Sizler için bebeğinize yada çocuğunuza sebzeyi sevdirmenin pratik yollarını detaylı şekilde anlattığımızı yazımızı paylaşacağız. Bunu sadece tek öğünde değil yaşamı boyunca alışkanlık haline getirmesi için kazanılmış bir armağan gibi düşünmeniz gereklidir. Sebzeler besin ögeleri içerisinde en fazla vitamin ve mineral barındıran gruptur. Bu nedenle bebek beslenmesinde ek gıdaya geçiş ile birlikte büyük bir önem kazanmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanı ve kısa yoldan çocuğa sebze sevdirmenin yollarını öğrenerek harekete geçmelisiniz.
Sebzeleri Diğer Yiyeceklerin İçinde Saklamayın!
Birçok annenin en sıklıkla yaptığı sebze yedirme yöntemlerinden biridir. Kısa vadede etkili olabilir fakat önemli olan uzun vadede sebze tüketmenin bir beslenme alışkanlığı haline gelmesidir. Sebzeyi rondo ile püre haline getirerek makarna sosunun içine saklamak, keklerin içine saklanması faydalı olmaktadır.
Fakat sebzeleri diğer besinlerin içinde bu yöntemler ile saklamak uzun vadede fayda göstermez. Bu alışkanlık dişlerin çıkıp artık bütün hali ile tüketebileceği zamana kadar etkili olabilir. Normal beslenme dönemine kadar sıklıkla sebzeleri tüm yâda bütün olarak hazırlamaya devam edin.
Unutmayın ki ileride sebze yemek için kekin içinde ezilmiş havuç için sizi bulamayacaktır. Bebeklik dönemlerinden itibaren kazandırılan bu alışkanlık ileri yaşlarda genel sağlığı açısında da oldukça faydalı olacaktır.
Üstelik çocuğunuza yemek hazırlarken gizlice yemediği sebzeyi eklerken yakalanmanız durumunda çocuk bu sebzeyi yememekte daha katı bir davranış sergileyecektir.
Çocuğa Sebze Sevdirmenin Birbirinden Farklı Pratik Yolları
Çocuğunuza sebze sevdirmenin ve üstelik çoğu zaman bütün ve tüm olarak yedirmenin de elbette pratik yolları mevcut. Bu yöntemlerden en az biri mutlaka işe yarayacaktır.
Yöntemleri anlatmaya başlamadan önce çocukların mutlak beğeneceği enfes bir çocuklar için sebze çorbası tarifi sitemizde yayınlanmıştır. Mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Hangi Tarifler Var ?
- 1 Dip soslar İle Sunun
- 2 Sebzenin Üstüne Peynir Eritin
- 3 Sevdiği Yiyecekler ile Hazırlayın
- 4 Sizde Sebze Yiyin
- 5 Yemeği Birlikte Hazırlayın
- 6 Atıştırmalıkları Sınırlayın
- 7 Ana Öğünün Sıralamasını İyi Yapın
- 8 Kararlı Ve Sabırlı Olun
- 9 Tadına Baktırmayı İhmal Etmeyin
- 10 Sebze Yetiştirin
- 11 Fırında Kızartın Yâda Suyunu Sıkın
Dip soslar İle Sunun
Sebzeleri çiğ olarak sunmanın en güzel ve lezzetli yollarından biri dip soslar kullanmaktır. Dip soslara batırılarak başlanılan sebze tüketimi ileride farklı yollar ile tüketilmesini de kolaylaştıracaktır. Bu dip soslar arasında salsa, humus, cacık, çiftlik sosu en güzel alternatif olabilmektedir.
Örnek ile açıklamak gerekirse çocuğunuz sebzeyi sosa batırdı fakat sebzeyi yemeden sadece sosu yaladı üzülmenize gerek yok bu sosları da sadece sebzeler ile hazırlayarak sebzeyi sebze ile yemesini sağlayabilirsiniz.
Yoğurt, pancar, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile harika bir dip sos hazırlayabilirsiniz! Sebzeyi yemeyip sosu yalamaya devam ediyorsa asla kızmayın unutmayın ki bu onun sebze yemeyi alışkanlık haline getirebilmesi için attığı ilk adım olacak.
Sebzenin Üstüne Peynir Eritin
Bu pratik yöntem karnabahar ve brokolide uygulanırsa harika bir lezzet ortaya çıkıyor. Çocuğunuzun yüksek kalsiyuma da ihtiyacı var öyle değil mi?
Sevdiği Yiyecekler ile Hazırlayın
Öncelikle çocuğunuz sebzenin tadını sevmeyi öğrenmelidir. Bunun için sebzeyi püre haline getirip saklamaktansa çocuğunuzun sevdiği yemek tarifleri içinde hayal gücünüzü kullanarak sunmak en akıllıca yöntemdir. Bu yöntemi merak ettiğinizi biliyorum sebzeyi tek başına sunmaktansa fırınlanmış bir tavuk budunun yanında pişmiş havucu ve karnabaharı da yanında sunarak bir başlangıç yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Bir diğer şekli ile tavuk köftesi yapacaksanız köftenin harcına ıspanak ve patatesli olarak hazırlayarak çocuğun yemesini sağlayabilirsiniz. Fakat en iyi yöntem sevdiği yemeğin yanında tüm yâda parçalar şeklinde pişmiş olarak sunmaktır.
Sebzeleri püre halinde sunmaktansa sevdiği bir yemeğin yanında tabağına eklemek en azından sebzeyi yemek için denemesine yardımcı olacak ve onu cesaretlendirecektir.
Zaman içinde sebzeyi sevdiği yemek ile yemeye başlayan çocuğunuza ileride sadece o sebzeyi önüne koyarak afiyetle yemesini izleyebilirsiniz.
Sizde Sebze Yiyin
Evet, bu en etkili yöntemlerden biridir. Çocuklar büyüklerini taklit ederler. Çocuğunuz sizin yaptığınız yapmak ve yediğinizi yemek ister bu durumda sizin de sebzeyi severek tüketmeniz onun sizi rol modeli alması konusunda iyi bir basamak olacaktır. Özellikle akşam yemekleri aile ile yenildiğinden bu öğünde bir çeşit sebze olmasına ve hep birlikte yemeye özen göstererek küçük yaşlarda bu alışkanlığı edinmesini sağlayabilirsiniz.
Yemeği Birlikte Hazırlayın
Yemek yapma ve alış veriş sırasındaki işlemlere çocuğunuzu dâhil edin! Kırmızıbiberi kendisinin seçerek poşete koymasını sağlayın. Çocuklar kendilerinin dahil olduğu yiyecekleri yemeye bayılırlar. Renkli bir yemek kitabı yâda rengârenk bir yemek tarifleri sitesini açın ve sebze yemekleri alanından hangisini yapmanız gerektiğini onun kararlarına bırakın. Yemeği hazırlamaya başladığınızda ona tehlikeli olamayan küçük görevler verin yoğurmak, karıştırmak, tuz ve baharat eklemek gibi. Sonra yemeği evde ailecek büyük bir coşku ve iştah ile hep birlikte yiyin.
Atıştırmalıkları Sınırlayın
Akşamüzeri atıştırdığı tatlı ve tuzlu kurabiyeler, krakerler ve meyve sularından sonra çocuğunuzun akşam brokoli yeme isteğinin olmaması sizce de normal değil mi? Bu nedenle akşamüzeri atıştırmalıklarını sınırlayın veya bunları da sağlıklı öğünlere çevirin.
Ana Öğünün Sıralamasını İyi Yapın
Bu en fazla dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Örneğin yemekte köfte, salata karnabahar var ise öncelikle sofraya karnabahar ve salatayı getirin. Onun en sevdiği yiyecek olan köfteyi yiyebilmesi için öncelikle karnabaharını bitirmesi gerektiğini anlatın isterseniz dip soslar ile sunarak eğlenme sinide sağlayabilirsiniz.
Kararlı Ve Sabırlı Olun
Uzmanların yaptıkları araştırmalar doğrultusunda çocuğunuzun bir sebzeyi sevmesi için 15 kere farklı çeşitlerde sunacak bir kararlılık ve sabır olması gerektiği anlatılıyor. Çocuğunuz yemese bile o sebzeyi tabağına bırakmaktan vazgeçmeyin. Siz vazgeçmedikçe zamanla o sebzeyi yemeye başladığını görebileceksiniz.
Tadına Baktırmayı İhmal Etmeyin
Biz insanlar için bir yemeyi sevmediğimize karar vermemiz için önce tadına bakmamız gereklidir. Bunu çocuğunuz içinde uygulayın tadına baktırın yine de beğenmediğini söylediyse yemesi için ısrar etmeyin. Önünden alın bu durumda size olan güveni güçlenecektir. Bu durumda bazen tabağını geri isteyecek bir iktidar kutla laması yapabilirler. Sesinizi çıkarmadan tabağını önüne koyun. Kararını değiştirmez ise bir gün sevemediğini söylediği sebzeyi çok sevecektir. Size de keyfini sürmek kalır.
Sebze Yetiştirin
Sebzeyi yetiştirmek sebzenin sevilmesini sağlamanın en kolay yollarından biridir. Bunun için bir bahçeye sahip olmadan mini saksılarda hobi olarak da yetiştirmek yeterlidir. Veya ailecek bir sera yada çiftlik gezisine çıkarak sebzelerin nerelerde yetiştiğini çocuğunuza gösterin. Bu gezi oldukça hoşuna gidecek sebzeye olan bakış açısı değişecektir.
Fırında Kızartın Yâda Suyunu Sıkın
Örneğin havuç sevmeyen çocuğunuza havuç ve patatesi fırında kızartarak lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz. Mesela karnabaharı çocuklar tarafından yenilmesi zor sebzelerdir bunun için çiçeklerinden ayırın zeytinyağı ve biraz tuzla karıştırarak fırında kızartın.
Suyunu çıkarmak ta en lezzetli seçeneklerden biridir. Smoothie ve meyve sularını kim sevmez? İçlerine bir miktar sebze koyarak daha lezzetli bir hale getirmek ister misiniz? Havuzun ve elamın içine pancar koyarak sıkın veya mango ve portakal suyunun içine havuç koyun. Ispanak yaprakları, ananas, yaban mersini, muz ve yoğurt ile blenderde enfes bir tat yapabilirsiniz.
Sevgili anneler hayal gücünüz ile daha fazla pratik yol üretebilir çocuk yaşlardan itibaren sebze yemeyi düzenli bir alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu ve daha fazlası yemek tarifleri sitemizde sizler için hazırlanmaktadır. En güzel tarifler mutfakların kraliçesi annelerimiz ve kadınlarımız için! Sevgiyle kalın.
Cevap Yaz