Diyabet ve tansiyonun bir numaralı dostu kırmızı pancarın bitmek bilmeyen faydaları var. Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından olan diyabet ve tansiyonu dengeleyen şifalı besinlerden biridir. Kırmızı renkli besinlerin kalp ve damar dostu olduğu da bilinen faydalar içerisindedir. Tam zamanı olan kırmızı pancar tüketiminin bir çok yolu mevcuttur. Yetişme alanı genellikle Akdeniz bölgesi olan kara pancar olarak da adlandırılan pancar türlerindendir.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri ise besinleri sadece mevsiminde tüketmek gereklidir. Kış mevsimine hazırlık olsun diye yaz aylarında turşu, kurutmalık, konserve tarzı besinleri bu tarz saklama yöntemleri ile saklanarak mevsimi dışında da tüketilebilmektedir.
Sağlık Deposu Kırmızı Pancarın Faydaları
Kırmızı pancar içerdiği mineraller ve vitaminler açısından tam bir sağlık dostudur. Pancara renk veren pigment, posası hepsi ayrı olarak tam bir şifa verici besinler içerisindedir. En büyük özelliklerinden biri alkali karakterine sahip nadir besinlerden biridir.
- Kanserden koruyucu özellikleri vardır
- Hipertansiyonu düzenleyici bileşenlere sahiptir
- Diyabet açısından şeker içerdiği için az miktarda tüketilmesi kan şekerini düzenler
- İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir
- Çağımızın hastalığı olan Alzheimer’ın erken yaşta oluşumunu engeller
- Kırmızı pancar içerdiği betalainin bileşenleri açısından tam bir kalp dostu besindir
- Yüksek oranda posa içermesi posalı besinlerin tüketilmesinin kolon kanseri riskini azalttığı bilinmektedir
- Kan temizleyici ve karaciğeri temizleme gibi en büyük göreve sahip bir besindir
- Spor öncesi bir bardak pancar suyu tüketimi direnci ve egzersiz gücünü arttırmaktadır
Yukarıda yer alan maddeler pancarın genel faydaları olup daha sayılamayacak kadar fazla yararlı özelliğe sahip olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Şimdi sizlere pancarı tüketme yolları için bir kaç kısa tarif vereceğim.
Kırmızı Pancar Cipsi Tarifi
Öncelikle pancarın kabuklarını soyarak incecik şekilde dilimliyoruz. Bunun için evimizdeki rendenin mandolin rendenizden yararlanabilirsiniz. Bir kasede zeytinyağı, sevdiğiniz baharatlar ( baharatların bazılarında tuz oranı yüksek olabilir tuzsuz baharat seçmelisiniz)ezilmiş sarımsakla bir sos hazırlayarak pancarlarınızı ekleyerek karıştırın. Daha sonra fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye eşit aralıklarla yerleştirin. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında önce bir yüzü sonra diğer yüzünü kızartarak arzu ettiğiniz bir dip sos ile servis ediniz.
Kırmızı Pancar Turşusu
Kırmızı pancarın dış kabuğunu dikkatli şekilde su ile iyice temizleyin. Bir tencerede üzerini geçecek kadar su ile haşlayınız. Haşlama işlemi pancarlar yumuşayana kadar olmalıdır. Daha sonra sudan çıkardığınız pancarların kabuklarını soyarak 4 eşit parçaya bölünüz. Bu arada pancarları haşladığınız suyu dökmeyiniz. Bir cam kavanozda tuz, şeker, sarımsak ve pancarın suyu ile birlikte pancarları ekleyiniz. Cam kavanozun ağzını iyice kapatarak 1 hafta kadar bekleme süresinde ağzını açmadan bekletelim. Afiyet olsun.
Cevap Yaz