenme

diyabet-beslenme

Ancak ne yazık ki siz sofra tuzunu sofradan kaldırsanız, yemeklerde kullanmasanız bile tükettiğimiz bir çok gıdayla (ekmek, peynir, yoğurt vb.) vücuda belirli miktarda tuz alıyoruz. Bu nedenle yapılması gerekilen tuz değilde baharatları bırakmaktır.

Kereviz, hardal otu, tarçın, maydanoz, sarımsak, soğan, kekik, defne ve tarhun gibi birçok baharatları yemeğin içerisine katrak kullanabilirsiniz. Bu tarz keskin baharatlar yemeklerin içerisinde sizler için daha sağlıklı hale gelir. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renkli meyve ve sebzelerde bulunan karotenoid ve beta- karoten (provitamin A), domatesteki likopen, sarımsak ve soğandaki sülfidler, çilek, ahududu ve kırmızı üzüm de bulunan antioksidanlar; damar çeperlerinin sertleşmesine neden olan LDL kolesterolün oksidasyonunu engeller. Dolayısıyla ara öğünlerde mevsim meyvelerine mutlaka yer verilmeli ve yemeklerde mevsim sebzesi domates bol bol kullanılmalıdır.

Diyabet Hamilelerde Beslenme

Gebelik diyabetinde enerji alımı anne adayın özelliklerine bağlıdır. Karbonhidratı tamamen bırakmak yerine kepekli pirinç, kepekli makarna, tam tahıl taneleri, yulaf gibi yiyecekler kan şekerini ani düşüşleri engelleme yararlı kesinlikle zengin gıdalardandır tercih etmeli ve ara öğünlerde tüketmelisiniz.

Öğün atlamayın

Dengeli ve yeterli beslenmek için ara öğünleri kaçırmayınız çünkü kaçırılan öğün bir sonraki öğüne kadar acıkmanızı sağlar ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi düşük fazla demeden fazlasıyla tüketirsiniz.

Abur Cubura Sınırlama Getirin

hipertansiyon-beslenme

Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu sebeple abur cubur yerine meyve tüketmeniz önerilir doktorlar tarafından sizlerde çocuklarınıza abur cubur yerine meyveye alıştırınız.  Böylelikle birçok hastalıktan korunmuş olurlar ve daha sağlıklı gelişirler.

Kuru baklagilleri ve lifli besinleri tüketin

Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kuru baklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin. Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin hazırladığınız kuru baklagillerle yapılan yemeklerdeki yağ oranını azaltın özellikle katı yağlardan uzak durabildiğiniz kadar uzak durunuz ( tereyağı, margarin vb.) insan yaşamı için en önemli besinlerden biri kuru baklagillerden yapılan yemeklerdir.

Günde 2 – 2,5 litre su için

İnsanlar açlığa haftalarca dayana bilir susuzluğa asla dayanamazlar susuzluktan her yıl binlerce insan hayatını kaybetmekte suyun vücut ısısını dengelemesi metabolizmanın devamı ve vücuttaki bir çok zehir atmasına neden olur.

İdeal kilonuzu koruyun

beslenme

Hastalıklardan uzak kalabilmek için ve daha sağlıklı enerjik ve zinde olmak istiyorsanız sizlerde kilonuza dikkat ediniz muhakkak egzersizler yapınız vücut yağ yüzdesi, bel çevresi, ve kalça çevresine önem gösteriniz.

Egzersizi ihmal etmeyin

Sağlıklı ve düzenli bir hayat için mutlaka bir egzersiz programınız olmalı ve sizlerde böylelikle daha zihinde olmanıza büyük etkisi olan spor yasam koşularına uygun yaşarsınız.

Sağlıklı beslenme nedir?

Sağlıklı beslenme gerçek olamayacak kadar ince bir yapıya sahip olmaktır. Sağlıklı beslenme ayrıca daha fazla enerjiye sahip olmanıza görümünüzün iyileşmesine ve ruh halinizin daha iyi olması ile ilgilidir. Sizlere zarar vereceğini düşündüğünüz tüm besinleri bir kenara bırakın ve asla evinize sokmayın. Hazır gıdalar, kola, doğal olmayan ürünler ve aklınıza gelmeyecek dışarıda satılan, görüntüsünü beğenmediğiniz tüm ürünleri tüketmeyi bitirin. Sizlere fazlasıyla yardımcı olması için dünyanın en sağlıksız yiyecekleri nelerdir sorusuna cevap veren ve 65 adet besinin bulunduğu listemize göz atın. Zaten bundan sonraki yaşantınızda yerken aklınıza gelecek ve bir kenara bırakacaksınız!