Kıyma ile Neler Yapılır? Nasıl Muhafaza Edilir?

kıyma nasıl saklanmalı

Birçok yemeğin baş tacı olan kıyma, psikolojik olarak ete göre daha hafif gelir. Oysa sadece işlenmiş halidir ancak sindirim kolaylığı bakımından hazımsızlık yapmaması psikolojinin hissettirdiklerini doğrular niteliktedir. Börekten sulu yemeğe kadar hemen her tavanın içine konulan kıymanın mutfaktaki serüvenine göz atacağız. Faydalarından bahsedeceğiz ve hangi yemeklere konulabilir, onları tartışacağız. Öyleyse başlayalım.

Kıymayı Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

kıyma muhafaza

Kasaplarda, süpermarketlerde, mezbahalarda, hemen her yerde et cinsi ürünler genellikle dolaplara konur. Bunun nedeni bozulmasını engellemektir. Etler hava ile temas ettiğinde, sıcakta kaldığında, üstü açık bırakıldığında doğadaki birçok canlının ilgi odağı haline gelir; hatta başı her daim insan çekmeyebilir. Etleri buzluğunuzda muhafaza ederken hava almayacak şekilde poşetlendiğinden emin olmalısınız. Bu noktada imdadınıza kilitli poşetler yetişebilir, böylece havasız bir şekilde hemen buzluğunuza etlerinizi koyabilirsiniz. Özellikle kurban bayramında evlere gelen kilolarca eti muhafaza etmek için yardım istiyorsanız, önemli bir tüyomuz var. Bu etleri şayet pişirdiyseniz ya da kavurma yaptıysanız kesinlikle sıcakken dolaba koymayın. Hatta iyice soğuduğundan, tencerenizin donuk halde olduğundan emin olunuz.

Kıyma ile Parmak Yedirten Köfte Yapmanın İp Uçları Nedir?

Mutfağa girdiniz ve kıymanızı çıkarttınız. Harika bir köfte yapmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Birkaç ip ucu ile leziz köfteler yapmak artık çok kolay.

Yumurta Kullanın: Girdiği her yemeğe muhteşem bir lezzet katan yumurtalar, ete de son derece yakışmaktadır. Öyle ki kıymaya koyacağınız diğer malzemeleri de bir arada tutacak olan şey elbette yumurta olacaktır, bir nevi harç görevi görecektir.

Somun İçlerini Değerlendirebilirsiniz: Lokantalarda yediğimiz köftelerde somun içi kullanılmasa da anne köftesi dediğimiz o hafif köftelerde yaklaşık 1 kase kadar somun içi kullanılır. Bu hem daha fazla köfte çıkmasına yardımcı olur, hem de safi et tadından ziyade, hafif atıştırmalık hissi verecektir. Bunun yanında ekmek içlerini değerlendirmiş olacaksınız.

Baharatlardan Destek Alınız: Baharatlar hemen her yemeği taçlandıran görünmez güçlerdir. Köfte yaparken de bu güçlerden yararlanmak son derece lezzetli yemekler hazırlamanızı sağlayacaktır. Sadece tuz ile yetinmeyip, pul biber, karabiber, biraz kimyon ile tatlandıracağınız köfteleriniz tam anlamıyla parmak yedirten cinsten olacaklardır.

Kıymayla Yapılan Köftenin Dağılmaması İçin İp Uçları?

köfte

Fırında köfte yemeği yapacaksanız ancak köfteniz devamlı olarak dağılıyor, bulamaç haline geliyorsa üç tane ip ucumuz var.

  1. Köftenizin İçine Yeterince Yumurta Kattığınızdan Emin Olun: Harç görevi gören yumurta malzemenin bir arada durmasını sağlar. Toparlayıcı etki yapan yumurta kıyma miktarına göre arttırılıp azaltılabilir.
  2. Fırına Koyacağınız Yemeklerdeki Köfteyi Önce Biraz Kızartın: Fırın yemeklerinde içindeki salçalı sosla beraber kaynama meyilimi gösteren ardından dağılan kıymalardan kurtulmanın yolu öncelikle onları tavada kızartmaktan geçiyor. Bu hem yemeğin daha kısa sürede pişmesini sağlayacak, hem de dağılmadan misafirlerinizin önüne koymanıza imkan verecektir. Bu seçenek üşenen ev hanımları için biraz zor gelse de yapmak size hiçbir şey kaybettirmeyecektir.
  3. Alimunyum Folyoya Sarın: Alimunyum folyo yemeğin ısısın dışarı çıkmasını engelleyerek yoğun bir biçimde kendi buharında pişmesini sağlar. Bu sayede köfteler kaynamaz, kızarır. Ama alimunyum folyo sıcakla temas ettiği zaman ağır metaller çıkarabileceğinden dolayı bu seçenek pek de sağlıklı değildir.

Buzluğa Değil de Dolaba Konulan Kıyma Ne Olur?

buzdolabı

Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre buz dolabına konulan çiğ etler en fazla 3 gün dayanırken, derin donduruculara konulan etler 6 ya da 12 ay kadar dayanabilmektedir. Yani etleri dolabın 18 derecelik kısmına değil de 4 derecelik kısmına koymamızın nedeni, daha uzun süreli muhafaza ömrü kazandırmak istememizden kaynaklanmaktadır. Etleri derin dondurucuya koyacaksanız mutlaka küçük, tek seferlik pişirebilmelik poşetler halinde koyun. Her defasında tüm eti çıkarıp geri koyup da sağlığınıza zarar verecek hareketler yapmayın. Dolabın 18 derecelik kısmında 3 günden fazla kalan etler bozulmaya başlayacaktır, bu yüzden derhal çöpe atmanız gerekecektir.

Sulu Yemekler ve Kıyma

yemek

İkilinin kombini oldukça tanıdık gelebilir, ancak bizce sulu yemeklere kıymayı parça parça koymak yerine, direk köfte yaparak koyun. Bu bütün bir lezzeti tatmanızı sağlayacak ve adeta sulu köfte hissini size birçok kez yaşatmış olacaktır. Şöyle bir gerçek var ki içerisine sonradan su dahil edilen yemekler çoğunlukla yemeğin asıl lezzetinden çalmaktadır, yoğun kıvamını kaybetmesine neden olmaktadır. Bu yüzden etin lezzetinden önün vermemesini ancak bütünken sağlayabilirsiniz. Kısaca şöyle bir genelleme yapabiliriz; yemeğinizin içine ekstra su ilave etmeyecekseniz kıymayı köfte yapmadan kullanmanızı öneriyoruz. Ancak ekstra 500 mililitre veya 1 litre su ekleyecekseniz köfte yapmanızda ve bütün bir görüntü elde etmenizde fayda var.

Konservelerinize Sakın Kıyma Koymayın

konserve

Nadiren de olsa bazı ev hanımları kışın kolaylık olması açısından konserve yaparken içerisine kıyma da koymaktadır. Bu öncelikle aylarca kavanozda bekleyecek kıyma için öldürücü bir durumdur. Yerken fark etmezseniz bile seneler sonra sağlık açısından çok kötü etkileyecek olaylar yaşayabilirsiniz, bu yüzden aman; sağlıklı domates yiyeyim derken zehir gibi et yemeyiniz.

Kıyma ve Etin Vücuttaki Tepkileri?

kıyma ve et

Kıyma, etin işlenmiş halidir. Bu yüzden ağızda başlayan fiziksel sindirime kıyma 1- 0 önde başlar. Et kıyma kadar ayrışamayacak, bu yüzden geriden gelecektir. Bu et yiyince hazımsızlık, karın şişliği gibi sorunların başlıca sebeplerinden bir tanesidir. Et yemeyin demiyoruz, sadece akşam 18.00’dan sonra tüketmemeye özen gösteriniz. Hareket edin ve etten alabileceğiniz maksimum faydayı elde edin.

Kıymalı Makarnada Devrim Yapmanın İpuçları Nedir?

makarna

Makarna yapmak kolaydır ancak kıymalı makarnada nirvanaya ulaşmak pek de kolay sayılmaz. Bu yüzden birkaç ip ucu vermekte fayda görüyoruz.

1- İlk Önce Kıymanızı Pişirin: Makarnanız köşede hali hazırda pişmiş bir vaziyette beklerken siz sos için tavaya önce kıymanızı koyun. Eğer sosunuzun içinde biber ve soğan gibi zor pişen sebzeler varsa kıymayı 3 dakika kadar kavurduktan sonra hemen biber ve soğanı ilave edin.

2- Ocak Kısık Ateşte Olmalı: Ateşinizin kısık olmasına özen gösterin çünkü bu noktada tavanızda biriken yağ aslında yeterli gelse de gözünüzde malzemeleri yaktı yakacak izlenimi kazanabilir. Bu yüzden ateşin kısık olması son derece önemlidir.

3- Domatesin Suyundan Çalmayın: Domateslerinizi kesme tahtanızın üzerinde küp küp doğrarken suyunun akmasına müsaade etmeyin. Tahtanızda biriken suyu mutlaka yemeğinize koyun, çünkü kıyma ve domates suyu son derece yakışan ikilidirler.

4- Makarnalarınızı Kremalayabilirsiniz: Bunu birçok aşçı tavsiye etmekte, lezzetine lezzet kattığını söylemektedir. Kıymalarınız tavada pişerken siz de sıvı kremayı makarnanızın üzerine döküp karıştırabilirsiniz. 1 paket makarna için yarım paket sıvı krema yeterli gelmektedir.

Donmuş Kıyma ve Tükenen Sabırlar

kıyma

Birçoğumuz yemek yapmadan evvel kıymanın yeterince yumuşak olup olmayışını kontrol ederiz. Çünkü etler genelde buzlukta kaskatı kesilmiş bir halde bulunurlar. Kıyma yemeği yapmadan evvel kıymanızı buzluktan sabahın erken saatlerinde çıkarmanız gerekir. Ardından bir tabağa koyup çözülmesini, suyunu akıtmasını beklemelisiniz. Aman bu noktadan sonra geri buzluğa koymayın! Suyunu akıtan, donmuş bir haldeyken çözünen kıymayı buzluğa geri koymak sağlık açısından son derece tehlikelidir, tekrardan kullandığınız zaman lezzetini de büyük ölçüde kaybedecektir.

Kıyma Fiyatı Ne Kadar?

Kıymanın kilosu şu anda 120 TL olarak satılmakta olup, bu fiyatlar et ve balık kurumlarında biraz daha düşük olarak gözükmektedir. Kasaptan ve taze kıyma almanızı öneriyoruz. Et satın alırken aldığınız parayı düşünmeyin ve ederi neyse paranıza kıyarak satın alın.