Yabancıların Türk Yemekleri Hakkında İnanılmaz Yorumları

yemek yorumları

Dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye çeşitli sebeplerle gelmiş olan misafir yabancılara Türk yemekleri tattırılıyor ve yorumları, genellemeleri bu yazımızda yer alıyor. Türk yemekleri hakkındaki yorumlar nelerdir merak edenlere özel hazırlanan ve mutfağımızın dışardan nasıl göründüğünü yorumlayan kişilerin fikirlerini derledik.

Türk yemeklerinin dünya çapında bir popülaritesi olduğu aşikar, ancak ülke ülke ne yorum yaptıklarını öğrenmek sizi oldukça şaşırtacak. Ülkelerin genelinde baklavaya ve kebaba yoğun ilgi ve sevgi olsa da birçok yemek yedikten sonra bakalım genel yorumları ne olacak? Bunu gerçekten merak ediyorsanız yabancıların Türk yemekleri hakkında yorumları okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yabancı ülkelerde yapılan röportajlar neticesinde derlemiş olduğumuz Dünya’nın farklı bölgelerinden gelen insanların yemiş olduğu yemeklerimiz hakkında muhteşem ve etkileyici yorumlarına hep birlikte göz atalım.

Kaymaklı Ayva Tatlısı Hakkında Yorumlar:

ayva tatlısı yorum

Botsvana: Adını pek duymadığımız bir ülke olan Botsvana yerlisi turist ayva tatlısının tadının daha çok reçele benzediğini, ancak kaymakla yakıştığını söylüyor. Kaymağı başta dondurma zanneden turist daha sonra adını öğrenebiliyor.

ABD: Amerikan olan turist tatlının ayvasından çok kaymağıyla ilgileniyor ve onun tereyağı olduğu konusunda ısrarını sürdürüyor. Ayva tatlısını da beğenen Amerikan yine de çok ağır olduğunu ve bitiremeyeceğini dile getiriyor.

Güney Afrika: Tatlıyı yer yemez beğendiğini ifade eden Güney Afrika yerlisinin damak tadı bize bu tatlı konusunda yakın görünüyor. Veya ayva onların ülkelerinde de yaygınsa aşina olduğu bir tat olduğu için yadırgamıyor. Kısacası Güney Afrikalı turistten kaymaklı ayva tatlısı konusunda tam puan alıyoruz.

Kaymaklı ayva tatlısı yabancılar tarafından oldukça iyi yorumlar alıyor ve bunu tada aşina olduklarına, birçoğunun yerken içinde ne olduğu konusunda yorum yapmasına bağlıyor, ikinci yemeğimize geçiyoruz.

Muhlama- Kuymak Hakkında Yapılan Yorumlar

kuymak yorum

Botsvana: Bunun tam bir düğün yemeği olduğunu söylüyor ve tadını beğeniyor. Görünen o ki ülkesine pek aşina olmadığımız bu turist ile damak zevklerimiz ülkece uyuşuyor.

ABD: Önce ekmeksiz tadına bakan Amerikan daha sonra tadını çok beğeniyor ve ekmekli bir şekilde yemeğe devam ediyor.

Güney Afrika: Erimiş peynir olarak adlandırdıkları muhlamayı pek beğenmiyor, mide bulandırıcı bir kıvamda olduğunu söylüyor.

Hamsi Pilav Hakkında Yapılan Yorumlar:

hamsili pilav yorumlar

Yemeği tatmadan evvel hemen her ülke vatandaşı da dış görünüşünün oldukça orijinal olduğunu dile getirse de kokusundan rahatsız oluyor. Balık kokusu zaten başlı başına rahatsız edici bir koku olduğundan bir de pilavla beraber pişmesi kötü kokular yaymasına sebep oluyor. Kötü kokudan kastımız ise daha önce yemeyenlerin alışmakta zorluk çekeceği cinsten kokular.

Botsvana: Çok sevdiğini ve tadının tanıdık olduğunu söylüyor, çok yorum yapmıyor. Kendi yorumumuz bu ülke yerlisinin Türkiye ile ortak bir damak zevkine sahip olduğundan geçiyor. Ya da uzun bir süre Türkiye de kaldığı şeklinde ortak bir yorumda bulunabiliyoruz.

ABD: Amerikan balık sevmediğini ve yemeyeceğini söylüyor, zaten baştan da kokusun oldukça kötü olduğunu belirtiyor. Balıksız kısmını yani pilavını yiyen Amerikan beğeniyor. Kısaca hamsi pilavın kokusu Amerikan damak zevkinden tam puan alamıyor ancak pilavını beğeniyorlar.

Güney Afrika: Baskın bir tarçın tadı geldiğini söylüyor, açıkçası pek beğenmiyor. Damak zevkleri ile uyuşmadığını ve daha önce gittiği hiçbir yerde balık ve pilavın kombin yapıldığını görmediğini söylüyor.

Kısır Hakkında Yapılan Yorumlar:

kısır yorumları

Yemen: İçerisinde limon olduğu için bunun ona tat kattığını, ayrıca yapışkan bir kıvamdansa limonun onu ayrıştırdığını söylüyor. Anladığımız kadarıyla Yemenli yerli daha ekşi tatlara yakınlığı ile ön plana çıkıyor. Tadının tanıdık olduğunu da dile getiriyor. Zaten kısırın içinde bulunan bulgurdan dolayı daha önce tattıkları ve şu an aşina oldukları oldukça olası.

Özbekistan: Tadını çiğköfte ile karıştıran Özbekistanlıdan anladığımız kadarıyla çiğ köftemiz oldukça ünlü. İkisi de bulgurdan yapıldığından dolayı bu karıştırma oldukça normal geliyor.

Sigara Böreği Hakkında Yapılan Yorumlar:

sigara böreği yorumlar

Sigara böreği ülkemizde oldukça sevilen, kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam atıştırmalığında, kısaca hemen her öğünde tüketilen bir besindir. Ülkemize ziyarete gelmiş olan yabancılar da bu besine aşina olduklarını dile getiriyor, hepsi ortak bir kararda bulunuyor. Tadını çok sevdiğini dile getiriyorlar. Yemenli olan turist ise bir zaman aralığında her gün sigara böreği yediğini, Türklerin de kahvaltıları ile meşhur olduklarının altını çiziyor.

Tel Kadayıf Tatlısı Hakkında Yapılan Yorumlar:

tel kadayıf yorumlar

Filistin: Filistinli olan turist tattıktan sonra ilk yorumu “Teşekkürler Türkiye” şeklinde oluyor ve yemeğe devam ediyor. Beğenisini beden dili ile ifade eden Filistinli bunun daha çok künefeye benzediğini söylüyor.

Not: Künefe Türkiye çıkışlı olup, yurt dışında en bilinen tatlılarımızdan bir tanesidir. Bu yüzden yabancılar Türkiye’nin şerbetli tatlıları sorusuna klasik olarak iki cevap veriyor: birisi baklava diğeri ise dondurmalı künefe.

Moğolistan: Türklerin şerbetli tatlı yapımında oldukça iyi olduğunu söylüyor ve bu lezzeti daha çok Gaziantep ilimizle bağdaştırdığını dile getiriyor.

et yorumları

Genel Yorumlar

Türkiye yemekleri hakkında genel bilgi verecek olursak, öncelikle dünyanın en lezzetli mutfaklarından bir tanesine sahip olduğumuzu söylemek gerekir. Bunun nedeni ise uzun yıllar boyunca baharat yolunu denetim altında tutmamızdan ve bu yola gelen en yeni baharatları, yeni yiyecekleri ve besin maddelerini ilk bizim kontrolümüzden geçtiğinden kaynaklanır.

Türk Yemekleri Sağlıklı Mı?

Türk yemeklerinin sağlıklı olması, İslam inancının etkisinde yaşayan bir millet oluşumuzla bağdaştırılabilir. Buna örnek olarak verilebilecek en iyi hayvan domuzdur. Bu hayvanın etini yemek İslam inancına göre caiz değildir. Sebebi ise domuz etinin ancak 48 derece gibi bir sıcaklıkta insan vücudundan atılmasından kaynaklanır. İnsan vücudu 48 derecelik bir sıcaklığa ulaşamaz, ulaşırsa dahi ölü olur. İkincil bir sebep ise bu hayvanın son derece sağlıksız olmasından kaynaklanır. İslamiyet’te caiz olmayan besinlerin sağlık alanında mutlaka bir açıklaması vardır. Bu yüzden Türkiye de baskın din olan İslamiyet’ten ötürü yenilen yemekler de son derece sağlıklıdır.

Türk Mutfağında Hayvansal Öğelerin Yoğun Olmasının Nedeni?

Türkler geçmişten beri savaşçı olma özellikleri ile tanınmaktadır ve bu özelliklerini kaybetmemeleri adına küçüklükten beri et ve süt ürünleri ile beslenmeleri sağlanmış, daha enerjik insanlar olmaları istenmiştir. Hatta bir zamanlar Çin ile etkileşime girip kendi milli benliklerini kaybetmeye yüz tutan Orta Asya Türkleri daha sonraları bu yoldan dönmüş, İslamiyet’in etkisiyle beraber özellikle kurban inancından dolayı ete olan düşkünlüklerini geri kazanmışlardır.

yemek yorumlari

Türklerde Özel Gün Yiyecekleri Nelerdir?

Dünyaca bilinen bir gerçek var ki Türk milleti özel gün ve gecelerde bilerek başka yemekler yapar, yaptıkları hemenler hem çok zor hem de oldukça lezzetli bir tada sahip olur. Örneğin bayramlarda içliköfte yapan Türk halkı sünnet ve düğün törenlerinde kavurma ve pilava rağbet etmektedir. Genellikle et yemekleri çevresinde dönen bu menüye sarma, güveç, dolma, kuru fasulye gibi yemeklerde dahil edilebilir.

Dünya Mutfağında Türk Yemeklerinin Yeri Nedir?

Öncelikle dünyanın birçok yerinde Türk yemeklerinin Hindistan veya Arap yemekleri kadar baharatlı olmasa da, bir tık fazla baharatı olduğu bilinen bir gerçek. Bu geleneğin temeli ise yüzyıllar önce yemeklerin baharatlanarak saklanmasından geliyor, kısaca Türklerin kendilerine özgü olan damak zevkleri de bu asırlar sonucunda oluşmuş oluyor.  Şerbetli tatlı denince akla gelen ilk ülkeyiz ve baskın olarak künefe, baklava gibi iki tatlı ön plana çıkıyor. Adı değiştirilmeden direk olarak yabancı dile eklenen bu iki tatlının daha çok Gaziantep yöresi ürünü olduğu biliniyor.