Ev yaşantımızın en çok kullanılmakta olan elektrikli aletlerinin başında gelmekte olan kettle, bulaşık yıkama, yemek yapma, içecek hazırlama ve temizlik alanlarında su ısıtmak için bizlere yardımcı olmaktadır. Kettle için kullanılan suyun büyük bir bölümü çeşmeden yani şebeke suyundan temin edilmektedir. Çeşmeden akan suyun içerisinde bulunmakta olan kireç ise zamanla su ısıtıcının iç haznesinin, kireçle kaplanmasına sebep olacaktır. Bunun sonucunda aletiniz eskisi kadar verimli çalışmayacak, çok elektrik tüketecek ve zamanla kullanılamaz hale gelecektir. Kireçli sular ile çalışmakta olan makinelerde olduğu gibi, su ısıtıcının kullanım ömrünü arttırmak için belirli periyotlarda bakımını yapmanız gerekmektedir.
Kimyasal ürünlerle kireçte arındırma yapabileceğiniz gibi, doğal yollardan da temizlik yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere doğal yöntemlerle, sağlıklı bir şekilde, temizleme yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz. Eğer kolaya kaçmak isterseniz, piyasada her yerde satılmakta olan, ancak yeterli arındırma yapılmadığı taktirde sağlığınıza zarar verebilecek olan, kireç temizleyici ürünleri kullanabilirsiniz. Bizlerin tavsiyesi işe aşağıda anlatacağımız yöntemleri tercih etmek olacaktır.
Kettle İç Yüzeyi Kireçten Arındırmak İçin;
Tuz ile Temizleme Yöntemi
- Marketlerden uygun fiyatlara temin edeceğiniz “limon tuzu”, kireç sökme gücü yüksek doğal bir bileşendir. Kettle temizliğinde kullanmak için bir kaşık tuzu aletin içerisine dökün.
- Kireçli bölgelerin seviyesine kadar su doldurun, eğer 1 litrelik kısma denk gelen kireç bulunuyorsa eklediğiniz limon tuzunu arttırın ve 2 kaşık seviyesin çıkartın.
- Kettle’ı çalıştırın ve suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra kapanacaktır. Yaklaşık 5 dakika sonra boşaltabilirsiniz.
- Son olarak artıkların temizlenmesi için temiz suyla yıkayın.
Temizlik için istediğiniz verimi alamadıysanız, bir kaç kez yukarıdaki uygulamayı tekrarlayabilirsiniz. Kirecin temizlenmesi konusunda şüpheniz olmasın. Güçlü sökücü etkisi olan limon tuzu sorununuzu çözmeye yetecektir.
Beyaz Sirke Temizleme Yöntemi
- Eşit miktarda su ile beyaz sirkeyi, kettle içerisine boşaltın. 4’te 3 oranda doldurmak ideal olacaktır.
- Karışım içerisindeyken çalıştırın ve kaynamasını bekleyin.
- Kaynama bittikten sonra fişini çekin, üst kısmı çıkararak içindekileri dökün ve iyice durulayın.
- Durulama bittikten sonra sirke kalmadığını test etmek isterseniz, kuru bir bezle silin ve bakın.
- Tüm aşamalar bittikten sonra kettle’ın kurumasını bekleyin. Eğer sirke kokusu kaldığını düşünüyorsanız, temiz su ile bir kaç sefer kaynatarak, arındırabilirsiniz.
Limon ile Temizleme Yöntemi
- Bir limonu ince dilimler halinde doğrayın, kabuklarını soymayın.
- Kettle içerisine kireçli bölgelerin tırmandığı yere kadar suyu doldurun.
- İçerisine dilimlediğiniz limonları atın.
- Suyu kaynatın ve temizlenmesini bekleyin.
- Ardından içerisindekileri boşaltarak, temiz suyla yıkayın ve kurulayın.
- Eğer tamamen temizlenmediyse, işlemleri tekrarlayın.
Tüm işlemleri uyguladıktan sonra, temizlik için su dolu bir kap içerisine kesinlikle batırmayın. Çünkü cihaza elektrik veren mekanizma alt kısımda bulunmaktadır. Paslanarak, kullanılamaz hale gelebilir.
Kettle’ın Dış Yüzeyini Temizlemek İstiyorsanız;
Dış yüzey sıvıyla temas edip, sağlığınızı etkilemeyeceği için, kimyasal kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Her evde bulunmakta olan “bulaşık deterjanı” yardımıyla temizlik yapacağız. Ancak su ile yıkama yapılacağı için çeşme altında değil, ıslak bez ile temizleyeceğiz.
- Bir miktar deterjanı dış yüzeye yaydırın.
- Hafif bir şekilde ıslak bezle silerek temizlenmesini sağlayın.
Banyo, mutfak temizliği için satılmakta olan ve kireç temizleme özelliği bulunan sprey ürünleri tercih edebilir, daha hızlı temizlik için zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Bahsetmiş olduğumuz yöntemlerle kettle’ın kullanım ömrünü arttıracak ve sağlık konusunda içinizi rahat tutacaksınız.
Paslanmaz Çelik Kettle Kullananlara Tavsiyemiz ise; temiz nemli bir bez üzerine biraz zeytinyağı dökerek, dış kısmını cilalayabilirsiniz. Yavaşça hareketlerle silerek, çizilmesinin önüne geçebilirsiniz.
Kettle’ı Sürekli Temiz Tutmak İsteyenler için Püf Noktaları
- Kullanım sonrasında içerisinde su bırakmayın. Su içerisinde bulunan mineraller zamanla, alt kısımda bulunan metalden ısıtıcının kireçle kaplanmasına sebep olacaktır. Her kullanımdan sonra içerisinde suyu boşaltın.
- Kireç tutucu olarak satılmakta olan ürünleri satın alın ve kettle içerisine monte ederek, kullanım ömrünü arttırın.
- Eğer sık olarak kullanıyorsanız haftada 1 kere temizlik yapmalısınız. Normal kullanımda ise mutlaka ayda bir temizlik yapın.
Eline emeğine sağlık valla her şeyi yazmışsınız 😊 ama bence en can alıcı çözüm limon tuzuu 😊 kendim de denedim hatta videosunu çektim, sonucu merak eden olursa diye izniniz olursa bırakıyorum buraya linki https://youtu.be/qEMePFxc9hs