2000 yılında Fransa da 2010 yılında İngiltere’de 2011 yılında da ABD’de ortaya çıkan Dukan Diyeti kitabıyla popüler ve yeni bir diyet ortaya çıkmıştır. Malum özellikle Türk kadınları çok fazla kiloya takmış durumda oluyor. Zayıflamak için birçok ve farklı farklı diyetleri deniyorlar. Diyet bir diyetisyen tarafından yapılırsa sağlıklı olur. Kafanıza göre diyet yapmak hem size hem de bütçenize zarar verebilir. Dukan diyeti hakkında bilgi vereceğiz ama siz bir doktora başvurmadan diyete başlamayın.
Dukan diyetinin özü nedir, diye soranlar olursa protein ağırlıklı beslenmek ve karbondioksiti azaltmaktır. Bir nevi kalori hesaplama gibi bir şey yok ne kadar protein tüketilirse o kadar iyi.
Peki İşe Yarıyor Mu?
Bunu öğrenmek için denemek lazım. Herkes için kesin zayıflatıyor diye bir şey hiçbir diyet için demek doğru değildir. Diyet yapacak kişinin metabolizmasına göre, sevdiği gıdalara göre ve diyetten ne kadar beklentisi var ne kadarını uyguluyor bunlara da bakmak önemlidir.
Dukan diyetinde yaklaşık olarak 100 besin yer almakta bunlardan yarıdan fazlası hayvansal besinlerden oluşmaktadır. Sadece sebze ile yapılan diyetlerden değil çünkü hem sıkılmanızı önler hem de protein ihtiyacı hayvansal ürünlerden de karşılanmış olur.
Dukan diyetini besin uzmanları ve diyetisyenler genel olarak öneriyor. Yan etkisi olmayan kişiler olmasına rağmen bazı kişilerde de baş ağrısı, ağız kokusu, enerji eksikliği gibi sorunlarda görülmüştür. Onun için etkisi görüldüğü andan itibaren diyet bırakılmalı ve doktor ile görüşülmelidir.
Sağlık sorunu olanlar için diyeti yapmadan önce uzmanla görüşülmesi daha iyi olacaktır.
Dukan Diyeti Aşamaları
Dört aşamadan oluşmaktadır. Protein odaklı olduğu için aksi belirtilmediği takdirde çok fazla tüketmemek şartı ile protein gıdalar tüketilmelidir.
Aşamalar olarak
- Atak aşaması: Saf protein yenilebiliyor. 2-7 gün arası sürüyor 67 gıda tüketilmelidir. İlk hafta içinde 1-4 kilo verilmesi planlamaktadır. 1.5 yulaf kepeği yenir. Ayrıca günde 20 dk kadar egzersiz yapılmalıdır.
Kahvaltı: Yağsız yoğurt, 1 adet haşlanmış yumurta.
Ara Öğün: Piliç ızgara.
Öğle Yemeği: Yağsız süzme peynir ve ızgara göğüs tavuk eti.
Ara Öğün: Yağsız yoğurt (1 kaşık yulaf kepeği ekleyebilirsiniz).
Akşam Yemeği: Izgara balık ve 1 adet suda pişirilmiş yumurta.
- Seyir Aşaması: 68 adet saf proteine 32 adet sebze ekleniyor. Her 6 günde bir kilo verilmesi gerekir. Günde 2 kaşık yulaf kepeği yenebiliyor. Günde 30 dk yaklaşık olarak egzersiz yapmak gerekiyor.
Sabah: Şekersiz içecekler
Öğle: Tavuklu salata
Ara Öğün: Kereviz sapı ve yağsız krem peyniri
Akşam: Kepekli galeta ve baharat soslu tavuk eti
- Sağlamlaştırma Aşaması: 68 adet saf protein 32 adet meyve çeşitleri ve peynir çeşitleri yenilmelidir. Bu aşamada her kilo için 10 gün ekleniyor. 2 kaşık yulaf kepeği yenebiliyor. Günde en az 25 dk egzersiz yapılmalıdır.
Sağlamlaştırma aşamasında kendinize bir ödül verebilirsiniz. Örneğin pizza, hamburger ya da dondurma yiyebilirsiniz. Fakat bunu sadece 1 öğün yapmaya dikkat edin ve aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
- Dengeleme Aşaması: Ömür boyu sürüyor. 3 kaşık yulaf kepeği yenilebiliyor. Son olarak günde 20 dk kadar egzersiz yapılması gerekiyor.
Her gün yulaf kepek yenilmelidir. Spor önemli spor yapmak için sadece yürümek bile yeterli olacaktır. Her gün yaklaşık olarak 20 dk yürümek verilen kiloların alınmaması anlamına gelir ve vücudun dengelenmesine katkı sağlar. Başka bir uyarı olarak da haftanın bir günü sadece protein tüketilmelidir.
Dukan diyetinin aşamaları devamlı ve denildiği gibi uygulandığında kilo vermede yardımcı olmaktadır.
Dukan Diyetinin Avantajları
Kilo hızlı hızlı olduğu için kişinin motivasyonu yüksek olur.
Protein odaklı zayıflamaya yardımcı olduğu için daha hızlı ve daha sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olur.
Kısıtlayıcı bir diyet olmasına rağmen protein değeri yüksek olan ürünlerin tümü yenilebilir.
Uygun görünen gıdalar yenildiği takdirde açlık hissi ve mide kazıntısını önlemede yardımcı olmaktadır.
Dukan Diyetinin Dezavantajları
Kısıtlı bir diyet olduğu için ve kuralları ağır olduğu için sıkıcı bulunabilir. Ayrıca kısıtlamaya gelmeyen kişiler için zor bir süreç olabilir.
Diyette protein ağırlıklı yiyecekler yendiği için ağız kokusu ve halsizlik olabilir.
Tahıl ve besin lifi bakımından az olan gıdalar ve meyveler yüzünden sindirim sisteminin yavaşlamasına ve başlarda kabızlık sorunu oluşmasına neden olunabilir.
Dukan diyeti yapacak kişilere tavsiyem diyet önce bir araştırılmalı ve denilenlere uyulmalıdır. Planlı bir diyet yapmak hem sizin kararlığınızı gösterir hem de daha sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olacaktır.
Cevap Yaz