Mide Yanması Neden Olur?

mide yanması

Mide yanması, özellikle yemeklerden sonra yemek borusunun olduğu bölgede meydana gelen ağrı, yanma şikayetlerinden oluşturmaktadır. Bu tip ağrılar daha çok eğilme durumunda mideye baskı uygulanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Ve bir sindirim sistemi rahatsızlığı olarak bilinmektedir.

Midede meydana gelen şiddetli ağrı ve yanma hissinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Gastrit, reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, besin hassasiyeti, bazı bakteriler ve ilaçların etken maddeleri midede ağrı, yanma gibi şikayetlere neden olmaktadır.

  • Gastrit: Midenin iç duvarında meydana gelen iltihap sonucu oluşan yaralardır. Bu kişilerde ağrı ve yanma hissi genellikle yemek sonrasında görülmekte olup, tedaviye başlanmadığı taktirde başka hastalıklara yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra mide kanserine yakalanma riskini de artırmaktadır.
  • Reflü: Midede besinlerin sindirimini sağlayan asidin yemek borusuna kaçması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Midede yanma dışında, yutkunma esnasında zorluk, öksürük gibi şikayetler de meydana gelmektedir.
  • pylori Bakterisi: Mide asidine rağmen midede barınabilen bir bakteri çeşididir. Midede bu bakterinin oluşması yanma, kilo kaybı ve iştah problemlerine yol açmaktadır.
  • İlaçların Kullanımı: Bazı ilaçlar etken maddelerinden ötürü midede yanmaya neden olabilmektedir. Bu ilaçlar genelde ağrı kesicilerden oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra alkol, uyuşturucu, sigara, düzensiz ve sağlıksız beslenme, şişkinlik, fıtık gibi rahatsızlıklar da mide yanması nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Mide Yanması Belirtileri

Mide yanması genellikle reflüden kaynaklı meydana geldiğinden, reflü belirtilerine sık rastlanmaktadır. Reflü rahatsızlığı ile görülen belirtilerde göğüs bölgesinde şiddetli ağrı ve yanma hissi oluşmaktadır ve bu ağrı kalp krizi ile de karıştırılabilmektedir.

Mide asidinin yemek borusunda yükselmesiyle oluşan rahatsızlık, öksürüğe ve ses tellerine zarar verebilmektedir. Bunun yanı sıra bu mide asidi ağza kadar ulaştığı uzun süreçlerde diş yapısı da bu asit nedeniyle aşınmakta ve zarar görmektedir. Midede yanma belirtileri daha çok yemeklerden sonra görülmektedir.

Mide yanması, şiddetli ağrı gibi belirtiler iki haftadan fazla sürdüğü ve iştahsızlık, yeme bozukluğu, bulantı kusma gibi şikayetler devam ettiği taktirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Mevcut şikayetlerin üzerinde durulmadığı hallerde başka problemler de ortaya çıkabileceğinden alanında uzman hekimlerle görüşmek en doğrusu olacaktır.

mide yanması ateş

Geçmeyen Mide Yanması

Geçmeyen mide yanması, genellikle gastrit hastalığında görülen bir semptomdur. Gastrit, mide iç duvarında iltihaplanmalardan kaynaklı oluşan yaralardır. Gastrit hastalığında yanma dışında, bulantı, kusma, hazımsızlık gibi belirtilere sıklıkla rastlanmaktadır. Bu belirtiler genellikle akşam yemeklerinden sonra görülmekte olup, tedaviye başlanmadığı hallerde ülser ve mide kanseri gibi başka çok ciddi hastalıklara da yol açabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir.

Sabah ve Geceleri Mide Yanması

Mide yanması semptomları bazı kişilerde daha çok sabah kalkınca ya da gece yatarken ortaya çıkmaktadır. Bunun temel nedeni, beslenme alışkanlıkları, düzensiz beslenme ya da sindirimi zor besinler tüketme gibi faktörler mide ağrılarının yanmalarının en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra çok dar kıyafetler giymek, mideye ve karın bölgesine baskı yapacak pozisyonlarda çok vakit geçirmek de ağrılara ve rahatsızlık hissine neden olmaktadır.

mide yanması sıkıntısı

Mide Yanması Tedavi Yöntemleri

Mide ekşimesi/yanması gibi durumlarda öncelikli olarak bu şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olan faktörler belirlenmekte sonrasında asıl tedavi uygulanmaktadır. Öncelikle şikayetler tespit edilmeli, yapılması gereken testler ve tetkikler belirlenmelidir. Bu tetkiklerden bir tanesi de endoskopidir.

Endoskopi; ucunda küçük kamera bulunan ince bir borunun mideye sarkıtılmasıyla, mide iç duvarlarının ve yemek borusunun detaylı bir incelemesi gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem çok daha kesin bir yöntemdir ve oluşmuş ya da oluşabilecek herhangi bir sindirim ve mide rahatsızlığını tespit etmek çok daha kolay olacaktır.

Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlara göre en kısa sürede tedaviye başlanması gerekmektedir. Herhangi bir bakteri, enfeksiyon sonucu meydana gelen rahatsızlıklarda antibiyotik tedavisi uygulanacakken, gastrit ya da reflüde hastalığın o anki durumu ve gidişatına göre tedavi süreci belirlenmektedir.

Sitemizde mide yanması gibi çeşitli sağlık konularını ele almaya devam edeceğiz. Yemek tarifleri üzerinde yayın yapıyor olsakta, çeşitli gıdalardan kaynaklanan sağlık problemlerini çözüme kavuşturmak ve bu konular hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bizleri takip etmeye devam edin, teşekkürler!