Yüksek ateşin üzerinde unuttuğunuz, severek aldığınız çaydanlığın o eski halinden eser yok mu ? Mutfağa girdiğinizde karşılaştığınız o manzaraya ve kararan çaydanlığa şaşırarak, üzüldünüz mü ? Kendinizi yıpratmayın, sizlere anlatacağımız yöntemlerle içini ve dışını eskinden daha temiz hale getireceksiniz. Hem de karardığına sevinecek, bahaneyle temizliğini yapmış olacaksınız.
Ülkemiz üretim ve tüketim bakımından, çay konusunda, Dünya’nın en önde gelenleri arasındadır. Davetlerin, kahvaltılarının ve yemek sonralarının vazgeçilmezi olan çay, koyu muhabbetlere eşlik etmiştir ve etmeye devam etmektedir. Karadeniz insanının bağımlısı olduğu bilinir ve tiryakisi oldukça fazladır. Sigara kullanımının kaynaklarının başında gelmektedir. Çay hakkında bahsettiklerimizin çoğunu biliyorsunuzdur. Konuyu fazla uzatmadan çayın pişirildiği ve her işyeri, evin vazgeçilmez demirbaşı olan çaydanlığın başına gelebilecek en kötü olay olan yanma durumu başımıza gelirse nasıl bir yol izlememiz gerektiğinden bahsedelim.
Dalgınlık, unutkanlık ve başka bir işe yönelme sonucunda, ocağın üzerine kalan çaydanlık içerisindeki su zamanla buharlaşacak ve içinden dışına doğru ısınarak, kararmaya başlayacaktır. Olaya çok geç müdahale ederseniz, tamamen siyahlaşmış çaydanlık elinizde kalabilir. Korkmayın. Temizliği yapılabiliyor. Sadece ilk müdahalede direk soğuk suyun altına koymayın, patlama, su sıçrama ve taban çıkması gibi problemler başınıza gelebilir.
Çaydanlığın 2 farklı yanma biçimi bulunmaktadır. Bunlar; iç yanması ve dış yanması olarak bilinmektedir. İkisi içinde uygulanması gereken yöntemler olduğundan, ayrı olarak ele alacağız.
İçi Yanan Çaydanlık Nasıl Temizlenir ?
Çaydanlığın susuz olarak ocakta kalma süresi uzadıysa iç yanma gerçekleşecektir. Suyun zamanla kireçlenmesi ve çaydanlığın içinde birikmesi durumu söz konusuysa, çok daha kötü görüntü sizleri bekleyebilir. Ancak temizliğe umutsuz olarak başlamayın ve başarıya ulaşacağınızdan emin olun.
- Çaydanlık tamamen soğuduktan sonra 1 çay bardağı sirke ve yeteri kadar su doldurarak, çaydanlığınızı kaynatın. 10 dakika boyunca kaynattıktan sonra temizlendiğini görebilirsiniz.
- Eğer çelik çaydanlığa sahipseniz, özel olarak üretilen çelik temizleyiciler veya daha ucuz olan Cif tarzı krem temizleyiciler ile ovalama yöntemiyle eski haline getirebilirsiniz.
- İçerisine konsantre yumuşatıcı ve su koyarak, beklemeye alın. Lekeler temizlenmeye başladıktan sonra suyla durulayın.
- İlk yöntem olan sirke ile kaynattıktan sonra içerisine 2 çay kaşığı karbonat atarak, temizliğe güç katabilirsiniz.
Bu yöntemlerden herhangi birini uyguladıktan sonra iyice durulayın ve bulaşık deterjanı yardımıyla tekrar temizleyin. Eğer tam anlamıyla kararma gitmediyse (ki gidecektir) ikinci tekrarı uygulayabilirsiniz. Üçüncüye fırsat kalmayacaktır, emin olun.
Dışı Yanan Çaydanlığı Temizleme Yöntemleri
Çaydanlık dıştan içe kararmaya başlayacağından, kısa süre susuz olarak yüksek sıcaklığa maruz kaldığında sadece dış kararması ile kurtulabilirsiniz. İçi yanan çaydanlıklarda ise bu yöntemleride uygulamanız gerekmektedir. Yüksek ihtimalle silerek temizlik sağlayacaksınız, ancak yinede sizlere anlatalım.
- Bulaşık süngeri üzerine çelik temizleyiciyi döktükten sonra güzelce ovalayın ve ardından durulayın. Biraz kalabilir, aynı işlemi tekrarlayın.
- Limon tuzu etkili ve doğal temizlik ürünlerinin başında gelmektedir. Asidik özelliğinden dolayı temizleyici olarak kullanabilir ve lekeleri sökebilirsiniz.
- Sirke, karbonat ve su karışımı geniş bir kapta hazırlayın. Kabın genişliği çaydanlık ile doğru orantılı olsun ki içerisine koyacağız. Hazırladıktan sonra çaydanlığın dış kısmı gelecek şekilde içerisine koyun ve 30 dakika bekledikten sonra çıkartın. Ardından durulayın. Uyguladığınız yöntemlerde başarıya ulaşamadıysanız en etkili yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Bahsetmiş olduğumuz ilk yöntemle bile kararma sorununu çözeceğinizi düşünüyoruz.
Yanan Çaydanlığa Asla Uygulanmaması Gerekenler
- Kesinlikle sıcakken soğuk suyun altına sokmayın veya çeşmeden akan suyla hemen soğutmaya çalışmayın. Taban çıkması yaşayabilir ve tamamen kullanılamaz hale getirebilirsiniz.
- Paniğe kapılıp ocaktan hemen almaya çalışmayın. Sıcak olacağından, dokunduğunuz anda eliniz yanabilir. Islak havlu veya özel eldivenler kullanarak ocaktan alın. Yada bekleyin soğusun.
- Tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra temizlemeye başlayın.
Cevap Yaz