Son Zamanlarda Sıkça Duyduğumuz: Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Beslenme Nedir?

Vegan beslenme ülkemizde pek yaygın olmayan bir beslenme türüdür. çoğu insanlar tarafından vejeteryanlara  benzetilse de aslında birbiriyle alakalı olmayan bir beslenme alışkanlığıdır. Vegan beslenen  bir kişi et ve etten elde edilmiş hiç bir besini tüketmezler. Bu tür insanların vitaminsiz kaldıkları anlamına gelmez etten alamadıkları gerekli vitaminleri sebze ürünlerinden alırlar.

Vegan Kimdir? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan kelimesinin ilk defa tanımı 1940’lı yıllarda bir içerikte kullanılmış hem bu beslenme stiline hemde bu beslenme ile hayatını devam ettiren kişiye bu isim verilmektedir.

Özetleyecek olursak veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme stili hatta yaşam tarzıdır demek daha doğru olacaktır. Tüm besinlerden ziyade kürk ve deri malzemeleri vaganların başlıca düşmanlarıdır.

veganlar

Veganlar endüstriyel yaşamın sunduğu, tüm süslü püslü ihtişamından uzak kalarak bile isteye bu yaşam stilini benimsemiş ender insan topluluğudur.

Veganlar ne ile beslenir sorusunu merak ediyorsunuz değil mi; tüm bakliyat grubu, sebze ve meyveler, işlem görmemiş kuru yemişler başlıca besin gruplarıdır.

Vegan beslenmenin birçok avantajı da bulunur. Örneğin düzenli uyku her geçen gün gençleşen cilt yapısı, az yorgunluk ve stres, sağlıklı nefes, eklem sorunlarının ortadan kalması, daha dinç bir beden ve zinde bir beyin. Dahası da elbette var fakat bu kadarı bile insanı bu beslenme stiline bir adım atmaya yetecek meziyetlere sahip beslenme türüdür.

Vegan Beslenme Tarihçesi

Uzun sürelerden bu yana dile getirilen veganlık seçenek bir tüketimi savunmuştur. Bu savunma vegan birliği tarafından kurumsal bir kimlik kazanmıştır.Beslenme alışkanlığının değişmesini sağlayan bu toplum aynı zamanda hayvan ürünlerinin de tüketimini engellemek için  de uğraşmaktadırlar.

vegan-listesi

Örnek olarak da yapılan at yarışlarından tutunda birçok hayvanla ilgili konularda veganlık mücadele başlatmıştır. Vegan beslenme tarzı ile sağlığına kavuşan, daha rahat nefes alan bir çok insan bulunur. Vegan ve yoga ikilisi insan yaşamında yer alarak hayata tutunma tarzını değiştirir ve olaya daha net bakmanızı sağlar.

Vegan Beslenme Esnasında Tüketilen Gıdalar

Veganlıkta tüketilen gıdaların hiç birinde hayvandan elde edilmiş ürünler yoktur dur.  Genellikle sebze ağırlıklı beslenirler. Vejeteryanlık ta tüketilen bal ve süt veganlıkta tüketilmez. Önceden hayvansal gıdaları tüketmeniz vegan olmanıza engel değildir. Eskiden yediğiniz et ürünlerini de özlemeden nefsinizi bastırmak mümkün.

vegan-diyet-onerisi

Soya sütü  inek sütünün yerine kullanırken , yediğiniz reçelde alışık olduğunuz balın yerini alır. Marketlerde rahatlıkla bulacağımız vegan beslenme ürünlerinden bazıları şunlardır; soya kıyması, kinoa, tofu gibi sağlıklı ürünleri bulabiliriz. Bu kadar çok çeşidi elimizi uzattığımızda kolayca bulmak varken vegan olmak zor değil. Şimdi size veganlarla ilgili yapacağımız bir kaç tane sağlıklı tarif vereceğim.

Vegan Beslenme Nedir Diye Merak Edenlere: Mısır Unlu Vegan Krep Tarifi

Halzemeler

  • 300 gramın yarısı soya sütü
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 4 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı tuz veya şeker

Nasıl Yapılır?

tüm malzemelerimizi bir kapta karıştıralım. Daha sonra tavamıza doğal yağımızdan bir kaşık koyup ısıtalım.Hazırladığımız harcı tavamıza döküp iki tarafı da kızarana kadar bekleyelim. Piştikten sonra isteğe göre reçel yada meyveyle servis yapalım.