Yoğurt, bebek beslenmesi açısından oldukça önemli bir gıdadır. Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan yoğurt bebeklerin günlük beslenme programında mutlaka olması gerekir. Çünkü kalsiyum büyümekte olan her bebeğin en temel ihtiyacıdır. Yoğurtta bulunan aktif kültürler kalsiyum emilimini arttırıyor. Bir bebek yoğurt yediğinde aynı miktar süte kıyasla daha fazla kalsiyum almış olur. 1-3 yaş arası bebeklerde günlük kalsiyum ihtiyacı 500 mg’dır. Bir su bardağı yoğurtta 120 mg kalsiyum vardır. Zengin bir protein kaynağı ve B12, B6 vitaminleri kaynağıdır aynı zamanda.
Yoğurtta bulunan bazı faydalı bakteriler sayesinde sindirim sistemi oldukça güçleniyor. Bağırsaklarda bulunan zararlı ve tehlikeli mikropların çoğalmalarını engeller. Klinik araştırmalar göstermiştir ki yoğurt, kanser, enfeksiyonlar, sindirim kanalı rahatsızlıkları ve astım gibi hastalıkları önleyici etkisi bulunmaktadır. Saçları parlaklaştırıyor ve güçlendiriyor. Dişleri sertleştiren fosfor maddesi olduğu için diş sağlığını da korur. Tifo ve ishal gibi hastalıklarda yoğurt adeta bir ilaç niteliği görür. Tüberkülozlu hastalar üzerinde de antibiyotik etkisi gösterir. Bulaşıcı hastalıkların tedavisinde de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çocukların bulaşıcı karaciğer iltihabı (hepatit) hastalığının tedavisinde kullanılır. Yüze ve boyna sürüldüğünde cildin gözeneklerinin açılmasını sağlar ve cildi canlandırır.
Laktoz nedeniyle inek sütünü bebekler sindirmekte zorlanır. Ancak süt yoğurda döndüğünde yapısı değiştiği için laktoz parçalanır. Laktoz hassasiyeti olan bazı bebekler süt içemezken yoğurt yiyebiliyor. Yoğurt sütün bütün nimetlerine sahip olduğu için yedirmekte sakınca yoktur. Üstelik sindirimi de oldukça kolaydır. Yoğurt iyi bir riboflavin kaynağıdır. Bu madde büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Bu nedenle yoğurt suyu atılmamalıdır. Ayran veya çorbalara karıştırarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Büyük şehirlerde anneler genelde yoğurt mayalamaktan vazgeçmişlerdir. Bunun yerine hazır almayı tercih ederler. Ancak evde mayalanan yoğurt bebeklerin ve bireylerin sağlığı için daha önemlidir. Her ne kadar evde mayalanan yoğurt da kullansak bazen bebeklerin damak tadına da uymayabilir. Onları bu besinden mahrum bırakmak yerine farklı alternatiflerle yoğurdu bebeklere yedirilebilir. Biz de yoğurdu farklı bir alternatif hazırlayarak Meyveli Yoğurt haline getirdik. Tatlanan yoğurt sayesinde bebekler yoğurt tüketebilir.
Yoğurt mevsim meyveleriyle veya kuru meyvelerle tatlandırılabilir. Mevsimine göre değişmekle birlikte elma, şeftali, muz ve kayısı bu amaçla kullanılabilir. Evde yoğurt yapımı için denenmiş ve olumlu sonuç alınabilmiş bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz.
Bebekler için Evde Yoğurt Yapımı İçin Malzemeler
- 1 küçük kavanoz
- 1 çay bardağı süt
- 1 küçük elmanın püresi
- 1 çay kaşığı yoğurt
Bebek için Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?
Öncelikle sütümüzü kaynatalım. Yoğurt mayalama sıcaklığına gelene kadar soğutalım. Sütün soğuyana kadar elmamızı rendeleyelim. Bunun için cam rende olması daha iyi olur. Küçük bir kavanoza önce rendelediğimiz elmayı, sonra gereken sıcaklığa gelmiş olan sütü koyalım. 1 çay kaşığı yoğurdu kavanozdan alacağımız 3 yemek kaşığı sütle inceltelim. Sıcak süte yoğurdu direk koyduğumuzda mayalanma gerçekleşmez.
İncelttiğimiz yoğurdu kavanozun kenarından dikkatlice dökelim. Çay kaşığıyla bir kez karıştıralım. Sıcak bir yerde 6 saat bekletelim. Eğer 6 saat sonra mayalanma gerçekleşmemişse biraz daha bekletelim. Buzdolabına kaldıralım. Birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra ev yapımı meyveli yoğurdumuz hazır. İstersek kayısı veya şeftali püresiyle de deneyebiliriz. Ayrıca yazın bir süre buzlukta bekleterek çocuklara harika bir dondurma olarak sunabiliriz. İstersek üzerini dövülmüş fındık, ceviz veya bademle süsleyebiliriz. Meyveli Yoğurdumuz hazır. Afiyet olsun.
Cevap Yaz