Biberonlar, bebeklerin besin ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığımız yardımcı ürün olarak bilinmektedir. Ürünlerin kullanımına bağlı olmak üzere, temizlenmeyen ürünler, bebeğinizin dışarıdan gelecek mikroplara maruz kalmasına sebep olacaktır. Yeni doğan bebeğin, bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiştir ve dışarıdan gelecek mikroplara karşı savunmasızdır. Sağlık açısından bebeklerin kullandığı ürünlerin hijyeni çok önemli bir yere sahiptir. Bebeğinize gıda verirken kullandığınız plastik uçlu biberonlar, temizlenmediği taktirde, birçok mikrobun hızlı bir şekilde üremesine sebep olacaktır.
Her kullanımdan sonra mutlaka temizlemeniz gereken biberonlar için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Tamamen temizlik için hazırladığımız yöntemlerden, sizlere uygun olanını seçerek uygulamaya başlayabilir ve mutlaka her kullanımdan sonra yapmaya özen göstermelisiniz.
Bebek Biberonlarının Sterilizasyonu
Kaynatma Yöntemi
Suyun kaynama noktası 100 derece olduğu için bu ve daha yüksek sıcaklıklara dayanabilecek mikrop bulunmamaktadır. Seçilmekte olan yöntem basit ve ev şartlarında kullanışlı olmaktadır. Ancak sıklıkla uygulandığında, çatlamalara sebep olabilir. Seçim size kalmış. Kaynatma ile temizlik için aşamalar şu şekildedir:
- Biberonun yüksek derecede kaynatılmaya uygun olduğundan emin olduktan sonra, tencere içerisinde suyu kaynatın. Su seviyesini maksimumda tutun.
- Kaynamış olan su içerisine biberonu koyduktan sonra, ağız ise temas eden plastik kısmın su içerisinde olduğundan emin olun. Mikropların üreyeceği kısım budur ve temizlenmesi gereken yerdir.
- Sürekli olarak bu yöntem uygulandığında çatlamalara sebebiyet verebileceği için, temizlik aşamasından sonra kontrol ederek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Buhar ile Temizlemek
Bebekler için üretilmiş olan sterilizatörler uygun fiyatlara temin edilebilmektedir. Sağlıklı olduğu için tercih edilmekte olup fiyatları 30-100 TL arasında değişiklik göstermektedir. İşin ucunda bebeğinizin sağlığı olduğu için hemen satın almanızı tavsiye ediyoruz.
Sterilizatörlerin elektrikli ve mikrodalga olmak üzere iki farklı çeşidi satılmaktadır. Mikrodalga sterilizatörler diğerine göre daha hızlı temizlik yapabilmektedir. Aşağıda anlatacağımız yöntem her iki makine içinde uygundur.
- Biberonun uç kısmını makinenin alt kısmına bakacak şekilde yerleştirdikten sonra çalıştırın.
- Mikrodalga’da maksimum 7, elektriklide ise 12 dakika temizleme yapıldıktan sonra, makineyi durdurun ve biberonu çıkararak soğumasını bekleyin. Ardından tekrar kullanıma başlayabilirsiniz.
- Bu yöntemi uygulamaya başlamadan önce makinenin kullanım talimatlarını okumanızda fayda var. Markadan markaya süre konusunda değişiklikler olabilir.
Bulaşık Makinesinde Temizlik
Herkesin evinde bulunmakta olan bulaşık makinesinde temizlik yapmanız mümkündür. Makinenin çatal – bıçak kısmına biberonun ucu yukarı bakacak şekilde yerleştirin ve çalıştırın. Yüksek sıcaklıkla verilecek su, gerekli hijyenin sağlanmasında etkili olacaktır.
Makine temizliği tamamlandıktan sonra, nemli ortamda bakteri üremesine karşılık, biberonu temiz bez yardımıyla kurulamalısınız.
Sonuç Olarak;
- En kullanışlı yöntem sterilizatör makinesi temin etmek olacak ve kaynatma yöntemine göre daha uzun kullanım ömrü sağlayacaktır.
- Kaynatma yöntemini uygulamayı tercih ettiyseniz, çatlak ve yırtık oluşma ihtimaline karşılık, her kullanımdan sonra mutlaka kontrol ederek ürünü kullanmaya başlayın.
- Bulaşık makinesinde temizlik yapmanız sizler için ekonomik olacaktır. Diğer bulaşıklarınız ile birlikte yıkayacağınız için, tek ürün ile işi çözebilirsiniz. Ancak makinenin ortalama işi bitirme süresi 2 saati bulacağından, zamandan kayıp yaşarsınız.
Cevap Yaz