Yeryüzünde insanoğlunun bilmediği çok fazla kaynak var ki kimimiz bilmediğinden kimimizde merak etmediğimizden bu kaynaklara ulaşamıyoruz. Hâlbuki o kadar yararlı yiyecek ve içeceklerimiz var ki mesela bunlardan biri doğal kaynak suyu yada bildiğimiz tabirle maden suyu hasta olduğumuzda çoğunlukla limonla karıştırdığımız bu kaynak suyunun daha bilmediğimiz bir sürü faydası var şimdi sizlerle bunları paylaşacağız.
Maden suyu ve soda arasındaki fark
Yağmur suyu olarak yeryüzüne inen sular yeraltındaki maden ve zengin kaynakları gezerek minarelerini bünyesinde toplar. Ya kendiliğinden ya da insanoğlu tarafından çıkarılması sonucu bizlere sunulmaktadır. Soda ise normal içme suyuna karbondioksit katılması sonucu elde edilmiş yapay bir içeceğimizdir.
Maden Suyunun Sağlık Açısından Faydaları
- Vücut yağını dengeler; sülfat, bikarbonat iyonlarını içeriği ile vücuttaki yağı metabolize eden maden suyu, kilo kaybına yardımcı olur. Yağ yakma konusunda önemli bir takviyedir.
- Kan basıncını dengeler: magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan maden suyu, kan basıncında dalgalanma sorunu yaşayan insanlar için bir nimettir. Her iki minarelin de insan beyninin ve vücudun elektrolitik prosesine aktif şekilde katılır. Bu elektrolitik denge, insandaki kan basıncının korunması için çok önemlidir.
- Kötü kolesterol üretimini durdurur; vücuttaki yağ oranını dengeleyen maden suyu böylece kötü kolesterol üretimine de engel olur. Kötü kolesterol yağ dokularına ve kan kılcal damarlarına ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini artıran kan basıncını artırır. Maden suyu, kılcal damarlarda kolesterol büyümesini ve birikimini engeller. Bloke kılcal yolları yeniden açar.
- Sindirimi kolaylaştırır; Maden suyu sülfat içerir. Sülfatlar pankreasta libas ve amilaz gibi sindirim enzimleri üreten katalizörlerdir. Bu sindirim enzimleri şişkinlik ve kabızlık gibi sorunları kolaylaşır.
- Mide asidini dengeler: bikarbonat içeriği ile midede bulunan asit yoğunluk ile oluşan ekşime ve yanmayı azaltır.
- Kas gelişimine katkı sağlar; maden suyu magnezyum ve potasyum gibi farklı minerallerin bir karışımıdır. Bu mineraller, insan kaslarının düzgün büyümesi ve işleyişi için gereklidir. Fiziksel hareketleri kolaylaştırırken, kas kasılmalarını önler.
- Zihinsel yorgunluğu engeller; Potasyum ayrıca bir bellek şarj minareli olarak da adlandırılmıştır. Beyindeki elektrolitin aktif bir bileşenidir. Dolayısıyla, maden suyu kişinin hafızasını ve konsantrasyonunu artırmak için iyi bir seçenektir. Zihinsel uyanıklığı arttırır ve zihinsel yorgunluğu engeller.
- Cildin parlaklığını artırır; mineral su, cilt dostu silisyum parçacıklarının taze bir kaynağıdır. Silisyum, güzel bir cildin doğal sırrıdır. İnsan derisinde kollajen üretimini tetikler. Artan kalkojen oluşumu, kırışıklıkların, koyu renk lekelerin azalmasına yol açar ve cilde parlak bir görünüm verir.
- Romatoid arterite çözümü; maden suyu iltihaplı romatizmada iyileştirici etkiye sahiptir. İltihaplanmayı azaltır ve aynı zamanda iltihapla beraber gelen ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda şiddetli kemik bozukluğunun neden olduğu eklemdeki şişmeyi de azaltır.
- Saçları güçlendirir; güneş, kötü hava, sayısız işlem saçları yıpratır ve kuvvetini azaltır. Oksijen arzını da azaltan maden suyu, her bir saç teline kuvvet verir.
Aşırı maden suyu tüketime dikkat!
İçeriğinde bulunan sodyum yani tuz içeriği ile aşırı tüketildiği takdirde tansiyon, böbrek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorununa yol açabilir. Kalp, tansiyon ve böbrek hastalıklarını uzak durması gereken maden suyundan, normal kiloda bir bireyin günde iki şişe tüketmesi idealdir. Ayrıca maden suları genellikle farkı oranlarda minerale içeriklerine sahiptir. Kalsiyum ve magnezyum içerikleri düşük, sodyum içerikleri yüksek maden sularının tercih edilmesi gerekir.
Cevap Yaz