Ofis Çalışanları İçin Beslenme Önerileri

Ofis Çalışanları İçin Beslenme Önerileri

Ofis ortamlarında sürekli oturarak yapılan iş yaşamı egzersiz ve hareket azlığı nedeni ile kilo alma, obezite, kanser, metobolik sendrom gibi bir çok büyük probleme neden olur. Bu hastalıklar personelin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi iş verimini de düşürür.

Günlük yaşamda her gün uygulanması gereken bazı hareketler ofis ortamında çalışan personellerin masa başında hareketsiz kalması çok hızlı şekilde kilo alınmasına ve kilonun beraberinde getirdiği hastalıklara neden olur. Ofis çalışanları için hazırladığımız beslenme önerilerini sizler için hazırladık. Şimdi başlıklar altında anlatalım.

Beslenme Programını Dengede Tutmak

beslenme-ofis

Her koşulda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenme ofis çalışanları içinde altın kurallardan olmalıdır. Öncelikle çalışan olması gereken kilonun üstünde ise direk sağlıklı kilosuna inmesine yardımcı olacak şekilde bir diyetisyen desteği ile kilo vermeye çalışmalıdır. Sağlıklı kiloya inme durumu yorgunluk, uyku hali gibi durumları ortadan kaldıracaktır.

Çalışanlar için dikkat ve konsantrasyon oldukça önemli olduğu için Omega 3 bakımından zengin besinler, antioksidan içerikli gıdalar beslenme programına eklenmelidir. Bu durum sağlıksız atıştırmalık olarak adlandıran abur cuburların tüketimini tamamen durdurarak daha sağlıklı atıştırmalıklar beslenme listelerine eklenmelidir.

Ofis çalışanlarının kilo almalarına en büyük neden sağlıksız atıştırmalıkların devamlı hareketsiz olarak oturdukları masanın başında tüketmeleridir. Öğle yemeklerinin fast food tarzı beslenme olması, asitli içeceklerin tüketilmesi, uzun mesailerin ara öğün atıştırmalıklarını atlayarak direk akşam yemeğinde yoğun yemelerinden kaynaklanan bir beslenme bozukluğuna neden olur.

Kesinlikle Öğün Atlamayın

ofis-beslenmesi

Öğün atlamak yapılan en yanlış davranıştır. Özellikle sağlıklı bir beslenme programında 3 ana 3 ara öğün olarak beslenilmelidir. Kan şekerinin düzenlemesi ve tek bir öğünde yoğun yemek yenilmesinin önüne geçen ara öğünler beslenme listesinden çıkarılmamalıdır. Sağlıklı atıştırmalıklar olan kurtulmuş meyveler, ceviz, fındık, kayısı çekirdeği, badem gibi omega yönünden zengin kuru yemişler ara öğünlere bölünebilir. Bir ara öğünde meyve eklenmelidir.

Hamur işi olarak börek, poğaça tarzında yoğu karbonhidrat içerikli besinler tüketilmemelidir. Bunların yerine peynir, salatalık, domates ve haşlanmış yumurta daha tercih edilebilir bir seçenek olmalıdır. Beyaz undan yapılan ekmek tüketimi yerine tam buğday ekmeği gibi daha sağlıklı ekmekler listeye eklenmelidir.

Pratik Kahvaltı

kahvalti-oneri

Çalışanların en büyük sorunu kısıtlı zamanlardır bu durumda kahvaltı genelde atlanılan bir öğün olmaktadır. Bu nedenle pratik bir kahvaltı ile sabah kahvaltısı halledilmiş olur.

1 bardak süt ve bir avuç kadar ceviz veya bir kase yoğurt bunun yanında bir adet elma oldukça doyurucu ve besleyici bir kahvaltı olacaktır. Böylelikle en önemli öğün atlatılmadan halledilmiş olur.

Öğle Yemeğini Ofise Çağırmayın Siz Gidin

Ofis çalışanları için kısa yürüyüşler tahmin edildiğinden daha fazla önemlidir. Öğle yemekleri genelde ofislere sipariş edilerek tüketilir. Bunun yerine kısa da tüketeceğiniz yere kadar kendiniz giderek burada yemeğinizi yedikten sonra daha sonra tekrar yürüyerek ofise gelmeniz olacaktır. Fazla zaman harcanacak uzaklıkta olan şehir içinin biraz uzağında bulunan ofisler için bu seçenek zor olabilir bunun için sipariş telefon ile verilecekse de en sağlıklı ve kalorisi az olan yiyecek tercih etmek doğru olacaktır.

15 Dakikada Bir Basit Egzersiz Yapın

Devamlı masa başında oturan çalışanların en büyük sorunlarından biri ödem konusudur. Buda hareketsiz olarak oturma nedeni oluşur. Bu durumda yapılacak en önemli pratik her 15 dakikada bir kol ve bacakları esnetmek ve hareket ettirmektedir. Buna ek olarak siyah çay tüketimini azaltarak günde bir fincan da olsa yeşil çay tüketmeyi alışkanlık haline getirmekte fayda var.